De fiecare data cand fac cozonac imi place sa incerc chestii noi, o impletitura mai altfel, o forma mai inedita sau o umplutura pe care nu am folosit-o pana acum.

De Craciunul asta am facut inventarul fructelor uscate din camara si am gasit stafide aurii si brune, caise – preferatele mele si merisoare. Si pentru ca oricum trebuiau hidratate in ceva, m-am gandit ca n-o sa folosesc ceai taman acum, de Sarbatori.:) Am desfacut sticla de whisky a sotului meu (pregatita pentru ocazii speciale, dar am considerat ca acum e un moment cat se poate de potrivit in acest sens, desi el nu a fost de aceeasi parere:)) si am turnat din belsug peste ele. Le-am lasat asa, in treaba lor vreo cateva ore bune, pana mi-am terminat treaba cu cozonacii in varianta traditionala; s-au umflat, s-au facut dolofanele si s-au imbatat cui.:)

Cui nu-i place, sa nu manance. Dar ma indoiesc ca cineva ar refuza o felie.:)

Ingrediente:

Pentru un cozonac aveti nevoie de:

  • 500 g faina alba
  • 225 ml lapte
  • 25 g drojdie proaspata
  • 4 galbenusuri
  • 140 g zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • coaja de lamaie si de portocala (o lingurita cu varf)
  • 1/4 lingurite sare
  • 70 g unt moale
  • 40 g ulei de floarea soarelui.

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, deci scoateti-le pe blatul de lucru cu cateva ore inainte sa va apucati de treaba.

Pentru umplutura:

  • 100 g caise deshidratate, taiate in cubulete
  • 50 g stafide aurii
  • 50 g stafide brune
  • 50 g merisoare
  • 100 g pepite de ciocolata (eu am gasit la Lidl inainte de Sarbatori, din alea pentru fursecuri cu ciocolata)
  • coaja de la o clementina mica
  • 200 ml whisky

Mod de preparare:

Pentru ca fructele uscate sa aiba timp sa se hidrateze cum trebuie, puneti-le la inmuiat in whisky cu cateva ore bune inainte sa va apucati de cozonac. Pentru un gust mai intens, adaugati si coaja de clementina in amestecul asta.

Eu am framantat aluatul de cozonac la Kitchen Aid si am folosit drojdie proaspata. Puteti sa framantati si manual si puteti folosi si drojdie uscata la nevoie, aveti mai multe detalii despre cum se face in aceste cazuri la reteta de cozonac clasic de pe blog.

Asadar, am facut maiaua: am maruntit drojdia intr-un bol, am dizolvat-o in 150 ml lapte caldut (nu fierbinte) si am pus deasupra 100 g faina. Am amestecat si am lasat deoparte vreo 10 minute, pana s-a umflat.

Am pus faina cernuta, sarea, zaharul, zaharul vanilat si coaja de lamaie + portocala in bolul mixerului; am adaugat maiaua, galbenusurile batute si restul de lapte, si el caldut, si am pornit mixerul la viteza mica pana s-au incorporat toate ingredientele, apoi am crescut viteza cu o treapta. Daca vedeti ca inca mai e faina la fund neincorporata, mai adaugati 2-3 linguri de lapte.

L-am lasat sa-si faca treaba cam 10 minute, pana cand deja se vedeau fire de aluat care se lipeau si se intindeau pe peretii mixerului. Asta inseamna ca s-a format reteaua de gluten si cozonacul nostru o sa creasca frumos.

In momentul asta am inceput sa adaug cate un cubulet de unt si cate un pic de ulei, pana am incorporat ambele cantitati. Din cand in cand am mai oprit mixerul si am mai framantat un pic cu mana, sa adun bine aluatul de pe bol si de pe carligul mixerului.

Cand e gata am pus aluatul la crescut intr-un vas uns cu ulei si acoperit cu folie alimentara.

Dupa ce si-a dublat volumul l-am impartit in doua; am intins fiecare jumatate intr-un dreptunghi de cca 1/2 cm grosime, am presarat uniform cate jumatate din umplutura si din pepitele de ciocolata, apoi le-am rulat si le-am impletit, ca la un cozonac clasic.

L-am mai lasat la dospit in tava cca 30 minute, apoi l-am uns cu ou batut amestecat cu un pic de lapte, am presarat un pic de zahar brun pe deasupra si l-am dat la copt, in cuptorul incalzit deja la 165 grade, pentru cca 50 minute. Cand e gata arata asa:

L-am scos din cuptor si l-am lasat sa se raceasca vreo 30 minute in forma, apoi l-am scos si l-am pus pe o parte, fara hartie de copt, sa se raceasca bine si la fund.

Va recomand sa-l incercati, eu sigur il mai fac si tare mi-e ca va deveni din Christmas Special un fel de Christmas Classic, ca prea-i tare.:)

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani spre 40, stau la curte, in apropiere de Bucuresti. Am "decat" un sot, plus 3 catei si de curand si o pisica. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Acum 3 ani am decis ca imi doresc si altceva de la viata, asa ca am urmat cursurile de cofetar-patiser de la Horeca School, unde mi s-a deschis o alta lume in fata ochilor. Chiar daca nu profesez in domeniu, cred ca asta a fost una din cele mai bune decizii luate in ultimul timp pentru ca acolo am avut ocazia sa intalnesc oameni minunati si sa ma incarc cu multa energie pozitiva si creativa. Toate experientele de acolo m-au completat din toate punctele de vedere si sunt foarte recunoscatoare pentru asta.

Aici pe blog gasiti retete variate, in mare parte usoare si cu ingrediente accesibile. Incerc intotdeauna sa nu fac risipa de alimente, asa ca multe din retetele de aici incep cu "aveam in frigider niste legume gata sa moara si m-am gandit sa fac ceva cu ele".

Sper sa gasiti inspiratie pe aici si daca va place ceva, dati-mi si mie un semn, sa ma bucur si eu putin.:)