Spirale delicioase de roz, plus inca niste roz (mai roz…) si mure usor acrisoare (si ele tot un fel de roz de fapt, in adancul sufletului lor) – tortul perfect pentru o fetita cuminte, draguta si finuta. Se stie ea care!:)

La blat nu m-am chinuit prea tare, e clasicul (si vesnicul) pandispan cu cacao. Crema, in schimb… of, crema…!!! e un mousse de zmeura, imbogatit cu o tona de mascarpone. Deci, come si dice… curcubeu pe cerul gurii, ca sa ma exprim „foarte” original si elegant in acelasi timp.:)

Ingrediente (tort de 20 cm):

Pentru blat:

  • 4 oua
  • 120 g zahar
  • 100 g faina
  • 20 g cacao
  • un praf de sare.

Pentru crema:

  • 400 g zmeura
  • 200 g zahar
  • 400 g smantana pentru frisca
  • vanilie
  • 2 cutii x 250 g mascarpone
  • 150 g zahar pudra
  • 10 g gelatina foi (un pachet).

Pentru sirop:

  • 100 g zmeura
  • 100 ml apa
  • 3 linguri zahar
  • vanilie
  • 50 ml lichior de zmeura.

Blatul: preincalziti cuptorul la 180 grade; tapetati cu unt si cacao o tava rotunda de 20 cm cu peretii detasabili; mixati ouale cu zaharul; la un moment dat se vor transforma intr-o crema deschisa la culoare si teapana, cu volum cel putin dublu, iar zaharul va fi dizolvat; separat cerneti faina impreuna cu cacaua si praful de sare si adaugati-o peste ouale mixate, amestecand usor cu o spatula, de jos in sus. Sau de sus in jos, daca asa va place.🙂 Turnati rezultatul in tava, bateti tava de blatul de lucru de cateva ori, ca sa eliminati bulele de aer, apoi dati-o la cuptor pentru cca 15 min, pana cand vedeti ca incepe sa se desprinda continutul de peretii tavii. Faceti testul scobitorii; cand blatul promoveaza aceasta proba e gata. Lasati-l sa se raceasca, apoi feliati-l in doua.

Pentru crema incepeti prin a inmuia gelatina in apa rece; apoi puneti intr-o cratita zmeura cu zaharul si vanilia (stiti voi: seminte din pastaie, de preferat; daca nu aveti, puneti extract de vanilie; daca nici din asta nu se gaseste, asta e… puneti zahar vanilat, din ala Bourbon, ca macar ala a vazut pastaia la un moment dat); puneti si 2 linguri de apa si lasati un pic pe foc, sa se inmoaie un pic zmeura si sa se topeasca zaharul. Cu ajutorul unui blender vertical transformati amestecul intr-un piure, pe care strecurati-l, ca sa eliminati samburii. Opriti 2-3 linguri din piure pentru sirop; restul puneti-l din nou pe foc, iar cand este fierbinte, dar nu fierbe opriti focul si adaugati gelatina, stoarsa bine. Lasati sa se raceasca si dati la frigider pentru minim 3-4 ore, sa se intareasca.

Cand jeleul este gata mixati-l si amestecati-l cu frisca batuta dinainte; frecati separat branza mascarpone cu zaharul pudra si omogenizati totul cu ajutorul unei spatule.

Pentru sirop puneti la fiert piureul de zmeura pastrat cu zaharul si vanilia, plus un pic de apa; cand siropul incepe sa se ingroase opriti focul si adaugati lichiorul de zmeura (daca tortul e pentru copii nu mai puneti lichior, insa mariti cantitatea de apa). Lasati sa se raceasca.

Acum urmeaza montarea tortului: pe o farfurie puneti primul blat; montati in jurul lui inelul de la tava detasabila in care s-a copt; (va dau un pont: ca sa nu se faca urat tortul din cauza ca se lipeste de peretii inelului, taiati o fasie de hartie de copt, cu care captusiti inelul pe interior; ca sa stea, ungeti inelul cu un pic de ulei. In momentul in care veti desface inelul, hartia de copt va ramane lipita de tort, desprinzandu-se apoi cu usurinta si lasand marginile tortului drepte si egale). Insiropati blatul, apoi puneti primul strat de crema (din calculele mele, cam 7 linguri sunt suficiente). Urmeaza al doilea blat, insiropatul lui, apoi iar un strat de crema, aceeasi cantitate ca primul.

Dati apoi la frigider pentru cateva ore, sa se aseze gusturile; in mod normal, ar trebui sa va mai ramana un pic de crema, pastrati-o pentru lateralele tortului.

Pentru decor eu am folosit niste bomboane Raffaello, cateva mure, frunzulite de menta si 3 floricele de la o violeta de Parma. Pentru punctele roz am folosit ce mi-a ramas din sirop – l-am pus la fiert din nou pana cand a capatat consistenta mierii; l-am racit si l-am picurat cu o lingurita pe tort, apoi am folosit o scobitoare ca sa fac niste „codite”; ideea a fost sa duca cu gandul la un fel de „vartej” – scuzati tehnica, sunt amatoare.

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)