
Nu pot sa cred ca am uitat complet ca am facut aceasta minuntie! Tapenade este numele unei paste facuta din masline, ansoa si capere, care de regula se mananca pe paine prajita, dar poate condimenta sau completa si mancaruri cu pui sau peste.
Este foarte populara in sudul Frantei; nici nu mai stiu de unde si cum am ajuns sa fac eu chestia asta, dar va spun sincer ca este absolut minunata! Noi am mancat-o cu niste paine cu maia si cu un pic de unt. E foarte buna si pe paine prajita, chiar si fara unt. Nu cred ca e cazul sa va spun cat de bine merge un pahar de vin dupa!
E buna si pe post de aperitiv, dar si ca mic dejun sau gustare intre mese. In plus fata de reteta initiala, eu am adaugat si patrunjel, pentru un plus de prospetime. Si nu regret nimic!:)
Ingrediente:
- 200 g mix de masline – verzi, kalamata, negre
- 6 file-uri de ansoa
- 2 linguri de capere
- 3 catei de usturoi
- o jumatate de ardei iute
- cateva fire de patrunjel
- zeama de la o jumatate de lamaie
- un pic de ulei de masline
- sare – daca mai e nevoie – si piper proaspat rasnit.
Mod de preparare:
Scoateti samburii maslinelor si puneti-le intr-un blender impreuna cu file-urile de ansoa, caperele, usturoiul taiat marunt, ardeiul iute, tocat si el si patrunjelul. Pulsati de 3-4 ori, pana cand se maruntesc toate ingredientele, dar nu pana sa se transforme intr-o pasta; de preferat ar fi sa ramana o consistenta mai grunjoasa.
Se adauga zeama de lamaie, un pic de sare, daca mai e nevoie (aveti grija ca si ansoa, si maslinele sunt sarate), piperul si o lingura de ulei de masline si mai pulsati o data.
Cam asta-i tot.


Inca ceva: nu cumparati masline fara samburi, nu sunt la fel de bune; e foarte simplu sa scoateti samburii maslinelor, presandu-le cu lama unui cutit. In felul asta ele crapa la un capat si samburele iese super usor.