Vedeta incontestabila a torturilor facute de mine pana acum, aceasta reteta e inspirata din prajitura cu foi fragede din nuca si miere a mamei mele. Inca un exemplu ca din lucruri simple si ingrediente umile poti sa creezi ceva de o savoare si finete unice, acest tort este cu siguranta din categoria „blow your mind”! Si partea cea mai faina e ca poate fi facut de oricine, nu e nimic complicat in prepararea lui, va promit! Deci nuci, miere plus frisca = Raiul pe pamant!:)

Ingrediente:

Pentru blat (26 cm diametru):

  • 4 oua
  • 350 g nuca macinata
  • 150 g zahar brun
  • 4 linguri de miere
  • vanilie
  • 100 g smantana
  • un praf de copt
  • 100 g faina
  • coaja de la o portocala;

Pentru sirop:

  • 50 g zahar brun
  •  zeama de la o portocala
  • 100 ml apa.

Pentru crema (frisca aromata cu vanilie):

  • 500 ml smantana pentru frisca
  • 100 g zahar pudra
  • vanilie.

Mai aveti nevoie si de niste ciocolata amaruie, pentru decor.

Blatul: Se separa ouale; galbenusurile se mixeaza cu zaharul si vanilia pana isi dubleaza volumul. Se adauga 3 linguri de miere si smantana, mixand in continuare. Se adauga in compozitie nuca macinata si faina, care se cerne impreuna cu praful de copt. Omogenizati amestecul cu o spatula.

Albusurile se bat bezea cu o lingura de miere; o lingura de albus se amesteca energic in compozitia cu galbenusuri, ca sa o faca mai moale, apoi se adauga restul bezelei, amestecand usor de jos in sus. Se pune la final si coaja rasa de portocala.

Se toarna intr-o tava rotunda de 26 cm cu inel detasabil si se coace in cuptorul preincalzit la 180 grade, pana cand trece testul scobitorii.
Cand se raceste complet se taie in 3 parti egale.

Intre timp puteti prepara siropul pentru tort: caramelizati zaharul, apoi stingeti cu apa si cu zeama de portocala; lasati pe foc pana cand se ingroasa putin. Adaugati la final si o lingurita de miere si opriti focul. Aveti grija sa fie rece cand il turnati pe tort.

Folositi inelul formei de tort pentru asamblare: puneti prima foaie, apoi insiropati; adaugati 1/3 din frisca, apoi al doilea blat, insiropati-l si pe el, urmeaza aceeasi cantitate de frisca si ultimul blat, plus sirop. Se da la rece minim 2-3 ore, sa se aseze.

Inainte de a-l servi imbracati tortul intr-un strat subtire de frisca si radeti ciocolata amaruie deasupra.

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)