Un fel de mancare pe care il fac frecvent si dupa care sunt inebuniti barbatii din familia mea, adica tata si sotul, este acest ostropel de pui cu ardei copti. Daca pun si o mamaliga vartoasa langa, e si mai bine! Din aia adevarata, cu malai de acasa, nu cu din asta grisat de prin magazine, care iese ca un fel de budinca.

Daca sunt in sezon, coc ardeii – intotdeauna capia – pe gratar si ii folosesc imediat, in restul anului apeland la proviziile din congelator puse de mama.

Iar daca e cald afara, gatesc in curte, pe plita cu inductie cumparata acum vreo 2 ani din Selgros, care s-a dovedit una din cele mai bune investitii.

Nu cred ca e cazul sa va zic ca, daca am ardei copti si malai de la mama, am evident si pui de tara de la ea din curte. Si chiar daca il gatesc mai mult decat pe cel din comert, gustul nu se compara nici pe departe, e diferenta de la cer la pamant, mai ales cand e vorba de mancaruri din astea, facute lent.

Ingrediente:

  • pulpele si aripile de la un pui de tara
  • 2 capatani de usturoi
  • 3 cepe mari
  • o legatura de ceapa verde
  • 6-7 ardei capia copti
  • 300 ml suc de rosii sau o conserva de rosii pasate
  • 200 ml vin alb
  • cimbru uscat sau proaspat
  • 2-3 foi de dafin
  • sare si piper proaspat rasnit
  • ulei, pentru rumenit puiul
  • optional, patrunjel proaspat pentru garnisit la final.

Mod de preparare:

Intr-o tigaie sau cratita incapatoare rumeniti pe toate partile bucatile de pui; turnati apoi vinul alb, lasati sa se evapore alcoolul si adaugati 4-5 catei de usturoi tocati, frunzele de dafin, cimbrul, sare si piper, apoi puneti o cana, doua de apa cat sa acopere carnea si lasati pe foc mic, cu capac, pana cand puiul este gatit pe jumatate.

Adaugati in oala ceapa taiata solzisori, restul de usturoi feliat si lasati 5 minute, sa se inmoaie. Urmeaza ardeii copti, fasii, se lasa iar vreo 10 minute, apoi se adauga sucul de rosii. Daca nu am si suc de rosii de la mama, apelez la o conserva de la Mutti, de cele mai multe ori.

Dupa cca 10-15 minute ar trebuie sa fie gata; opriti focul si presarati deasupra patrunjel proaspat tocat.

Cum ziceam, daca e si o mamaliga prin preajma, e taman bine. S-aveti pofta!

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani spre 40, stau la curte, in apropiere de Bucuresti. Am "decat" un sot, plus 3 catei si de curand si o pisica. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Acum 3 ani am decis ca imi doresc si altceva de la viata, asa ca am urmat cursurile de cofetar-patiser de la Horeca School, unde mi s-a deschis o alta lume in fata ochilor. Chiar daca nu profesez in domeniu, cred ca asta a fost una din cele mai bune decizii luate in ultimul timp pentru ca acolo am avut ocazia sa intalnesc oameni minunati si sa ma incarc cu multa energie pozitiva si creativa. Toate experientele de acolo m-au completat din toate punctele de vedere si sunt foarte recunoscatoare pentru asta.

Aici pe blog gasiti retete variate, in mare parte usoare si cu ingrediente accesibile. Incerc intotdeauna sa nu fac risipa de alimente, asa ca multe din retetele de aici incep cu "aveam in frigider niste legume gata sa moara si m-am gandit sa fac ceva cu ele".

Sper sa gasiti inspiratie pe aici si daca va place ceva, dati-mi si mie un semn, sa ma bucur si eu putin.:)