De mai bine de 2 saptamani vreau sa fac salata asta, de cand am vazut pe site-ul lui Jamie Oliver poza ei de prezentare, super colorata, care mi-a placut maxim. Aveam si linte, aveam si bulgur, insa desi lipseste din salata originala de unde m-am inspirat, mi se parea mie ca taman rodia – si nu doar sosul de rodii (adica melasa aia de rodii, nu stiu cum sa-i zic…) ii lipsea din toata combinatia. Asa ca m-am bazat pe instinctul meu culinar, am cumparat o rodie si m-am pus pe treaba. Rezultatul a fost o explozie de gusturi contrastante si de texturi, exact cum ma asteptam sa fie.

Jamie, my friend, nu m-ai dezamagit niciodata…

Ingrediente:

  • 200 g bulgur
  • o conserva de linte
  • 2 catei de usturoi
  • zeama de la o jumatate de lamaie
  • o ceapa rosie
  • un ardei rosu
  • 2 rosii (rosii, si ele; daca aveti galbene sau portocalii cu atat mai bine)
  • boabele de la jumatate de rodie
  • o legatura de patrunjel
  • o mana de frunze de menta
  • sare si piper proaspat rasnit
  • melasa de rodie
  • ulei de masline
  • sumac.

Sa va zic cum am facut: am pus o cana de bulgur intr-un bol de sticla, plus niste sare; peste el am pus doua cani la fel de mari de apa fiarta, am acoperit bolul si l-am lasat sa se umfle.

Intre timp am desfacut conserva, am scurs lintea si am clatit-o bine; peste ea am dat pe razatoarea fina cei 2 catei de usturoi, am pus ceapa rosie taiata feliute subtiri, sare, piper, zeama de lamaie si un pic de ulei de masline, am amestecat bine si le-am lasat in pace, sa mai stea asa, in treaba lor.

Am tocat apoi cubulete ardeiul si rosiile – curatate de seminte, doar pulpa si am maruntit verdeturile. Toate astea le-am pus peste linte, am adaugat si o dusca buna de melasa de rodie, o lingurita de sumac si bobitele de rodie.

Cand s-a racit bulgurul bine l-am amestecat cu salata de linte, am mai pus un pic de melasa de rodie ca mi s-a parut ca ar mai fi nevoie, am dres de sare si am plasat continutul intr-o caserola de sticla, ca sa ne bucuram de salata asta impreuna cu colegii, la birou. Pentru ca mi-a iesit destul de mult, cat  sa satur 4-5 persoane lejer… Deh, ce sa fac, nu stiu sa gatesc in cantitati mici, asta e problema mea…

 

Melasa de rodie, pe care am luat-o de la Mega Image si pe care am folosit-o si la Ras Asfour, este asta:

Ar trebui sa o gasiti in zona de produse cu specific oriental sau etnic, cred ca se gaseste si in alte supermarket-uri. Am vazut ca exista pe online multe alte variante, chiar si bio.

Despre sumac v-am spus un pic la salata Fattoush, eu tot din Mega il am, de la magazinuldemirodenii.ro:

Sfatul meu este sa nu va dati deoparte la noi gusturi, care nu va sunt familiare, veti descoperi ca exista o lume intreaga dincolo de aromele de leustean si cimbru cu care suntem noi obisnuiti….

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani spre 40, stau la curte, in apropiere de Bucuresti. Am "decat" un sot, plus 3 catei si de curand si o pisica. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Acum 3 ani am decis ca imi doresc si altceva de la viata, asa ca am urmat cursurile de cofetar-patiser de la Horeca School, unde mi s-a deschis o alta lume in fata ochilor. Chiar daca nu profesez in domeniu, cred ca asta a fost una din cele mai bune decizii luate in ultimul timp pentru ca acolo am avut ocazia sa intalnesc oameni minunati si sa ma incarc cu multa energie pozitiva si creativa. Toate experientele de acolo m-au completat din toate punctele de vedere si sunt foarte recunoscatoare pentru asta.

Aici pe blog gasiti retete variate, in mare parte usoare si cu ingrediente accesibile. Incerc intotdeauna sa nu fac risipa de alimente, asa ca multe din retetele de aici incep cu "aveam in frigider niste legume gata sa moara si m-am gandit sa fac ceva cu ele".

Sper sa gasiti inspiratie pe aici si daca va place ceva, dati-mi si mie un semn, sa ma bucur si eu putin.:)