Eu sunt nascuta de Craciun. Ce fain, ati putea sa va ganditi, intr-o prima faza; dar dupa ce realizati ca eu primesc un singur cadou cu aceasta ocazie, adica nu unul pentru ziua mea si unul „de la Mosul”, ca tot omul, va puteti da seama ca nu e chiar asa mirabolizant. Si daca va zic ca nici macar n-am si eu un nume de sfant, va puteti inchipui cat de vitregita sunt la acest capitol…

Ei, nu-i bai, noi sa fim sanatosi, ca motive de sarbatoare gasim.:)

Tortul asta l-am executat la precedenta aniversare; am vrut ceva lejer, racoritor, sa mearga dupa o masa incarcata cu bunataturi; asa ca am ales combinatia de cafea si portocala, care ne-a dat un „refresh” scurt si am putut sa continuam petrecerea linistiti.:)

Ingrediente (pentru un tort de 28 cm diametru):
Pentru blat:

  • 3 oua
  • 100 g zahar brun
  • vanilie
  • 75 g faina
  • 25 g cacao
  • un praf de sare
  • un plic cu praf de copt
  • 150 ml lapte batut
  • 2 linguri de miere
  • 180 g nuca macinata
  • o lingurita de coaja de portocala zaharisita (sau coaja proaspat razuita).

Pentru mousse-ul de cafea:

  • 4 galbenusuri
  • 150 g zahar
  • 300 ml lapte
  • 3 linguri de cafea solubila
  • 10 g gelatina foi
  • 200 ml frisca (200 ml smantana pentru frisca, 50 g zahar pudra).

Pentru mousse-ul de ciocolata alba:

  • 4 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • 3 tablete de ciocolata alba
  • 300 ml lapte
  • 6 g gelatina (4 foi)
  • 200 ml frisca (ca mai sus).

Pentru sirop:

  • 100 g zahar
  • zeama de la o portocala
  • 50 ml whisky.

Blatul e oarecum atipic, insa am vrut sa obtin un strat dens, cu o textura care sa contrasteze cu mousse-urile delicate de deasupra si care sa le asigure suportul necesar. De asemenea, trebuia sa asigure si un echilibru intre celelalte doua creme, deci trebuia sa fie dulce-acrisor, cu un gust intens.  

Mixati ouale cu un praf de sare, zaharul brun si vanilia pana cand isi dubleaza volumul si se deschid la culoare. Adaugati laptele batut si mierea si omogenizati. Separat cerneti faina cu cacaua si praful de copt si adaugati amestecul uscat peste mixul de oua, omogenizandu-l cu ajutorul unei spatule. Adaugati nuca macinata si coaja de portocala si turnati totul intr-o forma de tort cu peretii detasabili, unsa cu unt si tapetata cu cacao. Coaceti blatul in cuptorul preincalzit la 180 grade cca 30-40 minute, pana cand incepe sa se desprinda usor de pe margini, iar scobitoarea iese un pic umeda, insa fara urme de compozitie.

Mousse-ul de cafea: puneti gelatina la muiat in apa rece. Mixati galbenusurile cu zaharul pana cand isi dubleaza volumul. Dizolvati cafeaua in lapte fierbinte si turnati peste oua cate putin, mixand in continuare. Puneti compozitia pe foc mic, amestecand incontinuu, pana cand se ingroasa putin. Luati de pe foc si adaugati foile de gelatina, scurse bine de apa.
Lasati sa se raceasca bine amestecul si bagati-l in frigider, sa se intareasca. Mixati apoi aceasta crema, incorporand treptat frisca batuta.

Mousse de ciocolata alba: se face la fel ca cel de cafea, singura diferenta este ca, in loc de cafea, se pune ciocolata alba in lapte. Adica, ciocolata alba se rupe bucatele si se pune pe foc, impreuna cu laptele, pana cand se topeste, apoi se adauga cate putin in mixul de galbenusuri si zahar.

Pentru sirop puneti intr-o tigaie zaharul si lasati pe foc mic, pana cand se topeste si capata culoarea aurie a caramelului. Se stinge cu zeama de portocala si cu whisky si se mai lasa sa fiarba pana cand se ingroasa putin si alcoolul se evapora.

Pentru asamblare, montati in jurul blatului inelul detasabil de la forma in care s-a copt, apoi turnati peste el siropul racit. Lasati sa absoarba tot lichidul si adaugati mousse-ul de cafea. Lasati minim 30 min la frigider, sa se intareasca bine la suprafata, apoi adaugati mousse-ul de ciocolata alba.

Ornati de preferat cu ciocolata, fie topita si „mazgalita” pe deasupra, fie rasa. Mie nu-mi plac torturile impopotonate, prefer sa „vorbeasca” gustul mai degraba… Asa ca am bagat la congelator o ciocolata umpluta cu lapte, apoi am razuit-o pe deasupra tortului cu ajutorul curatatorului de legume.

Este un tort lejer si aerat, cu o aroma subtila de portocala, care merge foarte bine cu gustul de cafea. Ciocolata alba aduce un plus de finete acestui tort, foarte potrivit pentru seri speciale…

Regret, nu am poza cu tot tortul… De fapt, asta a fost singura feliuta pe care am reusit sa o salvez.:)

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani spre 40, stau la curte, in apropiere de Bucuresti. Am "decat" un sot, plus 3 catei si de curand si o pisica. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Acum 3 ani am decis ca imi doresc si altceva de la viata, asa ca am urmat cursurile de cofetar-patiser de la Horeca School, unde mi s-a deschis o alta lume in fata ochilor. Chiar daca nu profesez in domeniu, cred ca asta a fost una din cele mai bune decizii luate in ultimul timp pentru ca acolo am avut ocazia sa intalnesc oameni minunati si sa ma incarc cu multa energie pozitiva si creativa. Toate experientele de acolo m-au completat din toate punctele de vedere si sunt foarte recunoscatoare pentru asta.

Aici pe blog gasiti retete variate, in mare parte usoare si cu ingrediente accesibile. Incerc intotdeauna sa nu fac risipa de alimente, asa ca multe din retetele de aici incep cu "aveam in frigider niste legume gata sa moara si m-am gandit sa fac ceva cu ele".

Sper sa gasiti inspiratie pe aici si daca va place ceva, dati-mi si mie un semn, sa ma bucur si eu putin.:)