Probabil ca acest tort n-o sa castige niciodata vreun concurs de frumusete. Foarte bine, ca nici nu vrea sa participe! Pe de alta parte, daca s-ar organiza vreo competitie cu titlul de „cel mai gustos tort de casa, fara fasoane”… eh… atlfel s-ar pune problema!

Imi place maxim sa fac combinatii de chestii banale, dar care puse cumva impreuna sa dezvolte un gust divin. Ce mare branza poti obtine dintr-un blat de pandispan clasic si o crema fiarta cu lapte, veti spune?! Ma rog, plus un pic de vanilie, niste portocala, caramel, whisky…:) Nu stiu, nu trebuie sa ma credeti pe cuvant, astept insa sa probati reteta ca sa ma puteti contrazice. Am zis!:)

Ingrediente:

Pentru blat de 26 cm:

  • 6 oua
  • 180 g zahar
  • 180 g faina
  • vanilie
  • un praf de sare
  • coaja de la o portocala;

Pentru crema:

  • 1 l lapte
  • 200 g zahar
  • 150 g amidon
  • o pastaie de vanilie
  • coaja de la o portocala
  • 200 ml smantana pentru frisca;

Pentru crantzul de caramel:

  • 200 g zahar
  • 50 g unt
  • jumatate de portocala, taiata feliute foarte subtiri;

Pentru sirop:

  • sucul de la cele 2 portocale
  • 100 ml whisky
  • 100 g zahar
  • vanilie.


Blatul este un pandispan clasic: se separa ouale, galbenusurile se mixeaza cu zaharul si apoi se adauga treptat faina cernuta; albusurile se bat spuma cu un praf de sare si se incorporeaza si ele, amestecand usor, de jos in sus. La final se rade coaja de la o portocala si se coace intr-o forma cu peretii detasabili, unsa cu unt si pudrata cu faina, la 170 grade, in cuptorul preincalzit. Dureaza cam 30 min pana se rumeneste frumos si incepe sa se desprinda de margini; opriti cuptorul cand blatul trece testul scobitorii si lasati-l sa se racoreasca in cuptorul deschis.
Cand e rece de tot se feliaza in 3 parti egale.

Crema: Laptele se pune la fiert impreuna cu pastaia de vanilie taiata pe jumatate si cu coaja de portocala rasa; cand da in clocot se opreste focul si se strecoara; lasati-l sa se raceasca putin si adaugati-l peste amidonul amestecat cu zahar, apoi puneti-l pe foc mic, amestecand continuu, pana cand se ingorasa, ca o budinca. Se lasa la racit acoperita cu folie alimentara.
Se mixeaza apoi impreuna cu frisca, pana capata o consistenta fina.

Pentru crantz se pune la caramelizat zaharul; cand incepe sa se inchida la culoare adaugati untul si feliutele de portocala, lasati sa se ingroase putin sosul de caramel si turnati-l fierbinte pe o tava, in strat subtire. Cand se raceste complet zdrobiti-l in bucatele.

Pentru sirop se amesteca sucul de portocale cu zaharul si vanilia, se fierbe pana se topeste zaharul si se adauga whisky-ul; se mai lasa putin sa se evapore alcoolul si se opreste focul.

Puneti primul blat pe farfuria pe care vreti sa serviti tortul; in jurul lui montati peretii formei cu fund detasabil, ca sa va fie mai usor de „cladit” tot ansamblul. Insiropati bine cu siropul rece, adaugati crema, apoi bucatelele de caramel cu portocala; urmeaza al doilea blat, crema si caramelul, apoi al treilea blat, la randul lui insiropat.
Puteti orna tortul cu zahar caramelizat, turnat fierbinte cu o lingura de lemn pe toata suprafata.

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)