Sau, pe hipstereste, vegan brownie cu quince jam and jelly.:)

Negresa de post am mai facut de multe ori si probabil orice gospodina stie reteta; ce am facut eu altfel de data asta a fost sa folosesc o minunata dulceata de gutui facuta de mama, plina de cuburi gumoase si aromate de gutuie, scaldate intr-un sirop parfumat (pe bune, e cea mai buna dulceata facuta de maica-mea, ever!) si pelteaua grozava facuta de mama-soacra, plina de savoare si cu o culoare chihlimbarie dementiala!

Ce pot sa zic, sunt o norocoasa! „Mamelele”, cum le zicem noi in gluma, sunt niste meseriase.

Hopa, ca si fata/nora are ceva skill-uri!:)

Ingrediente:

Pentru o tava de 20×20 cm aveti nevoie de:

  • 200 g zahar
  • 200 ml ulei de floarea soarelui
  • 200 ml apa
  • 100 g cacao
  • 200 g faina
  • 200 g miez de nuca
  • 200 g dulceata de gutui
  • 1 plic praf de copt
  • coaja de la o portocala
  • vanilie
  • un pic de zeama de portocala
  • un praf de sare.
  • in plus, pentru decor: peltea de gutui.

Mod de preparare:

Am preincalzit cuptorul la 180 grade si am pregatit tava, ungand-o cu ulei si tapetand-o cu hartie de copt.

Am pus intr-o craticioara zaharul, uleiul, apa si cacaoa, pe foc mic, pana cand a inceput sa fiarba si zaharul a fost topit de tot. Am oprit focul si am lasat din acest sirop ciocolatos o canita deoparte, pentru decor.

Cand continutul cratitei s-a racit, am adaugat coaja rasa de portocala, vanilia (extract de vanilie, zahar vanilat Bourbon, boabe de la o pastaie, ce aveti, numai sa fie de calitate) si un strop de zeama de portocala, asa, sa fie. Cam de la vreo 2 felii, nu mai mult.

Am adaugat apoi faina cernuta si amestecata cu sarea si praful de copt, apoi nucile (rumenite nitel in prealabil, apoi tocate cu un cutit, sa ramana bucati mai mari) si dulceata de gutui de va spuneam mai sus.

Am omogenizat totul usor, cu o spatula, apoi am turnat amestecul in tava si am bagat prajitura la 180 grade pentru cca 45 minute, pana cand a trecut testul scobitorii.

Cand s-a racit am turnat pe deasupra prajiturii siropul lasat deoparte, care a functionat pe post de glazura, am presarat apoi niste bucatele de nuca si am pus pe fiecare portie cate o lingurita mica de peltea de la mama-soacra. Observati ce culoare si ce transparenta are pelteaua si ce consistenta umeda are prajitura!

Pentru mazgalirea farfuriei am folosit acelasi sirop de cacao, peltea subtiata cu un pic de apa si bucatele de nuca.

Acestea fiind zise, va prezint o colaborare reusita mama-fiica-soacra, dulci toate, evident, rezultatul insa nefiind „de dulce”.:)

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani spre 40, stau la curte, in apropiere de Bucuresti. Am "decat" un sot, plus 3 catei si de curand si o pisica. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Acum 3 ani am decis ca imi doresc si altceva de la viata, asa ca am urmat cursurile de cofetar-patiser de la Horeca School, unde mi s-a deschis o alta lume in fata ochilor. Chiar daca nu profesez in domeniu, cred ca asta a fost una din cele mai bune decizii luate in ultimul timp pentru ca acolo am avut ocazia sa intalnesc oameni minunati si sa ma incarc cu multa energie pozitiva si creativa. Toate experientele de acolo m-au completat din toate punctele de vedere si sunt foarte recunoscatoare pentru asta.

Aici pe blog gasiti retete variate, in mare parte usoare si cu ingrediente accesibile. Incerc intotdeauna sa nu fac risipa de alimente, asa ca multe din retetele de aici incep cu "aveam in frigider niste legume gata sa moara si m-am gandit sa fac ceva cu ele".

Sper sa gasiti inspiratie pe aici si daca va place ceva, dati-mi si mie un semn, sa ma bucur si eu putin.:)