
In fiecare an, cam prin septembrie, asa, avem o frumoasa traditie impreuna cu prietenii si cumetrii nostri, carora le-am botezat ambii baieti: ne intalnim – o data la ei, o data la noi – si punem la cale un party tematic, cu costumatii adecvate si cu mancare la fel. Tema o reprezinta cate o tara, la alegere. Pana acum cumatra ne-a plimbat prin Franta si China, iar eu i-am condus prin Italia si prin Spania.
Meniul spaniol a fost traditional: tapas, paella ca fel principal si churros cu sos de ciocolata si coaja de portocala la desert.
Acest peste afumat a fost unul din aperitivele servite; nu cred ca este o reteta 100% spaniola, insa m-am ghidat si dupa propria intuitie, mai ales ca „tapas” este pana la urma o denumire generica pentru aperitive, iar daca la felul principal si la desert am fost conservatoare, mergand pe retete clasice iberice, la tapas mi-am permis sa ma joc mai mult.
Nu stiu cum se zice in romaneste „butterfish” (peste untos?:)), cert e ca are o consistenta densa, interesanta si usor elastica, cel putin in forma lui afumata. Nu am mancat niciodata butterfish proaspat, insa nu e timpul pierdut.🙂
Ingrediente:
- 100 g file butterfish afumat
- o ceapa rosie
- 2-3 fire ceapa verde sau chives
- un pic de ardei iute
- ulei de masline
- un pic de otet
- sare si piper proaspat rasnit.
Asa… pai nu e nimic complicat sau consumator de timp, e o chestie pe care am rezolvat-o in 2 timpi si 3 miscari: am taiat ceapa rosie rondele subtiri si am marinat-o intr-un pic de ulei de masline, un strop de otet, sare si piper. Dupa 10 minute se inmoaie si capata o culoare mai intensa.
Pestele l-am taiat feliute subtiri si l-am asezat pe o farfurie intinsa; cu cat mai putin suprapuse sunt feliutele de peste, cu atat mai bine. Pe deasupra am imprastiat (artistic, cum altfel:)) ceapa marinata, partea verde de la firele de ceapa, taiate marunt, precum si cateva feliute de ardei iute. Am mai stropit cu foarte putin ulei de masline si … cam asta-i tot. Delicios este cu paine prajita.