Vedeta incontestabila a torturilor facute de mine pana acum, aceasta reteta e inspirata din prajitura cu foi fragede din nuca si miere a mamei mele. Inca un exemplu ca din lucruri simple si ingrediente umile poti sa creezi ceva de o savoare si finete unice, acest tort este cu siguranta din categoria „blow your mind”! Si partea cea mai faina e ca poate fi facut de oricine, nu e nimic complicat in prepararea lui, va promit! Deci nuci, miere plus frisca = Raiul pe pamant!:)

Ingrediente:

Pentru blat (26 cm diametru):

  • 4 oua
  • 350 g nuca macinata
  • 150 g zahar brun
  • 4 linguri de miere
  • vanilie
  • 100 g smantana
  • un praf de copt
  • 100 g faina
  • coaja de la o portocala;

Pentru sirop:

  • 50 g zahar brun
  •  zeama de la o portocala
  • 100 ml apa.

Pentru crema (frisca aromata cu vanilie):

  • 500 ml smantana pentru frisca
  • 100 g zahar pudra
  • vanilie.

Mai aveti nevoie si de niste ciocolata amaruie, pentru decor.

Blatul: Se separa ouale; galbenusurile se mixeaza cu zaharul si vanilia pana isi dubleaza volumul. Se adauga 3 linguri de miere si smantana, mixand in continuare. Se adauga in compozitie nuca macinata si faina, care se cerne impreuna cu praful de copt. Omogenizati amestecul cu o spatula.

Albusurile se bat bezea cu o lingura de miere; o lingura de albus se amesteca energic in compozitia cu galbenusuri, ca sa o faca mai moale, apoi se adauga restul bezelei, amestecand usor de jos in sus. Se pune la final si coaja rasa de portocala.

Se toarna intr-o tava rotunda de 26 cm cu inel detasabil si se coace in cuptorul preincalzit la 180 grade, pana cand trece testul scobitorii.
Cand se raceste complet se taie in 3 parti egale.

Intre timp puteti prepara siropul pentru tort: caramelizati zaharul, apoi stingeti cu apa si cu zeama de portocala; lasati pe foc pana cand se ingroasa putin. Adaugati la final si o lingurita de miere si opriti focul. Aveti grija sa fie rece cand il turnati pe tort.

Folositi inelul formei de tort pentru asamblare: puneti prima foaie, apoi insiropati; adaugati 1/3 din frisca, apoi al doilea blat, insiropati-l si pe el, urmeaza aceeasi cantitate de frisca si ultimul blat, plus sirop. Se da la rece minim 2-3 ore, sa se aseze.

Inainte de a-l servi imbracati tortul intr-un strat subtire de frisca si radeti ciocolata amaruie deasupra.

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani spre 40, stau la curte, in apropiere de Bucuresti. Am "decat" un sot, plus 3 catei si de curand si o pisica. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Acum 3 ani am decis ca imi doresc si altceva de la viata, asa ca am urmat cursurile de cofetar-patiser de la Horeca School, unde mi s-a deschis o alta lume in fata ochilor. Chiar daca nu profesez in domeniu, cred ca asta a fost una din cele mai bune decizii luate in ultimul timp pentru ca acolo am avut ocazia sa intalnesc oameni minunati si sa ma incarc cu multa energie pozitiva si creativa. Toate experientele de acolo m-au completat din toate punctele de vedere si sunt foarte recunoscatoare pentru asta.

Aici pe blog gasiti retete variate, in mare parte usoare si cu ingrediente accesibile. Incerc intotdeauna sa nu fac risipa de alimente, asa ca multe din retetele de aici incep cu "aveam in frigider niste legume gata sa moara si m-am gandit sa fac ceva cu ele".

Sper sa gasiti inspiratie pe aici si daca va place ceva, dati-mi si mie un semn, sa ma bucur si eu putin.:)