Aceasta reteta e din caietul cu retete al mamei mele, pe care il rasfoiam fascinata cand eram mai mica. Intr-o vacanta, cred ca aveam vreo 9-10 ani, m-am apucat sa-i trec eu toate retetele „pe curat”. Si, ca bonus, i-am facut si ilustratii la fiecare reteta, cu carioci colorate, sa stie mami dinainte sa citeasca de ce se apuca! Iata, am fost bloggerita de mica, nu inteleg ce mi-a luat atata sa-mi gasesc adevarata vocatie.:)

 

Ingrediente:

  • 300 g branza sarata
  • 150 g unt
  • 50 g untura
  • 2 oua
  • 150 ml lapte
  • 500 g faina
  • un plic cu drojdie uscata.

In plus: 1 ou pentru uns si chimen pentru presarat deasupra.
Se amesteca untul la temperatura camerei cu untura, branza data pe razatoare sau maruntita si o mana de faina. Se adauga laptele caldut si ouale batute, apoi restul de faina amestecata cu drojdia. Se formeaza un aluat moale, care se da la frigider minim 2 h.

Se intinde aluatul pana la grosimea de ½ cm pe o plansa pudrata cu faina si se taie, de preferat cu o rola zimtata, in saleuri de cca 10 cm lungime si 1 cm latime. Lucrati in transe, aluatul pe care inca nu-l folositi pastrati-l la frigider, pentru ca se inmoaie repede si devine greu de manevrat.

Se aranjeaza in tava tapetata cu hartie de copt si se ung cu ou batut cu o lingura de lapte, apoi se presara deasupra chimenul. Se lasa la cuptor cca 15-20 min, la 180 grade, pana se rumenesc frumos deasupra.

Daca e seara de meci, cu dispute serioase in familie cum e la noi, saleurile astea sunt numai bune sa inchida gurile „adversarilor”. Si nu merg cu bere… nu, nu…

Poftiti si o mostra de „talent” incipient:

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani spre 40, stau la curte, in apropiere de Bucuresti. Am "decat" un sot, plus 3 catei si de curand si o pisica. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Acum 3 ani am decis ca imi doresc si altceva de la viata, asa ca am urmat cursurile de cofetar-patiser de la Horeca School, unde mi s-a deschis o alta lume in fata ochilor. Chiar daca nu profesez in domeniu, cred ca asta a fost una din cele mai bune decizii luate in ultimul timp pentru ca acolo am avut ocazia sa intalnesc oameni minunati si sa ma incarc cu multa energie pozitiva si creativa. Toate experientele de acolo m-au completat din toate punctele de vedere si sunt foarte recunoscatoare pentru asta.

Aici pe blog gasiti retete variate, in mare parte usoare si cu ingrediente accesibile. Incerc intotdeauna sa nu fac risipa de alimente, asa ca multe din retetele de aici incep cu "aveam in frigider niste legume gata sa moara si m-am gandit sa fac ceva cu ele".

Sper sa gasiti inspiratie pe aici si daca va place ceva, dati-mi si mie un semn, sa ma bucur si eu putin.:)