… sau un fel de saorme de casa, dar fara cartofi prajiti si varza. Ma rog, saorma, wraps, chestii rulate intr-o lipie, spuneti-le cum vreti,  sunt extrem de relaxata din acest punct de vedere, ceea ce va doresc si voua. Pentru ca despre asta e vorba, despre relaxare in acest fel de mancare, perfect adaptabil pentru orice gusturi si ideal de servit la o petrecere vara, in curte, cu prietenii. Incingeti focul, beti o bere, faceti niste usturoi, coaceti pe gratar niste carne si niste legume, mai beti o bere, faceti si o salata si cam atat. Si apoi mai beti o bere, am uitat.:)

Prietenii isi pot face singuri combinatia dorita din cele de mai sus.  Si evident ca pot si ei sa bea bere!

Daca sunt prieteni buni, poate vin si ei mai devreme sa va ajute la tuns iarba, sapat in gradinita, facut o usa pentru foisor, reparat pompa de apa… Zic si eu… Aviz amatorilor.:)

Revenind la relaxare, puteti sa faceti acest gen de lipii umplute si cu alte carnuri – pui, miel, de exemplu si puteti alege si alte legume; vanata cred ca ar fi si ea perfecta, ciupercile merg si ele. Eu am facut de data asta cu porc si dovlecei pe gratar, preferatii nostri, mai ales insotiti de un sos aromat de usturoi cu smantana sau de un tzatziki racoros.

Asadar si prin urmare, pentru varianta pregatita de mine ati cam avea nevoie de urmatoarele:

Ingrediente:

  • 6 tortilla (sau lipii libaneze)
  • 350 g carne de porc (ceafa, in cazul de fata)
  • 3 dovlecei
  • 4-5 rosii
  • 3 ardei capia
  • un ardei iute
  • 2 cepe rosii
  • 4 fire ceapa verde
  • o lamaie
  • 100 ml ulei masline
  • sare de mare
  • piper proaspat rasnit.

Pentru sos:

  • 4 catei de usturoi (sau 2-3 fire de usturoi verde)
  • 20 ml ulei de masline
  • 200 ml iaurt grecesc
  • sare.

Inainte sa puneti carnea pe gratar, e foarte important sa o scoateti din frigider cu cca 30 minute inainte, sa fie la temperatura camerei, altfel nu va iesi la fel de suculenta si moale din cauza socului termic. Cel mai bine e sa va pregatiti carnea de gratar cu minim 2-3 ore inainte – sa o portionati, sa o crestati daca e cazul, sa o condimentati – si sa o lasati la rece, apoi, cum ziceam, sa o scoateti de acolo cu ceva timp inainte.

Eu am avut doua bucati generoase de ceafa de porc, pe care le-am dat cu sare, piper si ulei de masine de dimineata, iar gratarul l-am incins pe la orele 14:00.

Legumele insa e bine sa le taiati, condimentati si sa le stropiti cu ulei de masline chiar inainte de a face cunostinta cu gratarul, ca sa ramana crocante; ma refer aici la dovlecel, vanata sau ciuperci.

Asa ca pe gratar au mers, in ordinea numerelor de pe tricou, urmatoarele: carnita, ardeii (spalati si uscati inainte), inclusiv cel iute, plus ceapa rosie, curatata si taiata in jumatate. Apoi au urmat dovleceii feliati rondele, groase cam de 5 mm, sarati, piparati si unsi cu ulei de masline inainte.

Cele de mai sus au parasit gratarul atunci cand:

  • carnea a fost rumenita frumos, dar nu arsa; a fost apoi lasata la odihnit intr-un vas acoperit, sa-si aseze zemurile la loc;
  • ceapa a facut niste dungi frumoase;
  • ardeii s-au innegrit de tot, pe toate partile; au fost bagati si ei „sub acoperire”, presarati in prealabil din belsug cu sare, ca sa se abureasca acolo si sa fie usor de curatat;
  • dovleceii s-au dungat si ei, dar erau inca crocanti; astia se rezolva repede, in 2-3 minute sunt gata.

Sosul de usturoi se face si el mai cu jumatate de ora inainte sa mancati, ca sa stea un pic la frigider, sa fie rece. Cel mai simplu este sa-l preparati cu ajutorul unui blender (mixer vertical): puneti usturoiul, sarea si uleiul de masline in paharul blenderului, pasati, adaugati iaurt grecesc. Tac-pac, gata treaba!

Faceti un fel de salsa din rosiile taiate cubulete, ardeii copti taiati in acelasi fel, ceapa rosie maruntita si frunzele de la ceapa verde. Un pic de zeama de lamaie, ulei de masline, sarea de mare si piper proaspat macinat. Se poate adauga si coriandru sau patrunjel, dupa caz.

Inainte de a manca incalziti un pic tortilla pe gratar (sau pe tigaie, daca cumva s-a stins focul intre timp, cum ni s-a intamplat noua). Apucati-va apoi sa le umpleti cu fasii subtiri de carne, dovlecei copti si salsa, turnati sos peste, rulati strans si… murdariti-va linistiti.:)

A, era sa uit: sa beti bere!:)

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)