Am descoperit cat de alergica sunt la scortisoara cand am intrat in contact cu o cantitate mare, in timpul cursului de cofetari de la Horeca School, cand faceam practica la Radisson. Aveam acolo de pregatit cateva zeci de placinte cu mere, iar cand toata umplutura pusa la calit a inceput sa scoata aburi aromati de scortisoara… a fost nasol.:) In sensul ca m-au dat afara din laborator de urgenta. Bine ca m-au reprimit a doua zi.:)

Dintotdeauna am avut o aversiune si o sensibilitate pentru scortisoara, dar nu stiam ca sunt, totusi, alergica. Credeam ca doar nu pot sa o sufar.:) Daca din greseala gust ceva care o contine, dupa aia vreo cateva ore nu mai simt nici un alt gust in gura, am senzatia ca mi se umfla limba si nu scap de chestia asta orice as manca si as bea.

Prin urmare, nici deserturile cu scortisoara nu sunt populare la mine in bucatarie, spre suspinul etern al sotului meu, mare iubitor al acestui condiment. Singurul care face exceptie este tortul carrot cake, dar si atunci pun foarte putin si coc blatul cu geamurile deschise si cu mine pe-afara, eventual.:)

Dar pentru ca sunt fata buna, am facut un efort si i-am facut sotului meu aceste cinnamon rolls de Craciun, sa aiba la micul dejun, impreuna cu un pahar cu lapte, ca varianta la clasicul cozonac. Usor nu a fost pentru mine, dar cel mai bun sot din lume a meritat efortul! Plus ca o plimbare pe-afara de vreo 45 minute, cat a durat coacerea lor, nu strica la nimeni.:)

Ingrediente:

Pentru o tava mare de cuptor aveti nevoie de:

  • 750 g faina
  • 350 ml lapte
  • 40 g drojdie proaspata
  • 6 galbenusuri
  • 210 g zahar
  • un plic zahar vanilat
  • 1/2 lingurite sare
  • coaja rasa de la o portocala
  • 100 g unt moale
  • 60 ml ulei de floarea soarelui

Pentru umplutura aveti nevoie de:

  • 150 g unt moale
  • 150 g zahar brun
  • o lingurita cu varf de scortisoara

Pentru sirop aveti nevoie de:

  • 150 ml lapte
  • 100 ml smantana lichida pentru frisca
  • 150 g zahar brun.

Mod de preparare:

Aluatul este cel clasic, de cozonac. Gasiti si aici modul de preparare sau, mai in detaliu, aici. Dar sa va zic pe scurt si la fata locului:

Faceti maiaua din drojdia dizolvata in 220 ml lapte caldut si 150 g faina cernuta; lasati-o 10 minute sa se umfle.

In bolul mixerului static puneti restul de faina cernuta, sarea, zaharul, vanilia si coaja de portocala; cand maiaua e gata puneti-o si pe ea in bol, adaugati galbenusurile si restul de lapte, mixati la viteza mica pana se incorporeaza ingredientele (mai puneti 2-3 linguri de lapte daca e cazul) si apoi cresteti viteza cu o treapta.

Framantati asa vreo 10-15 minute, pana cand aluatul devine elastic. Adaugati apoi cate putin din unt si din ulei, pana le incorporati complet in aluat. Daca e nevoie mai framantati un pic si cu mana, sa adunati bine tot aluatul de pe peretii bolului si de pe carlig.

Dati la dospit, intr-un vas uns cu ulei si acoperit cu folie alimentara, pana isi dubleaza volumul, cca 1 h – 1 h si jumatate.

Intre timp faceti siropul, adica puneti intr-o cratita laptele, smantana pentru frisca si zaharul brun, dati intr-un clocot si opriti dupa aceea focul.

Umplutura se face foarte simplu, amestecand intr-o pasta untul moale cu zaharul si scortisoara.

Cand aluatul e crescut intindeti din el o foaie dreptunghiulara de cca 1 cm grosime si ungeti suprafata cu umplutura de mai sus. Rulati foaia si taiati transversal bucati/rulouri de cca 2 cm latime. Sorry, din cauza mirosului nu am rezistat sa mai fac si poze din timpul prepararii, eram pe graba mare sa fug afara si n-am mai apucat.:)

Asezati rulourile/melcii pe o tava acoperita cu hartie de copt la cca 2 cm unii de altii, ca sa aiba loc sa creasca. Mai lasati-i la dospit in tava cca 30 minute, apoi ungeti-i cu ou batut si lapte si dati-i la copt, in cuptorul preincalzit la 165 grade, pentru cca 45 minute, pana cand sunt rumeniti frumos deasupra.

Cand ii scoateti din cuptor ungeti-i asa, fierbinti cu siropul, pensuland cu grija fiecare melc de 2-3 ori, pana terminati toata zeama dulce din cratita.

Lasati rulourile sa se raceasca in tava. Savurati-le la mic dejun, de preferat. Presupun ca sunt bune.:)

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani spre 40, stau la curte, in apropiere de Bucuresti. Am "decat" un sot, plus 3 catei si de curand si o pisica. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Acum 3 ani am decis ca imi doresc si altceva de la viata, asa ca am urmat cursurile de cofetar-patiser de la Horeca School, unde mi s-a deschis o alta lume in fata ochilor. Chiar daca nu profesez in domeniu, cred ca asta a fost una din cele mai bune decizii luate in ultimul timp pentru ca acolo am avut ocazia sa intalnesc oameni minunati si sa ma incarc cu multa energie pozitiva si creativa. Toate experientele de acolo m-au completat din toate punctele de vedere si sunt foarte recunoscatoare pentru asta.

Aici pe blog gasiti retete variate, in mare parte usoare si cu ingrediente accesibile. Incerc intotdeauna sa nu fac risipa de alimente, asa ca multe din retetele de aici incep cu "aveam in frigider niste legume gata sa moara si m-am gandit sa fac ceva cu ele".

Sper sa gasiti inspiratie pe aici si daca va place ceva, dati-mi si mie un semn, sa ma bucur si eu putin.:)