O salata acrisoara si racoritoare e tot ce poti sa-ti doresti langa aromatele si picantele preparate libaneze. Fattoush e, in principiu, un mod eficient de a folosi legumele de sezon, insa spre deosebire de salatele noastre obisnuite are in componenta un condiment specific arabesc, sumacul, care are un usor gust lamaios, asa, si bucatele de lipie prajite, fie in baie de ulei fie la cuptor. Este, de asemenea, o modalitate buna de a refolosi lipiile putin mai vechi, uscate. E drept ca mai ok ar fi sa le stropiti cu ulei de masline si sa le bagati la cuptor, cum am facut eu, dar recunosc ca prajite in baie de ulei, cum am mancat la Piccolo Mondo, sunt mult mai bune, devin usor dulcegi, asa, au cu totul alt chichirez. Bine, alea sunt si facute acolo si nu cumparate, poate de aia…

De fapt, incercati si voi ambele variante, ca sa vedeti care va e pe plac.

In principiu se pun legume si verdeturi cu texturi contrastante, nimic nu e obligatoriu in afara de lipie, sumac si ulei de masline ca sa se cheme „fattoush”. Eu am facut reteta in primavara, cand nu erau rosii, insa acum clar n-as mai concepe sa nu pun rosii in ea. De fapt, cu rosii e chiar si mai buna.

Ingrediente:

  • o salata verde (poate fi si iceberg, ca se fleoscaieste mai greu ca a noastra)
  • o legatura ceapa verde
  • o mana de patrunjel verde (nu albastru:))
  •  cateva frunze de menta
  • o ceapa rosie
  • un ardei rosu
  • jumatate de castravete Fabio sau 2-3 castraveti Cornison
  • un sfert de varza rosie
  • o legatura de ridichi
  • boabele de la jumatate de rodie
  • 2 lipii libaneze (din alea pt saorma, se gasesc peste tot).
  • ulei de masline
  • zeama de lamaie
  • sare
  • piper
  • sumac (eu am gasit la Mega Image).

Lipiile se taie in bucati/patratele de 2-3 cm, se stropesc cu ulei si se presara deasupra lor sumac si se dau la cuptor cateva minute, pana devin crocante.

Legumele si verdeturile se taie marunt, se amesteca bine si se condimenteaza cu sare si piper. Inainte de a servi aceasta salata se stropeste cu dressing-ul format din ulei de masline, zeama de lamaie si o lingurita de sumac, apoi se presara deasupra boabele de rodie si bucatile de lipie crocante.

Este o salata racoritoare, care merge foarte bine la miel sau la vita, de preferat facute pe gratar sau in tigaie. Si mai minunat merge cu niste chiftele libaneze, falafel sau kibbeh.

 

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani spre 40, stau la curte, in apropiere de Bucuresti. Am "decat" un sot, plus 3 catei si de curand si o pisica. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Acum 3 ani am decis ca imi doresc si altceva de la viata, asa ca am urmat cursurile de cofetar-patiser de la Horeca School, unde mi s-a deschis o alta lume in fata ochilor. Chiar daca nu profesez in domeniu, cred ca asta a fost una din cele mai bune decizii luate in ultimul timp pentru ca acolo am avut ocazia sa intalnesc oameni minunati si sa ma incarc cu multa energie pozitiva si creativa. Toate experientele de acolo m-au completat din toate punctele de vedere si sunt foarte recunoscatoare pentru asta.

Aici pe blog gasiti retete variate, in mare parte usoare si cu ingrediente accesibile. Incerc intotdeauna sa nu fac risipa de alimente, asa ca multe din retetele de aici incep cu "aveam in frigider niste legume gata sa moara si m-am gandit sa fac ceva cu ele".

Sper sa gasiti inspiratie pe aici si daca va place ceva, dati-mi si mie un semn, sa ma bucur si eu putin.:)