Acum doi ani a fost prima oara cand am pregatit aceasta dulceata, mai mult de curiozitate dar si pentru ca, probabil, simteam nevoia sa-mi pictez degetele intr-o culoare vinetie pentru vreo 3 zile, ce pot sa zic… Ca sa va usurati viata nu faceti ca mine si trageti niste manusi in maini inainte sa va apucati de treaba.

Desi e de munca la ea, ca e destul de migalos sa cureti bobitele de soc de pe ciorchine, rezultatul merita, pentru ca obtineti o chestie delicioasa si cu multe proprietati benefice pentru organism. Desi fructele crude au un gust oribil, dulceata este foarte fina si aromata, semanand un pic cu cea de mure. 

Din cate am aflat, socul se pare ca ar fi un adevarat miracol al naturii, cele mai cunoscute utilizari vizand intarirea sistemului imunitar, ameliorarea problemelor tractului respirator, reglarea problemelor digestive, ajutor in lupta impotriva retentiei de apa s.a. Forma asta de soc care creste pe la noi cica ar fi cea mai utilizata in scopuri medicinale, insa nu se recomanda a se consuma fructele crude, adica cum le iei din copac, ca ar putea da reactii toxice. In orice caz, la ce gust au negatite, nu cred ca-i nici un risc din acest punct de vedere.

Ingrediente:

  • 1,5 kg fructe de soc
  • 1 kg zahar
  • o pastaie de vanilie
  • 2 lamai
  • 150 ml apa.

Desfaceti cu grija bobitele de pe ciorchine si spalati-le bine cu apa rece, apoi lasati-le la scurs.

Faceti un sirop din zahar, apa, pastaia de vanilie si sucul de la o lamaie si jumatate. Cealalta jumatate se feliaza subtire si se pune si ea la fiert. Cand siropul clocoteste se adauga fructele, amestecand usor cu o lingura de lemn.

Lasati la fiert la foc mic, intr-o oala descoperita, amestecand din cand in cand; e nevoie de minim o ora sa se lege, in functie de cantitatea de fructe pe care o folositi.

Dulceata fierbinte se pune in borcane sterilizate, care se intorc cu gura in jos pana a doua zi.

 

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani spre 40, stau la curte, in apropiere de Bucuresti. Am "decat" un sot, plus 3 catei si de curand si o pisica. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Acum 3 ani am decis ca imi doresc si altceva de la viata, asa ca am urmat cursurile de cofetar-patiser de la Horeca School, unde mi s-a deschis o alta lume in fata ochilor. Chiar daca nu profesez in domeniu, cred ca asta a fost una din cele mai bune decizii luate in ultimul timp pentru ca acolo am avut ocazia sa intalnesc oameni minunati si sa ma incarc cu multa energie pozitiva si creativa. Toate experientele de acolo m-au completat din toate punctele de vedere si sunt foarte recunoscatoare pentru asta.

Aici pe blog gasiti retete variate, in mare parte usoare si cu ingrediente accesibile. Incerc intotdeauna sa nu fac risipa de alimente, asa ca multe din retetele de aici incep cu "aveam in frigider niste legume gata sa moara si m-am gandit sa fac ceva cu ele".

Sper sa gasiti inspiratie pe aici si daca va place ceva, dati-mi si mie un semn, sa ma bucur si eu putin.:)