Acum doi ani am primit o provocare: colaborarea cu revista Din bucataria Adinei, mai exact pregatirea pas cu pas a unor retete si publicarea lor in fiecare numar. Pentru ca trebuia sa fac o reteta special pentru Paste, perioada in care mieluseii sunt vedete, m-am gandit sa fac niste briose de ciocolata, decorate sub forma de oite simpatice cu ajutorul unei creme pufoase si al martipanului. Reteta a aparut in numarul de aprilie 2015 al revistei.

Ingrediente (pentru 20 briose):

  • 220 g zahar
  • 220 g faina
  • 4 oua
  • 65 g cacao
  • 180 ml lapte
  • 150 g unt la temperatura camerei
  • vanilie
  • un praf de copt
  • un varf de sare.

Ingrediente pentru decor:

  • 120 g ciocolata neagra
  • 120 g ciocolata alba
  • 250 g mascarpone
  • 200 g zahar pudra
  • 150 g martipan (un pachet de la Dr Oetker)
  • coloranti alimentari
  • bomboane colorate.

Briosele sunt prajiturele clasice, formate din ingrediente de baza precum faina, zaharul, untul si ouale, la care se pot adauga diferite arome, fructe proaspete sau confiate, cacao, ciocolata, nuci, alune, fulgi de migdale, cocos s.a.m.d. Regula, intotdeauna aceeasi, indiferent de tipul de briosa pe care doriti sa il obtineti, este amestecarea tuturor ingredientelor uscate (faina, amidon, cacao, sare, praf de copt etc.), cernandu-se impreuna pentru a obtine o compozitie finala pufoasa si pentru a sprijini cresterea frumoasa a brioselor. Separat se amesteca impreuna cu zaharul ingredientele umede (untul, ouale, laptele, iaurtul, esentele, piureurile de fructe s.a.), iar in aceasta compozitie se adauga treptat amestecul uscat. La final, inainte de turnarea in forme, se adauga bucatele de ciocolata, fructe confiate, stafide, alune etc.

Asadar, sa ne apucam de treaba!:)

Se cerne faina impreuna cu praful de copt, cacaua si cu sarea. Separat se freaca untul moale impreuna cu zaharul pana se obtine o crema, apoi se adauga ouale, unul cate unul, si laptele. Se adauga si vanilia, dupa care se amesteca treptat in compozitia umeda ingredientele uscate, amestecand usor cu o spatula de lemn. La sfarsit se adauga bucatele de ciocolata alba si neagra.

Sfat: intodeauna adaugati un pic de sare in preparatele care contin ciocolata, gustul va fi mult mai intens.

Intr-o tava speciala pentru briose se pun formele de hartie, in care se toarna cu o lingura compozitia obtinuta. Aveti grija sa nu umpleti pana sus formele, ca sa ramana loc pentru briose sa creasca in cuptor.

Se coc in cuptorul preincalzit la 190 grade timp de 15-20 minute, pana cand trec testul scobitorii.

Pentru decor se topesc pe bain-marie cele 2 tipuri de ciocolata, pentru fiecare culoare in parte. Branza mascarpone se freaca cu zaharul pudra si se imparte in doua boluri, in fiecare adaugandu-se, amestecand usor, ciocolata topita, obtinandu-se o crema neagra si una alba. Crema de ciocolata si mascarpone se pune intr-un pos si se decoreaza briosele, formand „moturi” pe toata suprafata, astfel incat sa dea impresia de blanita. Daca, in timpul decorarii, observati ca crema pentru topping s-a inmuiat din cauza caldurii mainilor, introduceti pentru 10-15 minute la frigider, pana cand se intareste din nou.

Martipanul se framanta in maini, se rupe in bucatele, in care se amesteca colorant alimentar; din bile de martipan colorat se modeleaza capul oitelor si urechile, iar ochisorii se pot face din bombonele, „pictate” cu un strop de colorant. Oitele mele au ochi albastri, dupa cum se poate observa, iar una este chiar fetita cu fundita. 🙂

   

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani spre 40, stau la curte, in apropiere de Bucuresti. Am "decat" un sot, plus 3 catei si de curand si o pisica. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Acum 3 ani am decis ca imi doresc si altceva de la viata, asa ca am urmat cursurile de cofetar-patiser de la Horeca School, unde mi s-a deschis o alta lume in fata ochilor. Chiar daca nu profesez in domeniu, cred ca asta a fost una din cele mai bune decizii luate in ultimul timp pentru ca acolo am avut ocazia sa intalnesc oameni minunati si sa ma incarc cu multa energie pozitiva si creativa. Toate experientele de acolo m-au completat din toate punctele de vedere si sunt foarte recunoscatoare pentru asta.

Aici pe blog gasiti retete variate, in mare parte usoare si cu ingrediente accesibile. Incerc intotdeauna sa nu fac risipa de alimente, asa ca multe din retetele de aici incep cu "aveam in frigider niste legume gata sa moara si m-am gandit sa fac ceva cu ele".

Sper sa gasiti inspiratie pe aici si daca va place ceva, dati-mi si mie un semn, sa ma bucur si eu putin.:)