Cum timpul se pare ca e o chestie mai accesibila zilele astea, m-am apucat si eu sa fac un pic de curatenie prin pozele mai vechi; asa mi-a venit ideea sa incep o serie numita #ingredientulzilei, adica sa postez retete cu acelasi ingredient. Cum multi dintre noi stam si gatim acasa, m-am gandit ca sugestii de genul acesta sunt binevenite.

Nu e ca si cum as fi descoperit eu mersul pe jos cu chestia asta si ideile mele sunt cele mai mirobolante, dar na… trebuie sa-mi umplu si eu vremea cu ceva, nu? Stiu cel putin 2 sau 3 persoane care imi citesc blogul si asteapta postari noi, deci nu pot sa-i dezamagesc.:)

Si cum sapam eu prin arhiva cautand retete cu ciuperci, dau de frumusica asta ratacita intr-un folder prafuit, fara sa fi vazut lumina zilei blogului pana azi. E o placinta facuta cu ocazia unui pranz de duminica in familia extinsa, lucru imposibil in perioada asta, dar macar cu amintirile sa ne „hranim” pana trece urgia. Si cu poze.:)

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 200 g unt
  • 2 oua
  • un praf de sare
  • 300 g faina
  • un pic de apa rece.

Pentru umplutura:

  • 500 g ciuperci champignon
  • 2 fire de praz
  • 300 g pui
  • 2 legaturi de ceapa verde
  • 2 legaturi de leurda sau 1 legatura de usturoi verde
  • 4 oua
  • 200 g smantana
  • 50 g parmezan
  • o capatana de usturoi
  • un ardei iute
  • sare, piper
  • cimbru
  • 20 g unt
  • ulei de masline.

In plus, mai aveti nevoie de un ou pentru uns placinta si de susan pentru presarat deasupra.

Mod de preparare:

Aluatul este unul fraged, deci toate ingredientele trebuie sa fie super reci, iar amestecatul trebuie facut cat mai rapid, fara sa framantam excesiv. Faina se amesteca cu praful de sare, untul rece taiat cubulete, ouale si 2 linguri de apa rece; se framanta cu degetele usor, astfel incat untul sa se faramiteze in faina si compozitia sa fie cat de cat omogena. Daca e nevoie, mai adaugati o lingura, doua de apa rece. Puneti aluatul obtinut intr-o folie si lasati la frigider pentru minim 2 h.

Intre timp pregatiti umplutura: taiati carnea de pui cubulete mici si caliti bucatelele intr-un pic de ulei de masline, in care ati pus 3-4 catei de usturoi taiati marunt. Asezonati bine cu sare, piper si cimbru uscat. Cand sunt gata scoateti-le pe o farfurie. Puteti folosi in placinta asta si carne fiarta sau resturi de la friptura. Sau puteti sa nu folositi deloc carne, plusati la cantitatea de legume si va garantez ca tot o sa iasa o grozavie!

Caliti apoi ciupercile feliate intr-un pic de unt, impreuna cu 2-3 catei de usturoi si un pic de cimbru; sarati cand sunt gata, ca sa nu-si lase apa si sa fiarba in loc sa se rumeneasca. Procedati la fel cu prazul, taiat rondele.

Cand sunt gata amestecati ciupercile si prazul cu carnita rumenita, ceapa verde si leurda tocate marunt, parmezanul ras, ouale batute si smantana. Asezonati, daca mai e cazul, cu sare si piper.

Acum ar fi cazul sa porniti cuptorul la 180 grade si sa va apucati de aluat.

Ungeti cu unt o tava de copt rotunda cu inel detasabil de 26 cm (ca de tort). Impartiti aluatul, lasand 1/3 pentru capacul placintei, iar restul intindeti-l, pe o planseta pudrata cu faina, astfel incat sa obtineti un disc suficient de mare incat sa mai ramana putin peste marginile formei dupa ce il asezati in tava.

Puneti cu grija compozitia inauntru; restul aluatului intindeti-l, astfel incat sa obtineti cam aceeasi grosime cu cel de pe fund, si decupati un cerc exact cat este suprafata tavii (pe care folositi-o de sablon, asezand-o pe aluat si taind in jurul ei cu ajutorul unui cutit). Puneti capacul peste umplutura, apoi adunati cu grija marginile rasfrante, astfel incat sa sigilati bine compozitia in interiorul aluatului.

Din resturile de aluat puteti decupa tot felul de forme – frunzulite, inimioare etc, pe care le puteti aseza pe deasupra, lipindu-le cu un pic de ou batut.

Cu ajutorul unui cutit bine ascutit crestati suprafata placintei, ca sa poata iesi aburul din interior in timpul coacerii, fara sa umfle suprafata. Ungeti cu ou batut si presarati susan pe deasupra. Sau mac, sau negrilica, sau ce vreti voi.

Acoperiti cu folie de aluminiu si coaceti timp de 20-25 minute, dupa care indepartati folia si mai lasati placinta in cuptor pana se rumeneste frumos.

Lasati-o sa se raceasca inainte sa o scoateti din forma si sa o taiati.

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani spre 40, stau la curte, in apropiere de Bucuresti. Am "decat" un sot, plus 3 catei si de curand si o pisica. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Acum 3 ani am decis ca imi doresc si altceva de la viata, asa ca am urmat cursurile de cofetar-patiser de la Horeca School, unde mi s-a deschis o alta lume in fata ochilor. Chiar daca nu profesez in domeniu, cred ca asta a fost una din cele mai bune decizii luate in ultimul timp pentru ca acolo am avut ocazia sa intalnesc oameni minunati si sa ma incarc cu multa energie pozitiva si creativa. Toate experientele de acolo m-au completat din toate punctele de vedere si sunt foarte recunoscatoare pentru asta.

Aici pe blog gasiti retete variate, in mare parte usoare si cu ingrediente accesibile. Incerc intotdeauna sa nu fac risipa de alimente, asa ca multe din retetele de aici incep cu "aveam in frigider niste legume gata sa moara si m-am gandit sa fac ceva cu ele".

Sper sa gasiti inspiratie pe aici si daca va place ceva, dati-mi si mie un semn, sa ma bucur si eu putin.:)