Dupa mine, cel mai simplu fel de a gati un peste este sa-l ungi cu ceva, sa-l condimentezi si sa-l bagi la cuptor. Evident ca si prajit imi place (cui nu?!), insa nu e cel mai dietetic preparat, in plus mirosul cu care iti „parfumezi” casa, mai ales daca ai bucatarie open space ca noi sunt motive suficient de puternice incat sa nu prajim peste decat foarte, foarte rar. Mie gustul de pastrav mi se pare foarte bine pus in valoare gatit in cuptor, cu lamaie, unt si patrunjel; e o idee foarte buna pentru o cina gustoasa si sanatoasa, evident.

Ca si alaturat merge si orezul, insa combinatia clasica de cartofi, unt si patrunjel mi s-a parut cea mai potrivita. Ce tot atatea fitzosenii…:)

Ingrediente:

  • 2 pastravi
  • o lamaie
  • 50 g unt
  • 4 cartofi medii
  • cateva fire de patrunjel
  • un pic de ulei de masline
  • sare si piper.

Cartofii se spala bine, se sterg si se pun intr-o tava; stropiti-i cu un pic de ulei de masline si presarati pe ei sare din belsug; bagati-i la cuptor, acoperiti cu o folie, la 180 grade.

Curatati pastravii, spalati-i bine si stergeti-i cu proasoape de hartie. Presarati sare si piper din belsug pe toate partile, inclusiv in interior. Asezati inauntrul pestilor felii de lamaie, coditele de la patrunjel si bucatele de unt; asezati si deasupra lor 2-3 felii de lamaie si stropiti-i cu un pic de ulei de masline, apoi bagati-i si pe ei la caldurica, in cuptor, tot acoperiti cu folie. Pestii au nevoie de cca 20 min sa se coaca, de aceea e bine sa bagati cartofii primii, ca ei necesita mai mult timp ca sa se patrunda.

Amestecati untul moale cu patrunjelul tocat marunt si cu un pic de sare si de piper. Cand cartofii sunt copti (incercati-i cu o furculita; daca aceasta intra usor, sunt facuti) se scot din cuptor, se lasa sa se raceasca putin apoi se taie in doua. Scobiti cu o lingurita un pic de miez, cat sa faceti cate un mic cuib in jumatatile de cartofi. Amestecati miezul cu untul si patrunjelul tocat, apoi umpleti cu acest amestec cuiburile. Dati din nou la cuptor, fara sa acoperiti cu folie, insa cresteti temperatura la 220-230 grade, ca sa se rumeneasca frumos.

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani spre 40, stau la curte, in apropiere de Bucuresti. Am "decat" un sot, plus 3 catei si de curand si o pisica. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Acum 3 ani am decis ca imi doresc si altceva de la viata, asa ca am urmat cursurile de cofetar-patiser de la Horeca School, unde mi s-a deschis o alta lume in fata ochilor. Chiar daca nu profesez in domeniu, cred ca asta a fost una din cele mai bune decizii luate in ultimul timp pentru ca acolo am avut ocazia sa intalnesc oameni minunati si sa ma incarc cu multa energie pozitiva si creativa. Toate experientele de acolo m-au completat din toate punctele de vedere si sunt foarte recunoscatoare pentru asta.

Aici pe blog gasiti retete variate, in mare parte usoare si cu ingrediente accesibile. Incerc intotdeauna sa nu fac risipa de alimente, asa ca multe din retetele de aici incep cu "aveam in frigider niste legume gata sa moara si m-am gandit sa fac ceva cu ele".

Sper sa gasiti inspiratie pe aici si daca va place ceva, dati-mi si mie un semn, sa ma bucur si eu putin.:)