Eu nu sunt nici pe departe priceputa sa fac paine; am facut de cateva ori si, printr-o fericita coincidenta, a fost acceptabila/comestibila de fiecare data. Insa painea asta irlandeza cu bicarbonat de sodiu este clar cea mai simpla reteta, nu trebuie sa fii vreun specialist in domeniu, dimpotriva: poate sa o prepare lejer si un copil. Ce-i drept, e departe de ce stim noi ca inseamna denumirea de „paine”: nu are drojdie, nu trebuie framantata si nu trebuie sa stea la crescut. In schimb arata ca o paine cand o scoti din cuptor si e foarte buna la gust. Usor diferita, dar la fel de buna. Misto, nu?:)

Ingredientele de baza la aceast painica sunt faina (jumatate alba, jumatate integrala), sarea, laptele batut si bicarbonatul de sodiu. Ce e foarte fain la ea este ca poti sa faci variante imbunatatite, adaugand si alte ingrediente la cele de baza: tot felul de seminte si condimente, fructe uscate, verdeturi, chiar si branzeturi, ceapa caramelizata, bacon s.a.m.d. Imaginati-va numai o painica din asta cu stafide, merisoare si bucati de caisa confiata, proaspat scoasa din cuptor intr-o dimineata de weekend si unsa cu niste unt din ala irlandez sarat, ca sa ramanem in tema.:)

Idei gasiti cat lumea pe net, chef numai sa aveti si cca o ora cu tot cu pregatit si copt si pe masa voastra va trona o minunatie cu coaja crocanta si miez umed, numai buna de devorat pe loc! Daca printr-un miracol va ramane ceva si pe a doua zi, ar fi bine sa o prajiti sau sa faceti crutoane din ea.

Eu am facut o soda bread mai rustica, am pus in ea seminte de doveac, floarea soarelui, susan alb si negru, plus niste fulgi de ovaz:

Ingrediente:

  • 250 g faina alba
  • 250 g faina de grau integrala
  • 30 g fulgi de ovaz
  • o lingura seminte de dovleac
  • o lingura seminte de floarea soarelui
  • o lingurita de susan alb
  • o lingurita de susan negru
  • jumatate de lingurita de sare
  • o lingurita cu varf de bicarbonat de sodiu
  • 500 ml lapte batut.

Mod de preparare:

Incalziti cuptorul la 200 grade.

Intr-un bol incapator se pun toate ingredientele cu exceptia laptelui batut, amestecandu-se cu ajutorul unei linguri; se adauga si laptele batut, incorporand totul usor, fara sa framantati, pana formati o bila. Asezati-o pe o tava acoperita cu hartie de copt si pudrata cu faina.

Crestati bila de aluat in cruce, cat mai adanc – cam la 2/3 din grosime, impartind-o astfel in 4 parti egale; rolul crestaturii este sa lase sa iasa mai repede bulele de aer ce se formeaza in timpul coacerii, de la reactia dintre bicarbonat si laptele batut.

Eu am uns-o cu un pic de apa si am presarat cateva seminte si deasupra.

Lasati-o sa se coaca 30-40 minute, pana cand se rumeneste frumos si suna a gol daca o loviti pe fund.

Se feliaza dupa ce se raceste. Pentru ca e o paine mai umeda, ar fi bine sa o mancati in aceeasi zi, iar daca va mai ramane, cum ziceam mai sus, e bine sa uscati feliile in cuptor sau in prajitorul de paine.

Paine de oameni lenesi.:)

 

 

 

 

 

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani spre 40, stau la curte, in apropiere de Bucuresti. Am "decat" un sot, plus 3 catei si de curand si o pisica. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Acum 3 ani am decis ca imi doresc si altceva de la viata, asa ca am urmat cursurile de cofetar-patiser de la Horeca School, unde mi s-a deschis o alta lume in fata ochilor. Chiar daca nu profesez in domeniu, cred ca asta a fost una din cele mai bune decizii luate in ultimul timp pentru ca acolo am avut ocazia sa intalnesc oameni minunati si sa ma incarc cu multa energie pozitiva si creativa. Toate experientele de acolo m-au completat din toate punctele de vedere si sunt foarte recunoscatoare pentru asta.

Aici pe blog gasiti retete variate, in mare parte usoare si cu ingrediente accesibile. Incerc intotdeauna sa nu fac risipa de alimente, asa ca multe din retetele de aici incep cu "aveam in frigider niste legume gata sa moara si m-am gandit sa fac ceva cu ele".

Sper sa gasiti inspiratie pe aici si daca va place ceva, dati-mi si mie un semn, sa ma bucur si eu putin.:)