Cand i-am spus prietenului meu italian, Dario, ca am facut un tort Tiramisu cu blat de cacao (cu blaaaat?!?!?!), era sa-l pierd pe drum… Cum adica ai pus blat de cacao la Tiramisu?!! Stai, bre, zic, ce sari la mine… i-am zis si eu asa, tort „Tiramisu”, ca m-am inspirat din reteta de baza. Nu i-am mai spus ca am facut si niste briose „Tiramisu”, de frica sa nu ma ia efectiv la bataie. Da’ cum ar fi trebuit sa-l numesc, de vreme ce am folosit mascarpone, cafea si blat piscot?! Plus niste Marsala… Spuneti si voi…

Ingrediente (pentru forma de 26 cm):

Blat cacao:

  • 5 oua
  • 120 g faina
  • 30 g cacao
  • 150 g zahar
  • vanilie (extract de vanilie / zahar vanilat Bourbon)
  • un praf de sare.

Blat piscot:

  • 2 oua
  • 2 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • 70 g faina
  • vanilie.

Crema:

  • 350 ml lapte
  • o pastaie de vanilie
  • 5 galbenusuri
  • 80 g amidon
  • 150 g zahar
  •  o portocala
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 250 g mascarpone
  • o lingurita cafea solubila
  • 50 ml Marsala.

Mai aveti nevoie si de cafea tare, neindulcita, pentru insiropat blaturile.

Pentru blatul de cacao bateti ouale impreuna cu zaharul, vanilia si cu un praf de sare pana cand se obtine o compozitie deschisa la culoare, zaharul este topit complet si volumul amestecului este de circa 3 ori mai mare decat volumul initial. Separat se cerne faina impreuna cu cacaua si se adauga treptat in compozitia de oua, amestecand cu o spatula, de jos in sus, pana cand se incorporeaza complet toate ingredientele. Se toarna incet intr-o forma cu peretii detasabili unsa cu unt si tapetata cu cacao, avand grija sa nivelam suprafata.
Se coace in cuptorul preincalzit la 170 grade timp de 20-25 min, pana cand observam ca blatul se desprinde de peretii tavii si trece testul scobitorii. Cand se raceste se taie in doua parti egale.

Pentru blatul piscot se incalzeste cuptorul la 200 grade. Intr-un bol termorezistent se amesteca ouale, galbenusurile, zaharul si vanilia si se mixeaza la viteza maxima pe baie de abur pana cand amestecul devine o spuma densa, apoi se ia de pe foc si se continua sa se mixeze, reducand viteza, pana cand crema de oua si galbenusuri este racita complet. In acest moment se adauga, amestecand de jos in sus, faina cernuta. Se da la cuptor la foc tare (200 grade), intr-o tava cu peretii detasabili, unsa cu unt si tapetata cu faina. Cand blatul capata o culoare aurie si este copt la mijloc se opreste focul si se lasa blatul sa se raceasca in cuptor, cu usa intredeschisa, pentru a evita socul termic.

Crema este de fapt una de vanilie, fiarta, in care adaugam si branza mascarpone. Adica laptele se infierbanta impreuna cu pastaia de vanilie si coaja de la o portocala; cand este aproape de a clocoti se opreste focul si se lasa sa se raceasca putin. Galbenusurile se amesteca bine cu zaharul si amidonul, iar cand laptele este caldut se strecoara si se toarna peste galbenusuri. Se transfera apoi pe foc mic, amestecand cu un tel incontinuu, pana cand crema se ingroasa ca o budinca. Se lasa la racit, acoperita cu folie alimentara, ca sa nu se formeze acea pojghita la suprafata.

Cand este complet racita se mixeaza cu frisca batuta, cu un pic de zeama de portocala, o lingurita de cafea solubila si o dusca zdravana de vin Marsala. Ar fi bine sa dizolvati cafeaua solubila inainte de a o pune in crema, fie cu zeama de la portocala, fie cu vinul.

Branza mascarpone se freaca putin cu o lingura de lemn si se adauga la crema, incorporand-o usor cu ajutorul unei spatule.

Asamblare:
Prima foaie de pandispan de cacao se aseaza la baza unei forme cu peretii detasabili si se insiropeaza cu cafea tare, rece, neindulcita (daca serviti tortul copiilor, folositi cafea fara cofeina si renuntati la lingurita de cafea solubila din crema).
Se adauga apoi 2/5 din crema, apoi se monteaza blatul piscot, care la randul lui se insiropeaza cu cafea.
Se adauga din nou 2/5 din crema, apoi urmeaza ultima foaie, de pandispan cu cacao, insiropat cu cafea.
Se pune si restul de crema si se da la rece pentru minim 24 h.
Inainte de servire pudrati suprafata cu cacao.

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)