Nu am de gand sa va dau pe spate asa, de luni dimineata. Ce vreau sa fac de fapt este sa subliniez cateva lucruri evidente in aceasta perioada: primul ar fi ca e foarte cald (duh…) si ca nu are, cred, nimeni chef sa stea pe langa cuptor. Al doilea ar fi ca suntem in plin sezon de tot felul de fructe, asa ca posibilitatile pentru ceva dulce sunt foarte variate. Practic numai sa vrei si in 30 min scoti un desert cat se poate de decent si de racoros.

Ba chiar poti sa faci si un tort festiv.

Urmand reteta de Tiramisu cu capsuni postata recent, am executat un tortulet, de data asta folosind fructe de padure si nelipsita capsunata. Da, inca mai am putin.:)

Ingrediente:

  • 400 g fructe de padure proaspete – zmeura, mure, afine
  • 500 g mascarpone
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 200 g zahar pudra
  • vanilie
  • 300 g piscoturi
  • 200 ml lichior, de preferat din aceleasi fructe ca mai sus (eu am avut capsunata, ca zmeurata n-am apucat sa fac si nici sa primesc la pachet:)).

Primul lucru pe care va sfatuiesc sa il faceti este sa alegeti cele mai aratoase fructe si sa le puneti deoparte pentru decor.

Urmatorul pas este sa frecati branza mascarpone cu jumatate din cantitatea de zahar pudra si cu vanilia. Bateti apoi smantana pentru frisca (stiti, trebuie sa stea cateva ore bune la frigider inainte sa faceti asta) si adaugati si restul de zahar pudra, ca s-o indulciti. Amestecati usor, cu o spatula, mascarponele si frisca. Cam asta e crema.

Pe farfuria pe care urmeaza sa montati tortul asezati inelul unei forme de tort rotunde de 26 cm diametru, iar in interior puneti piscoturi in picioare, astfel incat sa formati un „gardulet”. Pentru ca piscoturile sunt mult mai inalte decat inelul, va sfatuiesc sa taiati cam 2 cm din ele, asa vor avea si mai multa stabilitate pe farfurie. Inca o chestie la care trebuie sa acordati atentie este sa le asezati cu partea glazurata in afara.

Acum e momentul sa intre in scena lichiorul de fructe. Adica baza tortului va fi formata din piscoturi inmuiate in licoarea magica pentru o secunda pe fiecare parte – nu mai mult, ca se vor inmuia prea tare, oricum se umezesc si de la crema. Aranjati piscoturile in interiorul formei astfel incat sa umpleti toate golurile, iar aici capetele taiate de la cele folosite pe exterior sunt taman bune.

Nu am insiropat si piscoturile asezate la exterior, scopul lor este de sustinere a tortului, pe care riscam sa si-l piarda daca le umezeam in lichior.

Puneti 2-3 linguri de crema, cat sa acoperiti primul strat de piscoturi, apoi aranjati cat mai variat si mai uniform posibil fructele proaspete; fiti generosi, nu lasati spatii goale, insa aveti grija sa le puneti intr-un singur strat, totusi.

Adaugati inca 2-3 linguri de crema, cat sa acoperiti fructele si aranjati inca un rand, la fel de compact ca si primul, de piscoturi insiropate.

Urmeaza inca o tura de crema – fructe – crema; pentru ca vine un nou rand de fructe, cele de decor, fiti mai generosi la ultima runda de crema.

Aranjati fructele frumoase lasate deoparte pe toata suprafata si dati tortul la rece pentru minim 8-10 ore, are nevoie de timp sa se aseze toate gusturile si sa se insiropeze cum trebuie piscoturile.

Inainte de a-l servi puteti sa cerneti un pic de zahar pudra.

 

 

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)