Inca de cand am vazut pate-ul de casa facut de Andreea aka @tastebazaar mi-am zis ca-i musai sa-l incerc cat de curand. Mi s-a parut foarte simplu, dar de mare efect. Bine, si poza m-a convins… Ca na, doar mancam cu ochii inainte, nu?:)

Pate-ul de casa facut de Andreea, www.tastebazaar.ro; eu am gasit reteta pe contul ei de instagram:
https://www.instagram.com/tastebazaar/

Si taman acum i-a venit randul pentru ca am primit niste floricele minunate de chives de la vecini si ma gandeam in ce sa le folosesc.

Asa mi-a venit ideea, printre altele, sa le folosesc ca decor la acest pate, nu de alta dar tocmai dezghetasem o punguta de ficatei de pui si nu stiam ce sa fac cu ei.

Ingrediente:

  • 500 g ficatei de pui
  • 4-5 fire de ceapa verde
  • 4 catei de usturoi
  • 2 linguri ulei de masline
  • 150 g unt
  • 150 ml vin alb sec
  • 4-5 crengute de oregano proaspat
  • sare si piper proaspat rasnit.

Pentru decor eu am folosit:

  • 50 g unt topit
  • cateva floricele de chives
  • cateva crengute de oregano.

Evident ca aici puteti sa folositi ce aveti prin casa; Andreea de exemplu a pus stafide inmuiate in cogniac si crengute de cimbru. Minunat!

Mod de preparare:

Intr-o tigaie incapatoare am pus cele 2 linguri de ulei de masline, ceapa verde tocata si 3-4 linguri de apa. Am lasat pe foc mic cateva minute, pana cand a inceput sa se inmoaie, moment in care am adaugat si usturoiul tocat marunt.

Apoi am pus in tigaie untul cubulete si l-am lasat sa se topeasca; am adaugat ficatul spalat bine inainte, crengutele de oregano, sare si piper proaspat rasnit – eu am folosit un mix colorat de boabe de piper. Am pus si vinul, am lasat sa se evapore alcoolul apoi am mai adaugat un pic de apa si am acoperit tigaia, lasand sa se inabuse bine toate.

Dupa cca 15 minute ficateii sunt bine patrunsi; oprim focul si-i lasam sa se raceasca. Am pus tot continutul tigaii intr-un blender si am mixat pana cand am obtinut o pasta fina.

Aceasta pasta se pune intr-un vas de sticla; eu le-am pus in 2 caserole de aproximativ 400 ml fiecare, deci iese o cantitate destul de mare de pate. Aranjati elementele de decor si turnati pe deasupra unt topit.

Pastrati pate-ul la frigider si consumati-l cat mai repede. El n-o sa tina la fel ca cel cumparat, evident, ca nu contine decat chestii proaspete, perisabile. In fine, nu mi-e teama ca o sa apucati sa va puneti intrebarea daca mai e bun sau nu, o sa va dati seama de ce zic asta dupa ce gustati prima data.:)

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani spre 40, stau la curte, in apropiere de Bucuresti. Am "decat" un sot, plus 3 catei si de curand si o pisica. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Acum 3 ani am decis ca imi doresc si altceva de la viata, asa ca am urmat cursurile de cofetar-patiser de la Horeca School, unde mi s-a deschis o alta lume in fata ochilor. Chiar daca nu profesez in domeniu, cred ca asta a fost una din cele mai bune decizii luate in ultimul timp pentru ca acolo am avut ocazia sa intalnesc oameni minunati si sa ma incarc cu multa energie pozitiva si creativa. Toate experientele de acolo m-au completat din toate punctele de vedere si sunt foarte recunoscatoare pentru asta.

Aici pe blog gasiti retete variate, in mare parte usoare si cu ingrediente accesibile. Incerc intotdeauna sa nu fac risipa de alimente, asa ca multe din retetele de aici incep cu "aveam in frigider niste legume gata sa moara si m-am gandit sa fac ceva cu ele".

Sper sa gasiti inspiratie pe aici si daca va place ceva, dati-mi si mie un semn, sa ma bucur si eu putin.:)