Continui cu obsesia pentru mascarpone si pentru deserturile fara coacere cu care v-am plictisit in ultimul timp. Nu, n-am terminat, daca asta vroiati sa intrebati…

Desertul propus astazi este unul aparut din joaca – imi ramasese crema de la un tort si aveam piscoturi la indemana, altceva nu stiu ce sa va spun… Insa am fost multumita de mine si de ideea mea, asa ca am notat-o in cartea mea de bucate virtuala, ca in cazul in care imi ia Dumnezeu mintile de tot intr-o zi si uit cum se face (asta nici n-ar fi greu, am o memorie de peste… prajit), macar sa am siguranta ca o pot regasi aici.

Ingrediente (pentru o tava sau un vas de sticla de cca 20×30 cm):

  • 500 g zmeura (proaspata sau congelata)
  • 200 g zahar
  • vanilie
  • 4 foi de gelatina
  • o cutie de 250 g de mascarpone
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 100 ml lichior de zmeura (zmeurata).
  • 12-15 piscoturi.

Puneti zmeura intr-o cratita, impreuna cu zaharul si vanilia (doar semintele de la pastaie, daca folositi si cum de altfel ar fi de preferat). Puneti si 2-3 linguri de apa si lasati un pic pe foc, cat sa se dezghete zmeura (daca folositi congelata), sau cat sa se inmoaie putin daca e proaspata. Puneti si gelatina la inmuiat, in apa rece.

Bagati cu incredere un blender vertical si executati un piure din zmeura, cu atentie, sa nu pictati peretii bucatariei cu o superba nuanta de raspberry red, cum am facut eu. Scapati de samburi strecurand rezultatul printr-o sita.
Punem din nou pe foc, iar cand devine fierbinte, dar nu incepe sa fiarba, trageti cratita de pe foc si adaugati gelatina, scursa bine.

Lasati sa se raceasca; intre timp mixati smantana pentru frisca cat sa fie intarita, dar nu teapana, ci mai cremoasa. In felul acesta mousse-ul vostru va avea o consistenta mai buna, mai cremoasa, regula valabila pentru orife fel de mousse doriti sa executati.

Incorporati in frisca si branza mascarpone, scursa bine.

Cand piure-ul de zmeura e rece amestecati-l usor, de jos in sus, cu frisca si branza mascarpone, folosind o spatula.

Urmeaza asamblarea; ca la un tiramisu clasic, puneti un pic de crema pe fundul vasului in care veti monta prajitura. Aranjati apoi piscoturile inmuiate in zmeurata intr-un prim strat, avand grija doar sa le treceti cate o secunda pe fiecare parte prin lichid, sa nu le lasati sa stea prea mult, ca se fleoscaiesc. Urmeaza inca un strat de crema, inca unul de piscoturi si ultimul strat de crema.

Decorati cu fulgi de ciocolata, zmeura proaspata, frunzulite de menta, din astea. Eu am avut niste mure salbatice, dupa cum puteti constata din poza, culese din crangul de langa biserica – deh, avantajul vietii la tara:).

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)