Inca o combinatie fericita, zic eu, intre cafea si portocale, a „match made in heaven”, daca ar fi sa ma intrebati pe mine. Nu m-ati intrebat, dar eu tot v-am raspuns, na (ca de aia mi-am facut si blog, sunt nevorbita:)).

Daca tortul roz a fost pentru o fetita, asta maro (deh, atata am putut…) e pentru taticul ei. Ei sunt finii nostri, pe copila am botezat-o, iar pe parinti i-am cununat, deci este o „afacere de familie”. Ma intreb ce culoare de tort sa aleg totusi pentru mami, insa mai am timp pana in iunie sa ma gandesc.:)

Pai sa v-o parasc pe mami in cauza, sa vedeti ce mi-a facut: eu am executat acest tort mai mare, de 26 cm, in ideea ca sa ajunga invitatilor de la petrecere si sa ramana un pic si pentru a doua zi, la munca (eu si consortul suntem colegi cu tati-sarbatoritul). Mami insa mi-a declarat foarte solemn, desi mai avea un sfert din tort si ea tinea cura de slabire: „Nasa, te rog sa faci pentru maine un alt tort, eu nu dau nici o bucatica din asta, il mananc singura pe tot!”. OK… a facut nasa… ca ce alta treaba avea duminica noaptea, la doispe…

Ingrediente:

Pentru blat (forma de 26 cm diametru):

  • 6 oua
  • 180 g zahar
  • 150 g faina
  • 30 g cacao
  • un praf de sare
  • un pic de coaja de portocale razuita
  • vanilie.

Pentru mousse-ul de cafea:

  • 500 ml lapte
  • 3 linguri cafea solubila
  • vanilie
  • 10 g (un pachet) de foi de gelatina
  • 200 g zahar
  • 600 ml smantana pentru frisca
  • 200 g zahar pudra.

Pentru mousse-ul de portocale:

  • 400 ml suc proaspat stors de portocale
  • 200 g zahar
  • 10 g (un pachet) de foi de gelatina
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 150 g  zahar pudra.

Pentru sirop:

  • 100 ml suc proaspat de portocale
  • 100 g zahar
  • coaja rasa de la o portocala
  • 100 ml Marsala
  • vanilie.

Pentru glazura:

  • o tableta de ciocolata amaruie
  • 200 ml smantana pentru frisca.

Blatul: incingem cuptorul la 180 grade; mixam ouale cu zaharul, vanilia si coaja de portocala pana isi dubleaza volumul; adaugam amestecul cernut de faina, cacao si un praf de sare, omogenizand usor cu o spatula. Umplem apoi forma, unsa cu unt si tapetata cu faina in prealabil, si lasam la cuptor cca 15 min sau pana trece testul scobitorii. Cand e rece se taie in 3 felii egale.

Mousse-ul de cafea: punem la inmuiat in apa rece gelatina; cafeaua solubila o amestecam cu zaharul si cu 2 linguri de lapte pana se dizolva si capata consistenta unei creme (ca atunci cand „frecati” ness-ul); adaugam apoi treptat tot laptele si punem pe foc. Cand amestecul e fierbinte, dar nu fierbe, oprim focul si adaugam gelatina, scursa bine. Se lasa cateva ore sa se inchege, de preferat la rece. Cand e gata se mixeaza jeleul rezultat ca sa devina mai cremos, amestecandu-l totodata cu frisca batuta (rezultata din smantana pentru frisca si cele 200 g zahar pudra).

Mousse-ul de portocale: punem la inmuiat in apa rece gelatina; sucul de portocale se amesteca cu zaharul si se pune pe foc. Cand e fierbinte se adauga gelatina, scursa bine. Se lasa cateva ore sa se inchege, de preferat la rece. Cand e gata se mixeaza, ca si mai sus, cu frisca batuta. (Mousse-ul de portocale e in cantitate mai mica decat cel de cafea pentru ca cel din urma e necesar si pentru a imbraca tortul).

Asezati pe o farfurie, in interiorul unui inel detasabil (de la forma folosita la copt) primul blat. Insiropati cu siropul (cu ce altceva, duh…) – rezultat din ingredientele mentionate, lasate pe foc sa scada un pic si apoi racorit, apoi asezati prima crema, mousse-ul de cafea („intra” cca 9 linguri cu varf). Urmeaza al doilea blat, insiropat si el, apoi mousse-ul de portocale (aveti grija sa puneti exact aceeasi cantitate ca si crema precedenta, ca sa va rezulte straturi de grosime uniforma). Asezati deasupra ultimul blat, insiropat la randul lui, apoi ungeti cu un strat nu prea gros de crema de cafea. Dati la rece pentru minim 4 ore, de preferat peste noapte.

Detasati cu grija inelul si imbracati si marginile tortului cu mousse-ul de cafea ramas; ca sa va fie usor, umeziti un pic spatula sau cutitul cu lama lata folosit.

Mai lasati un pic la frigider, sa se aseze, iar intre timp topiti pe bain-marie ciocolata, amestecand-o cu smantana pentru frisca pana cand se topeste complet. Lasati-o sa se racoreasca si turnati-o peste tort cand inca mai este oarecum lichida, dar de consistenta mierii, asa, ca sa puteti obtine stropii aceia pe lateral.

Stiu ca arata cam saracut, dar nici nu am vrut sa ma complic prea tare cu ornatul, mie imi place sa merg pe un aspect mai „de casa”, fara prea multe fasoane. E drept ca poate tortul asta ar fi meritat alt tratament, insa poate data viitoare ii voi acorda mai mult timp si aspectului, acum eram pe fuga. Si tocmai de aia, scuze, dar nu am poza cu sectiunea. Puteti insa sa va inchipuiti cum poate arata un tort cu 3 blaturi maro, cu o crema maro mai deschis si cu una mai bej, nu?:)

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)