Sa n-avem vorbe la proces cum ca am zis ca fac tort Padurea Neagra si cand colo eu am folosit visinata in loc de kirsch (!!!??!!). Asa ca i-am zis tort cu jeleu de visine si frisca. Spun asta pentru ca, spre deosebire de noi, altii stiu sa-si protejeze retetele originale mai bine, asa ca exista reglementari foarte stricte in Germania in privinta ingredientelor pe care le poti folosi si a modului de preparare ca sa poti sa-i spui tort „Padurea Neagra”.

Din fericire, in bucatarie la mine nu ma paste nici un pericol de amenda, dar nici nu ma cramponez prea tare sa-i zic in vreun fel sau altul tortuletului meu. Dom’le, e bun? Da! Pai… cam despre asta-i vorba, nu?:)

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 6 oua
  • 180 g zahar
  • vanilie
  • 150 g faina
  • 30 g cacao
  • un praf de sare;

Pentru jeleu:

  • 500 g visine
  • 100 g zahar
  • vanilie
  • 3 foi de gelatina
  • 100 ml visinata.

Mai avem nevoie de frisca, facuta din smantana pentru frisca, vreo 500 ml, si 150 g zahar pudra, niste ciocolata amaruie pentru decor si inca niste visinata pentru insiropat blaturile.

Ce vreau sa va spun e ca visinata e, de fapt, cruciala aici; e musai sa aveti una parfumata si concentrata, nu foarte tare ca si continut de alcool; altfel, puteti folosi si lichior de visine sau cherry din comert, dar macar sa fie de calitate si sa nu aiba gust de chimicale. Decat asa, mai bine cumparati sirop de visine concentrat si puneti vodka.:) Daca vreti sa faceti tortul pentru copii, sariti partea cu alcoolul si folositi zeama din compotul de visine sau sirop de visine diluat cu apa ca sa insiropati blaturile.

Blatul este pandispan de cacao: ouale se bat cu zaharul, vanilia si praful de sare pana isi tripleaza volumul. Faina se cerne impreuna cu cacaua si se adauga treptat, amestecand usor de jos in sus. Se pune la copt intr-o forma cu peretii detasabili de 26 cm diametru, unsa si tapetata cu cacao, la 170 grade (cuptorul preincalzit) cca 25 min.

Cand se raceste de tot se feliaza in 3 parti egale.

Pentru jeleul de visine se pot folosi fructe congelate, pe care le lasati la dezghetat intr-o strecuratoare. Zeama lor o amestecati cu zaharul si vanilia si o lasati sa fiarba, pana se face ca un sirop. Puneti si visinata, apoi adaugati fructele, mai lasati 2-3 min si opriti focul. Se adauga foile de gelatina, muiate in apa rece si stoarse bine. Jeleul e gata in aprox 2 ore de stat la frigider.

Pentru a avea straturi uniforme, folositi inelul detasabil al tavii in care ati copt blatul pentru a monta tortul.
Se insiropeaza primul blat; se pune primul strat de frisca (cam 1/3 din toata cantitatea), peste care se aseaza uniform visinele din jeleu. Urmeaza al doilea blat, insiropat de asemenea, frisca (tot 1/3) si visine, apoi ultimul blat, insiropat si el, evident. Se lasa sa se aseze 1-2 ore la frigider, apoi se scoate din forma, se imbraca in frisca ramasa si se decoreaza cu ciocolata rasa. Daca aveti si niste cirese confiate sau maraschino puteti sa le asezati frumos pe margini.

Am mai facut o varianta a acestui tort, in sensul ca in loc de frisca am facut un mousse de ciocolata alba, iar ca decor am folosit glazura de ciocolata si cirese confiate. Tortul (de fapt torturile, ca au fost doua) l-am facut cadou finilor nostri Ana si Bitza la cununia civila. Cam asa au stat lucrurile:

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)