Cu pandemia asta, au fost niste valuri, asa, pe Social Media legate de mancare. Intai a fost painea cu maia, dupa ce toata lumea o luase razna cu faina si cu drojdia, de parca nu mai era paine in supermarket-urile ramase deschise si toti isi dezvoltasera un nou simt in vremurile astea, acela de brutar.

Dupa care a fost nebunia cu banana bread, tot Instagramul era plin de poze cu banana bread de ziceai ca tot poporul cumparase tone de banane si nu stia ce sa faca cu ele. Mazilique a facut chiar tricouri tematice.:)

Apoi a venit peste noi Dalgona. Vai, ce m-a enervat chestia asta, n-aveti idee.:) Ness frecat?! WTF?!?

Apoi Foccacia garden!

In fine, acum ca s-au mai relaxat lucrurile, vad ca si lumea s-a mai potolit cu valurile astea. Ce ma bucur!

Pe val sau nu, banana bread este la noi in casa un dulce clasic; nu necesita mare efort si mult timp, asa ca e lesne de inteles ca e o optiune foarte la indemana. Mai ales, nu-i asa, daca gasesc 2-3 banane maronii prin frigider.:)

Ingrediente:

Pentru o forma de chec clasica aveti nevoie de:

  •  3 banane coapte bine (cu coaja macar patata, daca nu chiar maro)
  • 2 oua
  • 150 g zahar
  • 100 g unt
  • 200 g faina
  • 1 plic zahar vanilat
  • un praf de copt
  • un praf de sare
  • coaja de lamaie sau portocala
  • o tableta de ciocolata amaruie.

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade si se pregateste tava de chec, ungand-o cu unt si tapetand-o cu hartie de copt.

In bolul mixerului se pun bananele (fara coaja:)), ouale, untul topit, zaharul si zaharul vanilat si se lasa pana se transforma intr-o crema.

Faina se cerne impreuna cu praful de copt si un strop de sare si se adauga la compozitia lichida, amestecand de jos in sus. Se rade coaja de la o lamaie sau de la o portocala si se adauga ciocolata, tocata in bucati cu ajutorul unui cutit.

Se coace la 180 grade, in cuptorul preincalzit, cca 40 min, pana se rumeneste si nu se mai lipeste de scobitoare.

Sunt foarte multe variante de banana bread, in loc de ciocolata (sau pe langa ea) se pot adauga nuci, alune, fistic, fructe confiate, stafide s.a.m.d. Noua cel mai mult ne place cea cu nuca. In alte variante se adauga cacao si se micsoreaza cantitatea de faina, in altele se feliaza si se umple cu crema, dupa cheful omului. Bineinteles ca se poate turna si ciocolata topita pe deasupra, daca doriti.

Se pot face chiar si briose din aceasta compozitie, nu e mare filozofie, practic pui aluatul in forme de briose in loc de cea de chec si cam asta-i tot.

Daca sunteti preocupati sa reduceti consumul de zahar, puteti face o banana bread cu zahar de cocos, de exemplu, iese la fel de buna.

Si daca chiar vreti sa eliminati de tot zaharul pentru a face niste briose sau o banana bread baby friendly, puteti renunta de tot la zahar, oricum bananele foarte coapte sunt suficient de dulci pentru a fi pe placul micutilor.

Indiferent de forma in care alegeti sa o pregatiti sau de ingredientele pe care alegeti sa le folositi, cu o felie de banana bread pe post de mic-dejun, langa un pahar de lapte rece, parca altfel iti incepi ziua, nu?

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani spre 40, stau la curte, in apropiere de Bucuresti. Am "decat" un sot, plus 3 catei si de curand si o pisica. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Acum 3 ani am decis ca imi doresc si altceva de la viata, asa ca am urmat cursurile de cofetar-patiser de la Horeca School, unde mi s-a deschis o alta lume in fata ochilor. Chiar daca nu profesez in domeniu, cred ca asta a fost una din cele mai bune decizii luate in ultimul timp pentru ca acolo am avut ocazia sa intalnesc oameni minunati si sa ma incarc cu multa energie pozitiva si creativa. Toate experientele de acolo m-au completat din toate punctele de vedere si sunt foarte recunoscatoare pentru asta.

Aici pe blog gasiti retete variate, in mare parte usoare si cu ingrediente accesibile. Incerc intotdeauna sa nu fac risipa de alimente, asa ca multe din retetele de aici incep cu "aveam in frigider niste legume gata sa moara si m-am gandit sa fac ceva cu ele".

Sper sa gasiti inspiratie pe aici si daca va place ceva, dati-mi si mie un semn, sa ma bucur si eu putin.:)