Cu totul altfel ne inchipuiam petrecerea de 40 de ani a sotului meu… Planuiam sa avem curtea plina de familie si prieteni, sa punem pe gratar tot felul de bunatati si eu sa fac torturi nenumarate, sa ne ajunga la toti.

Dar nu a fost sa fie asa, in conditiile date. Chiar citisem undeva ca, daca a picat ziua ta in pandemie, anul asta nu se mai adauga la varsta.:) Deci la anul tot 40 va implini si speram sa ne indeplinim planurile de party atunci.:)

Pana una alta, nu a fost asa de rau. Am sarbatorit doar cu un tort foarte mic.:)

Reteta este pentru un tort de 18 cm diametru si 4 blaturi, adica aproximativ 8 cm inaltime si 1 kg greutate. Daca doriti un tort mai mare, ajustati cantitatile proportional.

Ingrediente:

Pentru blat (18 cm diametru) aveti nevoie de:

  • 100 g unt moale
  • 100 g zahar de cocos
  • 50 g zahar
  • 2 oua, la temperatura camerei
  • 100 g ciocolata neagra topita
  • 200 ml lapte batut (sau 180 ml lapte + zeama de la o lamaie mica)
  • 135 g faina
  • 35 g cacao
  • jumatate de lingurita de bicarbonat
  • jumatate de plic praf de copt
  • un varf de lingurita de sare.

Pentru crema aveti nevoie de:

  • 400 ml lapte
  • vanilie (pastaie sau extract, de buna calitate)
  • 40 g pasta de fistic 100%
  • 4 galbenusuri
  • 135 g zahar
  • 40 g amidon
  • 200 g unt moale

Mai aveti nevoie si de zmeura, proaspata sau congelata.

Mod de preparare:

Blatul: Preincalziti cuptorul la 175 grade si pregatiti o forma de tort cu inel detasabil de 18 cm, ungand-o cu unt si tapetand-o pe fund cu hartie de copt.

Daca nu aveti lapte batut, acum ar fi timpul sa amestecati laptele dulce cu zeama de lamaie si sa-l lasati deoparte 5 minute, ca sa obtineti buttermilk. Eu folosesc foarte des metoda asta pentru ca se intampla rar sa am lapte batut in frigider.

La blaturile umede la care se foloseste si bicarbonat, acest ingredient este foarte important, aciditatea lui contribuind la activarea bicarbonatului, contribuind astfel la obtienerea unui blat copt umed, dar cu structura. Am pus si praf de copt pentru a mai tempera aciditatea. Facem echilibristica in cofetarie, cum ar veni.:)

Intr-un bol cerneti impreuna faina cu cacao, bicarbonatul, praful de copt si cel de sare si amestecati bine.

Topiti si ciocolata, pe baie de aburi sau in microunde; aveti grija sa nu o ardeti.

Separat, mixati untul moale cu zaharul pana obtineti o crema pufoasa. Eu am pus 100 g zahar de cocos + 50 g zahar alb; daca folositi doar zahar alb, micsorati cantitatea totala la 100 g, pentru ca e mai dulce decat zaharul de cocos, iar daca vreti sa puneti doar zahar brun, de exemplu, puneti 120 g.

Adaugati ouale unul cate unul, apoi ciocolata topita. Urmeaza apoi, alternativ, cate 2-3 linguri de amestec de faina+cacao, apoi cate un pic din laptele batut, omogenizand bine de fiecare data, pana cand terminati ambele compozitii.

Turnati rezultatul in tava si dati la cuptor la 175 grade cca 40 minute, pana cand incepe sa se desprinda usor de pe margini si e elastic la suprafata. Adica, daca apesi aluatul, revine la forma initiala.

Puteti sa impartiti aluatul in 2 forme cu acelasi diametru, eu am facut in ambele variante si mi-a iesit ok de fiecare data

Cand e copt lasati blatul sa se racoreasca in forma, apoi transferati-l invers pe un gratar, dezlipind hartia de pe fund, si lasati sa se raceasca de tot. Taiati-l apoi in 4 felii egale.

Imi place foarte mult acest blat si il folosesc foarte des, chiar si ca baza la torturile cu mousse. Chiar va povesteam in stories pe Instagram cand am facut tortul cu lamaie, mac si capsuni ca trec printr-o faza in care fac mai mult torturi dense, cu blaturi umede si creme cu unt. Am facut chiar si un tort din doua jumatati de feluri diferite, pe care le-am combinat:

Jumatatea verde e cu ciocolata, fistic si zmeura, celelalte felii sunt cu lamaie, mac si capsuni

Dar asta e alta poveste.:) Vroiam doar sa va arat cu ocazia asta sectiunea de blat umed, ca l-am taiat pe jumatate cand l-am montat, sa vedeti ce consistenta faina are, de brownie:

OK, sa trecem la crema acum:

Puneti laptele la incalzit impreuna cu vanilia. Cand e fierbinte scoteti pastaia.

Intr-o cratita amestecati galbenusurile cu amidonul, zaharul si pasta de fistic. Cand laptele e incalzit turnati-l peste galbenusuri, in fir subtire, amestecand cu un tel. Puneti apoi cratita pe foc mic, amestecand incontinuu, pana cand incepe sa se ingroase. Nu va opriti aici, chiar daca devine mai dificil. Schimbati mana, dar dati-i inainte cu viteza.:) Amidonul are nevoie de 1-2 minute sa se gateasca, altfel crema voastra va avea gust de faina. O sa vedeti ca incepe sa devina mai lucioasa si cumva mai relaxata, atunci e gata.

Asezati folie alimentara chiar in contact cu crema, sa nu fac pojghita, si lasati sa se raceasca complet. Cand e rece mixati-o ca sa o aerati, apoi adaugati untul moale, putin cate putin, pana se incorporeaza tot. Gata, ati obtinut mousseline cu fistic! Felicitari!:) Lasati deoparte 2-3 linguri din ea ca sa imbracati tortul la final.

Montajul:

In interiorul inelului in care ati copt blatul asezati folie de acetat, ca sa obtineti margini drepte. Puneti primul blat pe fund; daca doriti, puteti trampa cu un pic de zmeurata, dar nu e obligatoriu. Insa fara alcool viata e pustiu, deci… na…:)

Stiti doar deja ca torturile se monteaza invers, nu? Adica partea care a fost la fund in timpul coptului va sta deasupra la montaj, ca e cea mai dreapta, iar partea care a fost deasupra la copt va sta la baza tortului. Pe aceasta puteti sa o nivelati daca cumva e putin bombata.

Intindeti uniform 2-3 linguri de crema, apoi presarati zmeura, eventual rupta in jumatati daca sunt fructele prea mari.

Continuati cu blaturile, crema si fructele pana sus; ungeti si ultimul blat cu un pic de crema si dati la frigider pentru minim 2-3 ore.

Scoateti tortul din inel, dezlipind cu grija folia; cu ajutorul unei spatule intindeti uniform crema si pe lateralele tortului, eventual mai adaugati si deasupra, pana obtineti finisajul dorit.

Ornati cu fistic zdrobit, zmeura proaspata, ciocolata. Enjoy!:)

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)