Nu sunt deloc specialista in bucataria asiatica, mai mult combin ingredientele si gusturile din instinct, dupa cum mi se pare mie ca merg impreuna. Daca vreti sa apelati totusi la cineva care se pricepe, vedeti la Andreea pe blog. Totusi, nu pun ulei de masline sau otet balsamic impreuna cu sos de soia sau ulei de susan, mi se pare de bun simt sa ai un minim de habar cand te apuci de-o treaba. E ca si cum ai pune maioneza in ciorba de perisoare, ce naiba…

V-am povestit saptamana trecuta cate ceva despre carnea de strut si v-am zis ca am portionat o bucata de steak in 3 parti pe care le-am pus in 3 marinade diferite, in incercarea mea de a experimenta mai multe gusturi care sa se potriveasca cu strutul. Daca prima proba a fost una reusita, gustul cremos al sosului din ciuperci si smantana fiind perfect pentru steak-ul in sange, astazi e vremea sa va arat cum merge carnea de strut si cu aromele contrastante ale Asiei. Nu stiu cat strut mananca saracii chinezi, probabil deloc, dar pentru ca e foarte asemanatoare cu carnea de vita se si gateste cam in acelasi stil, deci n-are de ce sa nu mearga. Eu zic ca m-am descurcat si de data asta…

Ingrediente:

  • o bucata steak de strut de cca 300 g
  • o capatana de usturoi
  • un ardei iute
  • o bucatica de ghimbir (cam cat degetul mare)
  • 2 morcovi
  • un ardei capia
  • o mana de fasole verde
  • jumatate de borcan de muguri de fasole mung (se gaseste fie la borcan, fie la conserva)
  • o legatura de ceapa verde
  • ulei de susan
  • sos dulce de chilli (pe care cred ca ma apuc sa-l fac in casa, sigur ar iesi mai bun, tot la Andreea am vazut reteta)
  • sos de soia
  • sare (daca mai e nevoie).

Am facut si un dressing pentru carne, legume si taiteii pe care i-am fiert separat, din:

  • o lingura miere
  • 2 linguri sos soia
  • 2 linguri ulei de susan
  • 2 linguri otet din orez
  • o lingura de seminte de susan usor prajite
  • partea verde de la ceapa, tocata marunt.

Pentru marinada in care am tinut carnea am folosit:

  • o lingura de miere
  • o jumatate de ardei iute, taiat marunt
  • 4 catei de usturoi, tocat
  • o bucatica de ghimbir data pe razatoare
  • 2 linguri ulei de susan.

Ce sa vezi, am utilizat pentru asta o caserola de sticla cu capac din plastic… 🙂

Bucata de steak pe care am folosit-o la acest preparat a fost lasata in marinada de mai sus peste noapte; e de ajuns si 1-2 ore, carnea e frageda. Inainte de a o pregati scoateti-o din frigider cu jumatate de ora inainte, ca sa ajunga la temeperatura camerei si stergeti-o bine cu prosoape de hartie, ca sa fie uscata cand o puneti in tigaie. Rumeniti-o pe toate partile intr-un pic de ulei de floarea soarelui si lasati-o deoparte pana pregatiti legumele.

Regula de baza cand va apucati sa faceti ceva gen stir-fry este sa curatati si sa tocati inainte toate legumele, astfel incat sa le aveti la indemana cand va apucati de gatit. Timpul de preparare este scurt pentru ca focul e tare, de aia e bine sa faceti asa.

Intr-un wok sau o tigaie incapatoare pusa pe foc tare rumeniti intai usturoiul taiat feliute subtiri si ghimbirul si ardeiul iute maruntite; folositi ulei de susan daca aveti, o sa simtiti diferenta; daca nu, folositi unul cu gust neutru, de floarea soarelui. Urmeaza in tigaie morcovul si ardeiul, taiate bastonase subtiri, partea alba de la ceapa verde, fasolea verde si la final mugurii de fasole mung; asezonati cu sos dulce de chilli si sos de soia fara sa exagerati, oricum veti avea si dressing-ul de pus pe deasupra. Totul dureaza maxim 5 minute.

Puteti sa mancati chestia asta cu taitei chinezesti (care se pun in apa fierbinte si se lasa pe foc 2 minute, apoi se clatesc si se pun in wok, impreuna cu legumele ) sau cu din aia de orez, pe care ii gatiti punand doar apa clocotita peste ei, se lasa cateva minute apoi se strecoara.

Feliati carnea foarte subtire, asezati-o peste legumele trase la tigaie si asezonati totul cu dressing-ul dulce-acrisor.

Pentru ca am stat sa fac poze si s-a racit mancarea, am pus totul inapoi in wok – legume, carnea feliata si taiteii, am turnat dressing-ul peste si le-am lasat sa se incalzeasca impreuna. A fost foarte bun asa, e o idee pe care am s-o mai aplic si alta data.

 

 

 

 

 

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani spre 40, stau la curte, in apropiere de Bucuresti. Am "decat" un sot, plus 3 catei si de curand si o pisica. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Acum 3 ani am decis ca imi doresc si altceva de la viata, asa ca am urmat cursurile de cofetar-patiser de la Horeca School, unde mi s-a deschis o alta lume in fata ochilor. Chiar daca nu profesez in domeniu, cred ca asta a fost una din cele mai bune decizii luate in ultimul timp pentru ca acolo am avut ocazia sa intalnesc oameni minunati si sa ma incarc cu multa energie pozitiva si creativa. Toate experientele de acolo m-au completat din toate punctele de vedere si sunt foarte recunoscatoare pentru asta.

Aici pe blog gasiti retete variate, in mare parte usoare si cu ingrediente accesibile. Incerc intotdeauna sa nu fac risipa de alimente, asa ca multe din retetele de aici incep cu "aveam in frigider niste legume gata sa moara si m-am gandit sa fac ceva cu ele".

Sper sa gasiti inspiratie pe aici si daca va place ceva, dati-mi si mie un semn, sa ma bucur si eu putin.:)