De cand am vazut pe Paprika episodul ala cu Mary Berry si cu aceasta reteta, mi-am zis ca trebuie s-o incerc si eu neaparat! Mi s-a parut geniala ideea sa fierbi lamaile intregi, sa le faci piure si apoi sa le adaugi in blat, eram convinsa ca gustul va fi grozav. Si asa a si fost.

Intamplarea a facut sa am in posesie 3 lamai super parfumate de la vecina mea, tanti Maria, care are un copacel de toata frumusetea. V-ati prins de unde mi-a venit inspiratia, nu? Maria&lamai – Mary&lemons… Si daca vecina mi-a pus in brate si o punga cu oua proaspete de la gainile ei, lucrurile au decurs firesc in directia acestui tort.

Am respectat precis reteta originala, insa ca nota personala, dupa ce am si gustat tortul, as zice ca data viitoare am sa pun mai putin zahar in crema sau sa fac o crema mai light, nu cu unt. In rest asteptarile mele marete au fost confirmate, iar blatul asta sigur il voi mai incerca, poate si cu portocala in loc de lamaie sau poate chiar si cu alte piure-uri de fructe, de ce nu.

Ingrediente:

Pentru blat (in reteta originala au fost doua blaturi de 20 cm, eu am facut unul de 26 cm cu aceleasi cantitati):

  • 3 lamai mai micute (sau 2 mai mari) – se fierb, se dau prin blender si jumatate din piure se pune in blat, iar cealalta jumatate se adauga in crema
  • 275 g unt moale, la temperatura camerei
  • 275 g zahar
  • 275 g faina
  • 4 oua
  • un plic si jumatate praf de copt.

Pentru crema mai aveti nevoie si de:

  • 50 g unt moale, la temperatura camerei
  • 250 g mascarpone
  • 175 g zahar pudra

Pentru decor:

  • o lamaie
  • 50 g zahar
  • 300 g zahar pudra (in reteta originala zice ca se foloseste zahar pudra pentru fondant, care contine glucoza, insa eu n-am avut)
  • o lingura miere (asta e de la mine).

Prima data ne ocupam de decor: se decojeste lamaia cu grija, astfel incat sa nu luam si partea alba; cojile se taie fin cu un cutit si se fierb un minut intr-un pic de apa, amestecata cu 25 g zahar (cam o lingura). Se scot apoi, se strecoara, se amesteca cu restul de zahar  si se pun intr-o tava, cat mai rasfirate. Se baga la cuptor, la uscat, 110 grade, pentru cca 30 minute. Cojile astea le vom folosi pentru presarat pe deasupra glazurii, care se va obtine – cand va fi momentul – din zeama de lamaie (de la lamaia decojita), amestecata cu zaharul pudra si mierea.

Si ca sa avem cu ce sa facem blatul si crema, ne ocupam apoi de cele 3 lamai, pe care le spalam bine daca sunt cumparate si le fierbem cca 30 min, asa intregi, pana cand intra usor furculita in ele. Le lasam sa se raceasca, le taiem in doua ca sa scoatem samburii si apoi apoi le pasam in blender; daca raman si bucatele mai intregi nu-i nici o problema, e chiar ok.

Blatul este un sponge cake, adica un pandispan care are la baza untul, un blat care nu necesita insiropare. Reteta originala prevedea combinarea tuturor ingredientelor, plus jumatate din piure-ul de lamaie, intr-un robot; eu nu am avut chef sa-l mai scot din cutie, asa ca am cernut faina cu praful de copt intr-un bol, am frecat untul cu zaharul bine, cu mixerul, apoi am adaugat treptat ouale, plus piure-ul de lamaie. Am incorporat treptat si faina, iar cand a fost gata am turnat compozitia intr-o tava rotunda unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt. Am lasat blatul in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru cca 40 minute, pana cand  a trecut testul scobitorii. Dupa vreo 20 min de copt mi s-a parut ca incepe sa se rumeneasca prea tare la suprafata, fara sa fie copt de tot, asa ca l-am acoperit cu hartie cerata.

L-am lasat sa se raceasca un pic, l-am scos din forma si l-am rasturnat pe un gratar, unde s-a racit de tot. L-am feliat in 3 parti egale.

Pentru crema am frect untul cu zaharul pudra si apoi cu branza mascarpone; la final am adaugat restul de piure de lamaie si gata.

Am umplut cele de 3 felii de blat cu crema rezultata mai sus. Am facut apoi glazura (va recomand sa puneti cate putin din zeama de lamaie pana ajungeti la consistenta potrivita, eu am pus jumatate din zeama si apoi a trebuit sa mai adaug zahar pudra, ca era prea lichida).

Am turnat glazura peste tort si am presarat apoi fasiutele de coaja de lamaie confiata.

Am primit review-uri bune de la cine a gustat tortul, inclusiv de la tanti Maria, evident.:)

 

 

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)