Daca cititi prezentarea autorului de la sfarsitul retetei, o sa intelegeti cum ma tratez eu cand constat ca viata e grea si nu mi-s boii acasa. Anul asta cred ca a fost o adevarata provocare pentru multi in acest sens, iar partea proasta e ca nu pare sa se schimbe lucrurile in bine prea curand.

Eu va recomand din plin metoda mea de tratament.:) Ca doar si producatorii de vinuri trebuie sa traiasca, iar de mancat avem nevoie cu totii. Sa nu mai zic ce efect bun asupra moralului poate avea o felie de tort parfumat in cele mai bune arome ale toamnei!

Sa stiti ca la mine functioneaza terapia si doar din facut: cofetareala inseamna magie! Va las si voua reteta, sa-mi ziceti daca si la voi se vede rezultatul.:)

Ingrediente:

Pentru blat (diametrul tortului e 18 cm) aveti nevoie de:

  • 250 g faina
  • un plic praf de copt
  • jumatate de lingurita de bicarbonat
  • un praf de sare
  • 150 g unt moale
  • 100 g ulei cu gust neutru (de floarea soarelui sau de samburi de struguri)
  • 200 g zahar
  • un plic zahar vanilat
  • 3 oua
  • 100 ml lapte
  • zeama de la 2 lamai mici (cca 100 ml)
  • Coaja de la o lamaie

Pentru crema aveti nevoie de:

  • 250 g unt moale
  • 400 g crema de branza
  • 150 g zahar pudra
  • coaja de la o lamaie
  • un plic zahar vanilat (sau mai bine extract de vanilie de calitate, daca aveti)

Mai aveti nevoie de:

  • 2 gutui mici
  • 100 g zahar brun
  • 100 g unt
  • un plic zahar vanilat
  • 50 g miez de nuca, usor rumenit.

Mod de preparare:

Pentru blat, preincalziti cuptorul la 175 grade; ungeti cu unt si tapetati cu hartie de copt pe fund doua tavi cu inel detasabil de 18 cm diametru.

Radeti coaja de la cele 2 lamai si stoarceti zeama. Amestecati laptele cu 100 ml zeama de lamaie si lasati deoparte.

Cerneti faina impreuna cu sarea, bicarbonatul si praful de copt.

Mixati untul moale cu zaharul, uleiul, zaharul vanilat si coaja de la o lamaie pana cand amestecul devine cremos. Adaugati ouale pe rand, apoi alternativ puneti 2-3 linguri din ingredientele uscate, un pic de lapte amestecat cu zeama de lamaie, pana cand terminati toate ingredientele.

Impartiti in cele doua tavi aluatul obtinut si dati la cuptor pentru cca 35-40 minute, pana cand blaturile devin aurii deasupra si daca apasati cu degetul pe suprafata lor, revin la forma initiala.

Lasati sa se raceasca, apoi rasturnati cele doua blaturi, dezlipind hartia de pe fund.

Pentru crema, mixati untul moale impreuna cu zaharul pudra, vanilia si coaja de la cealalta lamaie. Cand amestecul devine spumos incorporati crema de branza, pe care in prealabil ati lasat-o afara 2 ore minim, sa fie si ea la temperatura camerei.

Cat se racesc blaturile pregatiti gutuile: curatati-le de coaja si de samburi si taiati-le in cubulete egale de 1 cm. Puneti-le intr-o cratita impreuna cu untul, zaharul si vanilia. Lasati-le doar cat se inmoaie putin si raman inca elastice.

Cand blaturile sunt racite bine feliati-le pe fiecare in cate 2 parti egale.

Asezati unul din blaturi pe farfuria pe care vreti sa serviti tortul; montati in jurul lui unul din inelele detasabile, apoi puneti in interior folie de acetat, ca sa obtineti margini frumoase si netede.

Puneti 2 linguri pline de crema, niveland-o bine; asezati deasupra cubulete de gutuie si cateva bucatele de nuca, distribuindu-le uniform pe suprafata. Evitati totusi sa le puneti prea in margine, ca sa nu ramana goluri de crema in exteriorul tortului. La fel procedati cu al doilea si al treilea blat; intindeti si pe al patrulea un strat de crema si dati la frigider pentru cateva ore bune, de preferat peste noapte.

Scoateti inelul detasabil si dezlipiti folia de acetat; puneti deasupra restul de cubulete de gutui, turnand si sosul auriu ramas in cratita. Preasarati si cateva nuci rumenite.

E un tort usor de facut, iar gustul minunat al gutuilor este cu atat mai mult scos in evidenta de lamaia folosita din belsug si de parfumul vaniliei, iar nucile aduc un plus de crocanteala la toata povestea.

Ei, ce ziceti? Nu-i asa ca sunteti mai bine acum?:)

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)