
Vedeta incontestabila a torturilor facute de mine pana acum, aceasta reteta e inspirata din prajitura cu foi fragede din nuca si miere a mamei mele. Inca un exemplu ca din lucruri simple si ingrediente umile poti sa creezi ceva de o savoare si finete unice, acest tort este cu siguranta din categoria „blow your mind”! Si partea cea mai faina e ca poate fi facut de oricine, nu e nimic complicat in prepararea lui, va promit! Deci nuci, miere plus frisca = Raiul pe pamant!:)
Ingrediente:
Pentru blat (26 cm diametru):
- 4 oua
- 350 g nuca macinata
- 150 g zahar brun
- 4 linguri de miere
- vanilie
- 100 g smantana
- un praf de copt
- 100 g faina
- coaja de la o portocala;
Pentru sirop:
- 50 g zahar brun
- zeama de la o portocala
- 100 ml apa.
Pentru crema (frisca aromata cu vanilie):
- 500 ml smantana pentru frisca
- 100 g zahar pudra
- vanilie.
Mai aveti nevoie si de niste ciocolata amaruie, pentru decor.
Blatul: Se separa ouale; galbenusurile se mixeaza cu zaharul si vanilia pana isi dubleaza volumul. Se adauga 3 linguri de miere si smantana, mixand in continuare. Se adauga in compozitie nuca macinata si faina, care se cerne impreuna cu praful de copt. Omogenizati amestecul cu o spatula.
Albusurile se bat bezea cu o lingura de miere; o lingura de albus se amesteca energic in compozitia cu galbenusuri, ca sa o faca mai moale, apoi se adauga restul bezelei, amestecand usor de jos in sus. Se pune la final si coaja rasa de portocala.
Se toarna intr-o tava rotunda de 26 cm cu inel detasabil si se coace in cuptorul preincalzit la 180 grade, pana cand trece testul scobitorii.
Cand se raceste complet se taie in 3 parti egale.
Intre timp puteti prepara siropul pentru tort: caramelizati zaharul, apoi stingeti cu apa si cu zeama de portocala; lasati pe foc pana cand se ingroasa putin. Adaugati la final si o lingurita de miere si opriti focul. Aveti grija sa fie rece cand il turnati pe tort.
Folositi inelul formei de tort pentru asamblare: puneti prima foaie, apoi insiropati; adaugati 1/3 din frisca, apoi al doilea blat, insiropati-l si pe el, urmeaza aceeasi cantitate de frisca si ultimul blat, plus sirop. Se da la rece minim 2-3 ore, sa se aseze.
Inainte de a-l servi imbracati tortul intr-un strat subtire de frisca si radeti ciocolata amaruie deasupra.