
Cel mai mult si cel mai mult imi place la supele crema faptul ca poti multumi pe toata lumea de la masa cu ele; tu doar faci baza si poti pune la dispozitia tuturor smantana, lamaie, crutoane, branzeturi, verdeturi, legume, sosuri, bucati de bacon prajit, chorizo, condimente s.a.m.d., astfel incat fiecare poate sa si-o dreaga si sa si-o impopotoneze dupa pofta inimii.
Combinatia de azi se vrea a fi pe baza de radacinoase, mai precis telina. Da, uratenia aia de capatana cu mustatile alea aiurea, super greu de curatat. O fi ea pocitanie, dar are si parti bune. Adica… na… nu toata lumea are ocazia sa manance scoici St. Jacques pentru … hm… a more romantic mood… Dar telina gasim pe toate drumurile, slava Domnului!
Mie imi place telina si o folosesc in salate destul de des, iar in ciorbe e nelipsita. Totusi, nu mai facusem pana acum supa-crema din ea, iar ca sa fiu sincera nu eram foarte convinsa ca o sa iasa wow. Adica na… telina fiarta, ce mare branza putea fi… Surpriza intervine atunci cand intra in scena zeama de lamaie, care trezeste pe-acolo niste arome pe care nu le-ai fi putut banui.
Branza Halloumi a fost folosita pe post de crutoane, adica a fost taiata cubulete si pusa pe grill, sa faca crusta. Un plus de culoare si de prospetime a fost adusa de ceapa rosie marinata, care la fel a fost o surpriza placuta in aceasta combinatie.
Asa ca… va provoc la o noua experienta, de data asta cu ingrediente mai … pamantesti.:)
Ingrediente:
- o radacina de telina
- 2 morcovi
- 3 catei de usturoi
- un pastarnac
- 50 g unt
- 1 l supa de pui
- o lamaie
- 100 g branza halloumi
- sare
- piper.
Pentru ceapa marinata:
- o ceapa rosie mica
- partea verde de la un fir de praz
- o lingura de ulei de floarea soarelui
- o lingura de zeama de lamaie
- sare.
Usturoiul, taiat marunt, se caleste in untul topit; se adauga telina taiata cubulete, apoi morcovul si pastarnacul taiate rondele. Se condimenteaza si se lasa legumele sa se rumeneasca, apoi se adauga supa de pui.
Se fierbe pana cand legumele se pot zdrobi usor. Se strecoara supa, iar legumele se paseaza cu blenderul vertical, adaugand cate un pic din zeama, pana cand capata consistenta unei creme fine. Se adauga zeama de la o lamaie si se mai condimenteaza cu sare si piper, daca este cazul.
Branza se taie in cubulete si se rumeneste intr-o tigaie non-aderenta sau pe grill, fara a adauga ulei sau unt. Se adauga in supa in momentul cand o servim.
Se mai pot adauga crutoane, smantana, patrunjel, cum aveti chef. Eu am marinat intr-un pic de zeama de lamaie si ulei cateva feliute de ceapa rosie si cateva rondele de praz, apoi le-am presarat deasupra. Legumele sunt dulci, de aceea cred ca e nevoie de ceva acid, ca sa rezulte un gust echilibrat.
Uratenia aia..telina, are pe langa alte beneficii, unele si mai si…Si nu ma refer la alea barbatesti ci la cele cu bataie spre colesterol, sistem nervos, articulare, etc… Eu personal, obisnuiesc sa toc tulpini de telina si sa le pun in pungute la congelator pentru iarna…
Da, asa este, e plina de substante benefice si in alte… directii.:) Eu nu prea o congelez decat atunci cand nu o folosesc cand trebuie si decat sa se ofileasca in frigider, prefer sa o curat si sa o congelez pentru o viitoare supa. In orice caz, e un ingredient care de obicei nu-mi lipseste.