Am descoperit reteta de Lemon Poppyseed Cake la Cosmina la cofetarie si am folosit-o cu succes la multe evenimente la care am avut ocazia sa pregatim dulciurile; de exemplu, la evenimentul de la Ferma Dacilor, unde a fost piesa centrala a candy barului:

L-am facut frecvent si pentru comenzi, dar l-am pregatit si eu acasa de cateva ori.

Asta e de cand eram in testari de retete, la inceputurile Lolitei. Tortul asta a ramas in meniu.
Aici a fost facut de ziua tatalui meu, anul trecut
Si asta e tortul facut saptamanile trecute, de ziua mamei-soacre

In varianta lui clasica el contine blaturi umede de vanilie cu lamaie si mac si o crema de branza si unt, ca la carrot cake, aromata cu coaja de lamaie. Noi am adaugat fructe in el, l-am facut prima oara cu coacaze rosii, apoi de mai multe ori cu fructe de padure, eu l-am facut acasa in varianta cu coacaze negre si cu capsuni. Iese foarte bun in orice combinatie!

Reteta de mai jos nu este 100% cea pe care o faceam la cofetarie, ca aia e secreta:), e varianta putin adaptata de mine.

Mie imi place cum arata acest tort mai inalt, intr-o forma cu diametrul mai mic. Reteta este pentru un tort de 22 cm diametru si de cca 8 cm inaltime (e cu 4 blaturi), cantarind in jur de 1.8-1.9 kg, care inseamna cam 16 portii generoase. Dar aceleasi cantitati le puteti folosi la un tort de 26 cm diametru si cu 3 blaturi daca nu va place asa inalt. In orice caz, e un tort mare, pentru multi oameni. Sau pentru putini, dar pofticiosi.:)

Ingrediente:

Pentru blaturi aveti nevoie de:

  • 300 g faina
  • 1 plic praf de copt
  • jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu
  • jumatate de lingurita de sare
  • 125 g unt moale
  • 100 g ulei cu gust neutru (de flaorea soarelui sau de samburi de struguri)
  • 200 g zahar
  • 1 plic zahar vanilat (sau orice varianta de vanilie aveti)
  • 4 oua
  • 150 ml lapte
  • 100 ml zeama de lamaie (de la 2 lamai, cu aproximatie, in functie de marimea lor)
  • coaja de la 1 lamaie (de preferat folositi bio, se gasesc la Lidl)
  • 2 linguri seminte de mac.

Pentru crema aveti nevoie de:

  • 250 g unt moale
  • 400 g crema de branza
  • 200 g zahar pudra
  • coaja de la 1 lamaie
  • o lingurita extract de vanilie.

Mai aveti nevoie de 10-12 capsuni proaspete, taiate cubulete.

Mod de preparare:

Pentru blat, preincalziti cuptorul la 175 grade. Ungeti cu unt si tapetati pe fund cu hartie de copt 2 forme de 22 cm diametru.

Cerneti intr-un bol faina impreuna cu praful de copt, bicarbonatul si sarea.

Radeti coaja de la 2 lamai si apoi stoarceti-le; cantariti zeama, va trebuie 100 ml din ea. Intr-o cana incapatoare amestecati zeama de lamaie cu laptele, jumatate din coaja de lamaie si cele 2 linguri de seminte de mac.

Mixati untul moale cu uleiul, zaharul si vanilia pana cand devine cremos. Adaugati ouale unul cate unul, continuand sa mixati. Dupa aceea adaugati, alternativ, cate 2-3 linguri din amestecul de faina, apoi cate un pic din amestecul de lapte, lamaie si mac, pana cand incorporati ambele compozitii in aluat.

Cam asta e consistenta aluatului.

Impartiti compozitia in mod egal intre cele 2 tavi; puteti sa folositi un cantar in acest scop. Dati la cuptor la 175 grade pentru cca 20-25 min, pana cand se rumenesc frumos iar cand apasati pe blat el revine la forma initiala.

Lasati blaturile sa se racoreasca in tavi, apoi scoateti-le pe un gratar, sa se raceasca bine. Daca e nevoie nivelati-le, apoi taiati fiecare in cate doua felii egale.

Galbenul asta frumos se datoreaza oualor de tara folosite

Pentru crema, mixati untul moale cu zaharul pudra, cernut. Cand zaharul e topit adaugati crema de branza, vanilia si coaja de lamaie ramasa si continuati sa amestecati pana cand compozitia este omogena si pufoasa. Lasati 3-4 linguri de crema deoparte, pentru a imbraca tortul la final.

Montati tortul intr-una din tavile cu pereti detasabili folosita la coacerea blaturilor, avand grija sa tapetati interiorul cu folie de acetat sau cu hartie de copt, pentru a obtine margini frumoase si drepte. Lasati pentru final partea de jos a unuia dintre blaturi, pentru a avea o suprafata dreapta.

Asadar, puneti in interiorul formei unul din blaturi, 2-3 linguri de crema, capsuni taiate cubulete (aveti grija sa nu puneti fructe chiar pe margine, ci usor spre interior), apoi iar blat, crema si fructe si tot asa. Ca sa aveti straturi egale, incercati sa puneti aceeasi cantitate de crema pe fiecare blat.

Acoperiti cu un pic de crema si ultimul blat si dati la rece pentru minim 2 h. Scoateti tortul din forma, transferati-l cu grija, cu ajutorul unei spatule, pe farfuria pe care il veti servi si ungeti-l cat mai uniform pe exterior cu crema pusa deoparte.

Ornati cu fructe proaspete si cateva seminte de mac.

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)