Branza + rosii +busuioc. Nu cred ca exista o combinatie de baza mai fericita de ingrediente. Asta e si motivul pentru care aceasta salata specific italiana – pana si culorile ei „striga”‘ Italia – a ajuns sa fie cunoscuta si apreciata in toata lumea. Singura reteta a succesului este sa folosesti ingrediente de calitate si proaspete. Restul e … tacere, ca nu cred ca-i arde nimanui sa vorbeasca cand are in fata asa ceva.:)

Chiar daca salata originala are la baza branza mozzarella, sa stiti ca puteti sa folositi aceeasi metoda de preparare si cu casul nostru („cashprese”, cum zice Tudosiei), cu good-old telemea sau cu feta. Eu am incercat si a iesit grozav de fiecare data. Totusi, am sa incerc sa nu mentionez acest aspect in conversatiile cu amicul Dario, ca stiti cum sunt italienii, pasionati cand vine vorba de mancarea lor… Ramane numai intre noi, ok?

Asadar, daca aveti rosii proaspete si gustoase, o tufa de busuioc la indemana si niste branza in frigider, ati rezolvat cina in seara asta in 5 minute.

Ingrediente (pentru 4 persoane):

  • 200 g mozzarella
  • 3 rosii potrivit de mari (eu am pus si 3-4 rosii cherry galbene)
  • cateva frunze de busuioc
  • ulei de masline
  • sare de mare
  • piper proaspat rasnit.

Mozzarella se feliaza subtire, la fel si rosiile, avand grija sa folositi felii aproximativ egale. Daca nu sunteti foarte indemanatici, tot italienii s-au gandit la o scula care sa va ajute in acest sens; iat-o:

Daca dati click pe poza va duce la un filmulet in care va arata cum sa o folositi.

Frunzele de busuioc se pun unele peste altele, se ruleaza si se taie fasii subtiri. Pe o farfurie se presara un pic de busuioc, se stropeste cu ulei de masline si se aseaza feliile de rosii si de mozzarella alternativ. Deasupra se presara restul de busuioc, sarea si piperul si se stropeste cu ulei de masline. Se lasa la rece, acoperita, cca 30 min – 1 ora inainte de a fi servita, e mult mai buna dupa ce sta un pic.

Iata si varianta cu telemea si cu sos de busuioc si ulei de masline (adica am pus frunzele de busuioc impreuna cu uleiul de masline intr-un pahar inalt si le-am maruntit cu blederul):

No rocket science, asta-i clar… Dar cine a zis ca trebuie sa gatim la sous-vide in fiecare zi?

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani spre 40, stau la curte, in apropiere de Bucuresti. Am "decat" un sot, plus 3 catei si de curand si o pisica. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Acum 3 ani am decis ca imi doresc si altceva de la viata, asa ca am urmat cursurile de cofetar-patiser de la Horeca School, unde mi s-a deschis o alta lume in fata ochilor. Chiar daca nu profesez in domeniu, cred ca asta a fost una din cele mai bune decizii luate in ultimul timp pentru ca acolo am avut ocazia sa intalnesc oameni minunati si sa ma incarc cu multa energie pozitiva si creativa. Toate experientele de acolo m-au completat din toate punctele de vedere si sunt foarte recunoscatoare pentru asta.

Aici pe blog gasiti retete variate, in mare parte usoare si cu ingrediente accesibile. Incerc intotdeauna sa nu fac risipa de alimente, asa ca multe din retetele de aici incep cu "aveam in frigider niste legume gata sa moara si m-am gandit sa fac ceva cu ele".

Sper sa gasiti inspiratie pe aici si daca va place ceva, dati-mi si mie un semn, sa ma bucur si eu putin.:)