Intotdeauna inainte de Craciun taiem porcul acasa la mama; si noi, ca toti oamenii… O parte din organele rezultate din macel merg la toba, iar ficatul de regula are o destinatie precisa: pate-ul de casa.

Problema e ca intotdeauna mi s-a parut un pic cam gras pate-ul de porc, asa ca am evitat mult timp si sa-l mananc, si sa-l fac. Bine, poate si din cauza ca, de la atata carnaraie in perioada Sarbatorilor de iarna, ti se cam apleaca… Daca il fac insa in alta perioada a anului (de exemplu vara, cand sunt mai bune rosiile…) si eventual si intr-o varianta mai light, in care ficatul nu e fiert pana moare a doua oara, parca altfel pot aprecia o feliuta de paine prajita unsa cu un pate cinstit, de casa, si cu rosie parfumata langa.

Ingrediente:

  • 500 g ficat proaspat de porc
  • 4-5 cepe medii
  • o capatana de usturoi
  • 200 ml vin alb sec
  • 200 g unt
  • cimbru uscat
  • 2 frunze de dafin
  • un pic de nucsoara
  • sare si piper proaspat macinat.

Ficatul se spala bine-bine in apa rece, se feliaza si se sterge temeinic cu servetele, astfel incat tot excesul de apa sa fie absorbit.

Ceapa si usturoiul, taiate marunt, se rumenesc in 100 g de unt; cand devin sticloase (aveti grija sa nu se rumeneasca) adaugati feliile de ficat. Dupa 10 min adaugati cimbrul si frunzele de dafin si condimentati, apoi turnati vinul alb sec. Se lasa la fiert, la foc mic, cca 30 min, pana cand lichidul scade aproape de tot, iar ficatul se rumeneste putin. Foarte dragut ar fi sa aveti prin casa cognac su whisky de buna calitate si sa flambati un pic ficatul, pentru un plus de savoare.

Ficatul si ceapa calite se maruntesc cu masina de tocat carne sau cu blenderul cand sunt reci; untul ramas, la temperatura camerei, se mixeaza pana capata consistenta unei spume. Adaugati apoi treptat pasta de ficat, mixand in continuare. Condimentati cu sare, piper si un pic de nucsoara.

Pastrati pate-ul la frigider, in borcane acoperite cu un strat de untura topita sau unt topit, ca sa nu se oxideze. In mod normal ar trebui sa reziste cam 2-3 saptamani.

 

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani spre 40, stau la curte, in apropiere de Bucuresti. Am "decat" un sot, plus 3 catei si de curand si o pisica. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Acum 3 ani am decis ca imi doresc si altceva de la viata, asa ca am urmat cursurile de cofetar-patiser de la Horeca School, unde mi s-a deschis o alta lume in fata ochilor. Chiar daca nu profesez in domeniu, cred ca asta a fost una din cele mai bune decizii luate in ultimul timp pentru ca acolo am avut ocazia sa intalnesc oameni minunati si sa ma incarc cu multa energie pozitiva si creativa. Toate experientele de acolo m-au completat din toate punctele de vedere si sunt foarte recunoscatoare pentru asta.

Aici pe blog gasiti retete variate, in mare parte usoare si cu ingrediente accesibile. Incerc intotdeauna sa nu fac risipa de alimente, asa ca multe din retetele de aici incep cu "aveam in frigider niste legume gata sa moara si m-am gandit sa fac ceva cu ele".

Sper sa gasiti inspiratie pe aici si daca va place ceva, dati-mi si mie un semn, sa ma bucur si eu putin.:)