
De cand am inceput dieta keto, micul meu dejun se bazeaza in 90% din cazuri pe oua. Si cum nu-mi place sa mananc in fiecare zi acelasi lucru, am facut oua in toate felurile posibile si le-am asociat cu salate cat mai variate. Pentru ca am avut si eu momentele mele de lipsa de inspiratie, m-am gandit sa va las aici cateva exemple de mic-dejunuri keto, in cazul in care veti fi vreodata in pana de idei.
Retetele sunt numai bune si pentru un brunch sau un start glorios a unei zile de weekend in cazul in care nu va preocupa subiectul kilogramelor in plus.
Ca si idee de baza, ouale sunt gatite in unt sau ulei din belsug sau chiar untura – eu am un borcan de jumari de la mama, cu carne si carnati la garnita; alaturi de oua mai tot timpul am pus avocado – pentru ca, nu-i asa, eggs + avocado = love; la fel, destul de des au poposit alaturi de oua fasii de bacon sau carnati sau branza veche, ocazional am folosit masline, ridichi, varza rosie si aproape tot timpul am pus ierburi aromatice, care fac tot amestecul destul de greoi mai usor digerabil, dar si mai gustos.
Sa incepem asadar cu pozele explicative:)

Am blansat in apa cu sare o mana de broccoli congelat; am dezosat jumatate de macrou afumat si l-am rupt in bucati (au la Lidl unul foarte bun si ieftin). Intr-o tigaie care se poate baga si la cuptor am pus un pic de ulei de masline, am aranjat uniform bucatile de macrou si de broccoli si am turnat peste ele 4 oua, batute bine inainte cu sare si piper. Am lasat omleta pe foc mic pana cand s-a intarit pe fund, deasupra ramanand inca lichida, apoi am bagat tigaia la cuptor, la 200 grade, pentru cca 10 minute, pana cand s-a rumenit frumos si deasupra.

Ouale le-am prajit in unt; am facut guacamole dintr-un avocado mic foarte copt cu un praf de sare, zeama de la jumatate de lamaie, ulei de masline si cateva firicele de ceapa verde, tocata marunt. Alaturi am avut o mini-salata din 3 rosii cherry, un pic de ceapa verde, ulei de masline si sare.

„Omelette du fromaaage!”, ca sa va aduc aminte de Dexter, desenele animate. Deci 2 oua batute bine si amestecate cu telemea rasa, gatite rapid in unt – mie imi place omleta cremoasa, nu prajita, deci dureaza 30 secunde sa fie gata. Am facut si o salata din 3 rosii cherry, o mana de busuioc, sare si ulei de masline.

… sau cum se chinuia tata sa ma faca sa mananc cand eram mica si mofturoasa.:) Se ia o felie de sunca groasa cam de jumatate ce cm, cu soriciul intreg. Se cresteaza pana la sorici si se pune in tigaie, intr-un pic de ulei; de la caldura se curbeaza si se face ca un „soare”. Se sparge un ou in mijloc si se lasa sa se gateasca, stropindu-l cu grasimea incinsa din tigaie pana e gata.

Asta nu e nici pe departe una din preferatele mele, am facut o singura data, de curiozitate, si am fost profund dezamagita. Dar pentru ca am facut un sondaj pe Stories si 75% din voi ati zis ca e bun, va las aici reteta: se taie un avocado pe jumatate, se scoate samburele si se scobeste fiecare bucata un pic, cam cat sa aiba loc oul inauntru. Se aseaza intr-un vas de copt mic, cat sa se sprijine de margine feliile de avocado sa nu se rastoarne si sa curga ouale. Se sparge cate un ou in fiecare gaoace, se da cu sare si piper si se lasa la cuptor, la 180 grade, pana e oul coagulat. Intre timp se taie marunt 2 felii de bacon si se rumenesc bine, cat sa fie super crocante. Cand ouale sunt gata se presara deasupra baconul prajit.

Se bat doua oua si se prajesc intr-o lingura de untura de la garnita, cu cateva jumari prin ea. Se face o salata din jumatate de avocado taiat cubulete, cateva fire de patrunjel tocate, cateva fasii de ceapa verde si o lingurita de seminte de susan. Dressingul a fost din zeama de lamaie si ulei de in presat la rece.

Am pus un cubulet de unt intr-o tigaie, pe foc mic; am spart doua oua in ea si am acoperit cu un capac, lasandu-le asa pana s-a coagulat albusul. Am facut o salata din o mana de rucola, 3 rosii cherry, zeama de lamaie si ulei de masline. Am pus din belsug si fasii de parmezan, apoi am pus ouale fierbinti deasupra.

Pentru ca imi ramasese o bucatica de pastrav la cuptor de la cina, l-am maruntit si l-am pus intr-o tigaie care se poate baga la cuptor; desaupra am turnat 4 oua batute bine impreuna cu sare, piper si jumatate de legatura de marar, tocata. Am lasat pe foc mic pana s-a intarit pe fund, am ras fasii mari de parmezan deasupra si am dat la cuptor, la 200 grade, cam 10 minute, pana s-a rumenit.

Am facut o salata dintr-un pic de varza rosie tocata, patrunjel, 2 rosii cherry si o lingurita de seminte de susan, cu dressing si lamaie si ulei de masline. Am prajit un ou de rata in unt si langa am pus cubulete de telemea marinata in ulei de masline, reteta o gasiti la Corina Ureche pe blog, aici.

Am taiat feliute subtiri 3 ciuperci champignon brune micute si le-am rumenit in unt, impreuna cu niste usturoi verde taiat marunt. Am batut 2 oua si le-am turnat deasupra. Salata o aveti si mai sus, la omleta cu branza.

Am gatit oul de rata intr-o lingura de untura cu jumari. Salata e dintr-un avocado mic taiat cubulete, 2-3 masline, 2-3 rosii cherry, zeama de lamaie, sare si ulei de masline. Plus niste ceapa verde.

Am taiat un carnacior din ala subtire, uscat si l-am pus intr-o tigaie impreuna cu un pic de ulei si 2 oua batute bine. Salata e din ce am zis mai sus, dressing din zeama de lamaie si ulei de masline.

Am rumenit niste kaiser taiat cubulete intr-un pic de unt; cand au fost gata le-am scos deoparte, iar in grasimea ramasa am prajit 2 oua. Dupa ce le-am scos pe farfurie am presarat fasii de parmezan deasupra. Salata am facut-o din patrunjel, ridichi si ceapa verde, dressing din lamaie si ulei de avocado.

Am rumenit cateva cubulete de kaiser, impreuna cu putina ceapa tocata marunt si un pic de ardei gras maruntit; le-am rumenit un pic in tigaie, apoi am pus peste ele 2 oua batute cu niste patrunjel, sare si piper. Salata a fost din ceapa, ardei, castraveti, ridiche, patrunjel si marar, dressing din ulei de masline si lamaie.

Am amestecat 4-5 linguri de iaurt grecesc cu un castravete mic dat pe razatoare si scurs de zeama, jumatate de catel de usturoi zdrobit, un pic de marar tocat, zeama de la un sfert de lamaie si un pic de sare. Intr-o tigaie am topit unt si am gatit ouale in el, sub capac. Am pus intr-o farfurie un pic de sos, am asezat ouale in el si am pus pe deasupra si niste unt topit din tigaie. Am condimentat cu mix de piper si ardei iute.
In cazul in care mai inventez mersul pe jos cu oua la micul dejun, va anunt.:)