Prima mea experienta cu aceasta supa este legata de un eveniment trist la noi in familie. Printr-o imprejurare greu de explicat mai ales daca nu tii mortis sa dai prea multe detalii, asta am mancat la pomenirea unui om foarte drag mie. Si cum, la fel ca la Proust, gustul poate fi un mijloc de a-ti intoarce inapoi anumite emotii, multa vreme am evitat orice fel de contact cu aceasta leguma tocmai pentru ca numai gandul la ea imi reamintea de sufletul greu cu care am mancat atunci.

Timpul insa face cumva – nu stiu cum – si vindeca rani pe care le crezi imposibil de lecuit. Sau macar le face mai suportabile… iar cateodata  chiar mancarea poate avea proprietati vindecatoare. Asa ca aceasta supa pentru mine a fost o incercare, insa nu neaparat una culinara.

La partea asta zic ca m-am descurcat. La cealalta… cred ca va mai trebui sa o mai pregatesc de cateva ori…

Ingrediente:
  • 500 g linte rosie
  • 3 cepe
  • 6 catei de usturoi
  • o conserva 400 g de rosii (sau 4-5 rosii proaspete, coapte bine)
  • ulei de masline
  • sare
  • piper proaspat rasnit
  • 2 frunze de dafin
  • condimente – sumac, curcuma, coriandru, chimion, paprika, dupa gust
  • supa de legume sau apa, pentru fiert.

Clatiti lintea in apa rece si lasati-o la inmuiat cateva ore.

Taiati ceapa nu foarte marunt si caliti-o in ulei de masline, impreuna cu usturoiul feliat si el. Puneti sare si piper, adaugati frunzele de dafin, precum si restul condimentelor. Eu am pus paprika afumata, seminte de coriandru zdrobite, sumac si un amestec de condimente pe care l-am luat de la Mega Image si care continea curcuma, chimion, patrunjel, coriandru si inca alte cateva chestii, dar nici o porcarie gen E-uri, in orice caz. Nu exagerati, mai ales daca nu sunteti familiarizati cu astfel de condimente care au gust intens, mai bine puneti cate un pic din fiecare si mai adaugati spre final daca e cazul.

Cand ceapa si usturoiul s-au inmuiat adaugati conserva de rosii si lasati sa fiarba un pic; adaugati apoi lintea, supa de legume (eu am pus apa), acoperiti oala si lasati sa fiarba pana cand lintea se zdrobeste usor si rosiile sunt fierte. Nu dureaza foarte mult, pentru ca lintea fierbe foarte repede, mai ales daca e inmuiata.

Dati-i consistenta unei supe-crema cu ajutorul blender-ului si serviti-o cu crutoane din paine integrala cu seminte, ulei de masline pe deasupra, smantana daca doriti, patrunjel etc.

Orice ati alege, sunt convinsa ca aceasta supa va va surprinde!

 
Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani spre 40, stau la curte, in apropiere de Bucuresti. Am "decat" un sot, plus 3 catei si de curand si o pisica. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Acum 3 ani am decis ca imi doresc si altceva de la viata, asa ca am urmat cursurile de cofetar-patiser de la Horeca School, unde mi s-a deschis o alta lume in fata ochilor. Chiar daca nu profesez in domeniu, cred ca asta a fost una din cele mai bune decizii luate in ultimul timp pentru ca acolo am avut ocazia sa intalnesc oameni minunati si sa ma incarc cu multa energie pozitiva si creativa. Toate experientele de acolo m-au completat din toate punctele de vedere si sunt foarte recunoscatoare pentru asta.

Aici pe blog gasiti retete variate, in mare parte usoare si cu ingrediente accesibile. Incerc intotdeauna sa nu fac risipa de alimente, asa ca multe din retetele de aici incep cu "aveam in frigider niste legume gata sa moara si m-am gandit sa fac ceva cu ele".

Sper sa gasiti inspiratie pe aici si daca va place ceva, dati-mi si mie un semn, sa ma bucur si eu putin.:)