In fiecare an, cam prin septembrie, asa, avem o frumoasa traditie impreuna cu prietenii si cumetrii nostri, carora le-am botezat ambii baieti: ne intalnim – o data la ei, o data la noi – si punem la cale un party tematic, cu costumatii adecvate si cu mancare la fel. Tema o reprezinta cate o tara, la alegere. Pana acum cumatra ne-a plimbat prin Franta si China, iar eu i-am condus prin Italia si prin Spania.

Meniul spaniol a fost traditional: tapas, paella ca fel principal si churros cu sos de ciocolata si coaja de portocala la desert.

Acest peste afumat a fost unul din aperitivele servite; nu cred ca este o reteta 100% spaniola, insa m-am ghidat si dupa propria intuitie, mai ales ca „tapas” este pana la urma o denumire generica pentru aperitive, iar daca la felul principal si la desert am fost conservatoare, mergand pe retete clasice iberice, la tapas mi-am permis sa ma joc mai mult.

Nu stiu cum se zice in romaneste „butterfish” (peste untos?:)), cert e ca are o consistenta densa, interesanta si usor elastica, cel putin in forma lui afumata. Nu am mancat niciodata butterfish proaspat, insa nu e timpul pierdut.🙂

Ingrediente:

  • 100 g file butterfish afumat
  • o ceapa rosie
  • 2-3 fire ceapa verde sau chives
  • un pic de ardei iute
  • ulei de masline
  • un pic de otet
  • sare si piper proaspat rasnit.

Asa… pai nu e nimic complicat sau consumator de timp, e o chestie pe care am rezolvat-o in 2 timpi si 3 miscari: am taiat ceapa rosie rondele subtiri si am marinat-o intr-un pic de ulei de masline, un strop de otet, sare si piper. Dupa 10 minute se inmoaie si capata o culoare mai intensa.

Pestele l-am taiat feliute subtiri si l-am asezat pe o farfurie intinsa; cu cat mai putin suprapuse sunt feliutele de peste, cu atat mai bine. Pe deasupra am imprastiat (artistic, cum altfel:)) ceapa marinata, partea verde de la firele de ceapa, taiate marunt, precum si cateva feliute de ardei iute. Am mai stropit cu foarte putin ulei de masline si … cam asta-i tot. Delicios este cu paine prajita.

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani spre 40, stau la curte, in apropiere de Bucuresti. Am "decat" un sot, plus 3 catei si de curand si o pisica. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Acum 3 ani am decis ca imi doresc si altceva de la viata, asa ca am urmat cursurile de cofetar-patiser de la Horeca School, unde mi s-a deschis o alta lume in fata ochilor. Chiar daca nu profesez in domeniu, cred ca asta a fost una din cele mai bune decizii luate in ultimul timp pentru ca acolo am avut ocazia sa intalnesc oameni minunati si sa ma incarc cu multa energie pozitiva si creativa. Toate experientele de acolo m-au completat din toate punctele de vedere si sunt foarte recunoscatoare pentru asta.

Aici pe blog gasiti retete variate, in mare parte usoare si cu ingrediente accesibile. Incerc intotdeauna sa nu fac risipa de alimente, asa ca multe din retetele de aici incep cu "aveam in frigider niste legume gata sa moara si m-am gandit sa fac ceva cu ele".

Sper sa gasiti inspiratie pe aici si daca va place ceva, dati-mi si mie un semn, sa ma bucur si eu putin.:)