Pai n-am facut si eu dulceata de ardei iute?! Am facut, cum nu.:) Primul contact cu aceasta minunatie a fost acasa la niste dragi prieteni, alaturi de piept de rata si de friptura de vanat, combinatii care ne-au dat complet pe spate. Intre timp am descoperit ca dulceata de ardei iute merge si cu mezeluri de calitate, dar si cu branzeturi maturate, ba merge si cu fripura de pui sau de porc. In poza e alaturi de minunata branza de Horezu, pe care noi o iubim foarte mult.

Ce pot sa mai spun despre aceasta dulceata este ca, pe langa culoarea vie, minunata, are un gust perfect echilibrat intre intense arome de iute, dulce si acru, potentand si ridicand la un alt nivel preparate care ar putea altfel parea banale.

Multi carora le-am propus prima oara sa o incerce s-au temut ca este prea iute si au refuzat. De frica.:) Ei bine, eu, care nu mananc foarte picant, tolerez foarte bine aceasta dulceata pentru ca iuteala este „taiata” de adaosul de ardei capia, dar si de combinatia de zahar si otet in care fierb. Deci nu este foarte iute, doar pisca putin la limba intr-un mod placut.

Hai sa nu va tin prea mult de vorba, ca pana acum ati fi si terminat o portie, asa de usor de face.:)

Ingrediente:

  • 600 g ardei iuti rosii (cantariti dupa ce au fost curatati)
  • 6-7 ardei capia rosii (cca 400 g dupa ce i-am curatat)
  • 500 g zahar
  • 600 ml otet.

Mod de preparare:

Cea mai migaloasa operatiune este, evident, de curatat ardeii iuti. Obligatoriu, dar OBLIGATORIU purtati manusi, daca nu, e bai mare, credeti-ma! Altfel, e destul de usor: taiati ardeii pe jumatate, pe lung, iar cu un cutit ascutit radeti semintele si nervurile din interior, apoi taiati cotorul.

Curatati si ardeii capia si maruntiti-i, impreuna cu cei iuti, intr-un robot de bucatarie sau chopper. Daca doriti ca dulceata sa aiba consistenta unui gem, puteti sa-i maruntiti bine, bine; daca nu, lasati-i un pic mai mari, aici e dupa preferinta, nu dupa alte criterii.:) De asemenea, daca doriti sa fie mai iute, puneti mai putini ardei capia si plusati la cantitatea de ardei iute.

Intr-o cratita cu fundul mai gros amestecati otetul cu zaharul si lasati pe foc pana se topeste zaharul si siropul incepe sa se ingroase un pic (cca 10 min). Desi majoritatea retetelor spun ca se pun parti egale de ardei, zahar si otet, mie mi-a iesit, dupa gustul meu, prea dulce, asa ca am scazut un pic cantitatea de zahar. Adaugati apoi ardeii tocati si lasati sa fiarba impreuna pana cand dulceata se leaga, adica stiti voi, sa curga incet.

Cand e fierbinte puneti-o in borcanele perfect curate si uscate si … asta-i tot. Mie mi-au iesit 4 borcanele, n-as putea sa va spun exact de ce capacitate, ca erau de 4 forme si marimi diferite. In orice caz, cel mai mare nu avea mai mult de 400 g sigur.

P.S. Deci am vorbit serios la partea cu manusile… Daca cumva se intampla sa nu ma ascultati, va spun de pe acum ca, desi dorinta cea mai mare este sa te speli cu apa si sapun pana nu mai poti si apoi sa vrei sa-ti bagi mainile cu totul in congelator ca sa se domoleasca arsura, nu faceti altceva decat sa agravati lucrurile. Ca sa va calmati usturimea, un remediu eficient este sa va ungeti mainile cu ulei de masline, insa si mai eficient este sucul de aloe. Daca aveti vreo planta de acest fel prin casa, rupeti 2-3 frunze si ungeti-va cu zeama care iese din ele si-o sa vedeti ca va trece rapid. Si altadata sa ascultati de aia patitii.:)

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani spre 40, stau la curte, in apropiere de Bucuresti. Am "decat" un sot, plus 3 catei si de curand si o pisica. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Acum 3 ani am decis ca imi doresc si altceva de la viata, asa ca am urmat cursurile de cofetar-patiser de la Horeca School, unde mi s-a deschis o alta lume in fata ochilor. Chiar daca nu profesez in domeniu, cred ca asta a fost una din cele mai bune decizii luate in ultimul timp pentru ca acolo am avut ocazia sa intalnesc oameni minunati si sa ma incarc cu multa energie pozitiva si creativa. Toate experientele de acolo m-au completat din toate punctele de vedere si sunt foarte recunoscatoare pentru asta.

Aici pe blog gasiti retete variate, in mare parte usoare si cu ingrediente accesibile. Incerc intotdeauna sa nu fac risipa de alimente, asa ca multe din retetele de aici incep cu "aveam in frigider niste legume gata sa moara si m-am gandit sa fac ceva cu ele".

Sper sa gasiti inspiratie pe aici si daca va place ceva, dati-mi si mie un semn, sa ma bucur si eu putin.:)