
O fericita imprejurare mi-a oferit ocazia sa fac o plimbare cu masina impreuna cu tatal meu pana la Prejmer, langa Brasov, la unul din verisorii mei. Au fost 2 zile foarte faine, de fapt nici nu mai tin minte de cand n-am mai petrecut asa timpul cu tatal meu, doar noi doi, stand de vorba despre tot felul de lucruri si admirand minunatele peisaje din jurul nostru. Am pornit de la noi de-acasa, de langa Bucuresti, pe Valea Prahovei, si ne-am intors pe la Intorsura Buzaului si apoi pe DN2 a doua zi, inapoi catre casa.
Adi, verisorul meu (de fapt mi-e nepot, desi e mai mare decat mine cu cativa ani – lucru inevitabil cand esti copil facut la batranete, am verisori si de 60 ani si nepoti de 40:)) s-a retras in mijlocul naturii, amenajandu-si un domeniu foarte frumos, cu multi pomi si cu iazuri cu peste. Raiul pe pamant, ce mai, il invidiez profund:) Tata, pescar inrait, a fost asa de incantat ca a stat numai cu „batul in balta”, cum zice mama, prinzand vreo 20 de pastravi cred in maxim o ora! Si pentru ca gratarul era incins, soarta lor a fost pecetluita imediat.:)
Nu am putut manca insa toata captura, asa ca am primit si la pachet. Cand am ajuns acasa am pregatit aceasta saramura, numai buna sa revitalizeze gusturile pestelui copt bine pe gratar. Reteta o stiu de la celalalt tata al meu, tata Vasile, socrul meu, care acum probabil pescuieste numai pesti uriasi in Rai. Fir intins, papa!
Ingrediente:
- 6 pastravi
- 5-6 ardei capia
- 5-6 ardei iuti
- o ceapa
- 4 rosii
- verdeata proaspata – patrunjel, marar, leustean
- 5 catei de usturoi
- sare si piper proaspat rasnit.
Pastravii se curata, se sareaza si se pipereaza bine si in interior si se frig pe gratar. Ardeii capia, cei iuti si ceapa se coc si ei pe gratar si se lasa intr-un vas acoperit, cu putina sare, ca sa se curete coaja mai usor. Rosiile se curata de pielita si se taie in cubulete, iar verdeata si ceapa coapta se taie marunt.
Intr-o tava incapatoare se aseaza pastravii, peste care se pun ardeii capia curatati si taiati, ardeii iuti intregi, rosiile si verdeata, apoi cateii de usturoi zdrobiti. Se sareaza si se pipereaza si se toarna peste legume si peste peste apa clocotita cu sare. Se lasa in tava acoperita sa se patrunda gusturile cel putin 30 min.
Se serveste rece, cu mamaliguta fierbinte si cu un plus de usturoi, dupa gust.
Ia uitati-va cum arata un om fericit – tatal meu, cu primul pastrav prins: