Dupa ce am cam “desfiintat” tigaile ceramice in episodul precedent, cred ca a venit timpul sa vorbim, intr-un ton mai pozitiv de aceasta data, si despre alte aparitii in domeniul atat de variat si de dinamic al tigailor.

Tigaile cu particule minerale

(sursa foto: www.waxonware.com)

Poate ati observat prin magazine ca spatiul de la raft incepe sa fie ocupat din ce in ce mai mult de tigaile cu asa numitul “stone effect”, acelea cu aspect marmorat; daca nu le-ati vazut in supermarket, atunci sigur ati auzit de ele de la teleshopping, unde se promoveaza intens gamele Regis Stone sau Stone Legend, imposibil sa nu vi se para vreuna cunoscuta:

(sursa foto: www.aloshop.tv)

Nu intamplator se bate moneda pe cuvantul “stone”, mai ales ca ultimele “mofturi” implica pregatirea steak-urilor pe bucati de piatra incinsa, care pastreaza si distribuie foarte bine caldura, precum si suculenta si gustul carnii gatite pe ea.

(sursa foto: www.steakstones.com)

Din start, cuvantul in sine induce subconstient ideea de rezistenta, de durabilitate in timp, de caldura, de intoarcere la origini, deci la gatitul sanatos. Nu cred ca exista pe lumea asta combinatie de cuvinte care sa starneasca mai mult interesul cumparatorului decat mirajul numit “mancare sanatoasa”/”gatit sanatos”, chestia care prinde cel mai bine la publicul avid de solutii care sa te slabeasca, fara ca tu sa faci vreun efort in acest sens.

(sursa foto: www.freefitnesstips.co.uk)

Pentru ca, nu-i asa, cautam cele mai bune tigai, care nu emana nici un fel de vapori toxici,  a caror productie nu dauneaza mediului, care sunt cele mai rezistente, care nu se zgarie nici cu toporul, de care nu se lipeste in veci nimic, apoi facem cartofi prajiti in ele. Mda.

Ei bine, spre deosebire de tigaile ceramice, al caror invelis interior nu are legatura cu ceramica totusi, fiind un material care doar imita proprietatile si aspectul acesteia, la tigaile cu stone effect vorbim chiar de particule minerale, particule de cuart sau de alte astfel de componente, bobite minuscule care sunt “impuscate” efectiv pe suportul din aluminiu, cu o viteza foarte mare deci, intrand practic in stuctura acestuia. Astfel, se formeaza un strat protector, indestructibil in conditiile unei utilizari corecte. In sensul sa gatiti cu tigaia respectiva, nu sa bateti cuie cu ea, asta era ideea.

Fiind atat de rezistent, nu se zgarie nici daca folosim ustensile metalice in interiorul tigaii, lucru care nu este posibil cand vorbim de tigaile cu teflon sau cu ceramica.

Aveti mai jos un filmulet de prezentare sugestiv pentru o linie de tigai cu stone effect facuta de unul din cei mai renumiti producatori din Italia, dati click pe poza:

Un alt avantaj ar fi ca stratul (sau straturile) de particule minerale, la fel ca piatra, se incalzeste mai greu, insa odata fierbinte retine mai mult timp caldura, putand astfel face economii la consumul de combustibil folosit. Datorita acestui fapt sunt foarte eficiente si oalele si cratitele facute cu un astfel de strat nonaderent, mancarurile care implica un timp mai lung de gatire se pregatesc foarte bine in ele:

(sursa foto: www.tvs-spa.it)

(sursa foto: www.waxonware.com)

Foarte eficiente si in privinta proprietatilor antiaderente, se pot utiliza chiar si fara ulei, fiind intr-adevar o solutie foarte buna pentru cei care doresc sa „gateasca sanatos”.

(sursa foto: www.aloshop.tv)

Exista totusi si un dezavantaj la tigaile cu particule ceramice: nu sunt tocmai ieftine; in mod normal, o tigaie de calitate din aceasta gama costa peste 100 lei, dar trebuie sa luati in considerare faptul ca reprezinta, totusi, o investitie, o astfel de tigaie o veti folosi multi ani de-acum incolo.

Pretul este probabil si cel mai bun indicator pentru calitatea unei astfel de tigai; evident ca si aici si-au bagat coada producatorii si distribuitorii de rea credinta, care scriu pe tigaile lor „stone effect”, insa ei se refera doar la efectul vizual, pentru ca produsele lor nu au nici o legatura cu particulele minerale. Practic ei pun un invelis nonstick obisnuit sau ceramica, dar colorat si decorat in stilul marmorat al tigailor cu particule minerale. Si evident ca vor fi mai ieftine, deci nu va incredeti in promotii miraculoase si in preturi bomba aici, ca va luati teapa.

(sursa foto: www.emag.ro)

Un sfat ar fi sa cititi foarte bine eticheta producatorului; marea lor majoritate au totusi bunul simt sa nu minta pe eticheta produsului; iar daca nu vedeti acolo nici o componenta care sa contina cuvintele „quartz”, „granite” sau „mineral” la materialele din care e facuta tigaia, macar sa fiti in cunostinta de cauza ca veti cumpara doar „effect”-ul.

Eu am acasa toate felurile de tigai (avantajul celui responsabil sa le introduca pe piata este sa si primeasca mostre, ca sa le incerce; pai … nu trebuie sa stiu ce vand?). Desi de curand intrata in colectie, tigaia mea preferata de pana acum este una mica, de 20 cm diametru, care are vreo 5 straturi de astfel de particule minerale si are si maner metalic cu un manson de silicon, deci pot sa o bag si la cuptor. Mi-e tare draga ca e „burtoasa”, asa, e mai inalta si are marginile usor bombate, fiind destul de incapatoare. Uitati-va la ea, nu e simpatica?

 

In episodul urmator vom discuta despre un invelis si mai smecher decat particulele minerale, e chiar ultimul racnet in materie de straturi antiaderente pentru tigai. Un invelis care se regenereaza singur… Ce ziceti de asta?!

P.S. Sursa foto pentru poza de prezentare este www.waxonware.com.

 

 

 

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani spre 40, stau la curte, in apropiere de Bucuresti. Am "decat" un sot, plus 3 catei si de curand si o pisica. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Acum 3 ani am decis ca imi doresc si altceva de la viata, asa ca am urmat cursurile de cofetar-patiser de la Horeca School, unde mi s-a deschis o alta lume in fata ochilor. Chiar daca nu profesez in domeniu, cred ca asta a fost una din cele mai bune decizii luate in ultimul timp pentru ca acolo am avut ocazia sa intalnesc oameni minunati si sa ma incarc cu multa energie pozitiva si creativa. Toate experientele de acolo m-au completat din toate punctele de vedere si sunt foarte recunoscatoare pentru asta.

Aici pe blog gasiti retete variate, in mare parte usoare si cu ingrediente accesibile. Incerc intotdeauna sa nu fac risipa de alimente, asa ca multe din retetele de aici incep cu "aveam in frigider niste legume gata sa moara si m-am gandit sa fac ceva cu ele".

Sper sa gasiti inspiratie pe aici si daca va place ceva, dati-mi si mie un semn, sa ma bucur si eu putin.:)