Am facut eu ce-am facut si era sa ratez sezonul de capsuni anul acesta. Noroc ca am fost weekend-ul trecut la ai mei, unde e zona de deal spre munte, iar vegetatia are alt timing, fiind cam cu 2-3 saptamani mai in urma decat la Bucuresti. Asadar si prin urmare, mama acum face dulceata de capsuni, iar azi mi-a zis ca mi-a pus si la congelator. Ca deh, daca ai fata bloggerita, n-ai de ales…:)

Cum ziceam, weekend-ul trecut am fost la Moldova, sa-l sarbatorim pe tatal meu, care a implinit niste ani. „Saizeci si saisprezece”, cum zice el, poznas, ca intotdeauna. Si cum de fiecare data plecam catre Onesti vinerea, pe fuga, dupa munca, invariabil uitam sa luam ceva. De data asta am ratat lumanarile de tort, asa ca a trebuit sa improvizam cu ce-am avut prin casa:

A se citi 75+1, evident, ca doar n-o fi Matusalem tati al meu.:)

Si am plecat eu hotarata de-acasa sa-i fac un tort; copsesem deja un blat si ma gandeam ca ajung, fac repede o crema, montez tortul si pana a doua zi e numai bun. Socoteala insa nu mi-a iesit, pentru ca am mai pierdut timpul la cumparaturi, cand am ajuns acasa ne-am luat cu capsunata, apoi ne-a luat somnul si s-a cam terminat cu planurile mele marete…

Bai frate, au facut ai mei o capsunata… Doamne, bei si zici ca ai ajuns in Rai. Chiar si fara sa te imbeti.:) O fi ok si dulceata, nu zic, dar nu inteleg, totusi, de ce sa strici bunatate de fructe pentru o chestie din care sa mananci o data si dupa care s-o uiti in camara, cand in loc poti sa faci aceasta licoare roz, incredibil de parfumata si de minunata. Care cu siguranta nu apuca sa fie uitata prea usor.:)

M-am trezit deci a doua zi ca n-aveam in ce sa infing lumanarile pe care nu le cumparasem… Va dati seama… taman de ziua lui, saracutul… 🙁 Dar pentru ca mi-a dat, totusi, prin cap sa cumpar de cu seara, din Onesti, piscoturi, marscarpone si frisca, nu a mai trebuit, practic, decat sa mai adaug niste capsuni prospete si desertul a fost ca si rezolvat.

Logic ca nu mi-am luat nici camera cu mine, asa ca prajitura lui tata a ramas pozata doar cu telefonul. Unul din motivele pentru care am mai facut-o si in acest weekend, ca am luat la pachet si capsuni, si capsunata.

Trebuie sa va mai spun cu ce am insiropat piscoturile? Nu e evident?:)

 

Ingrediente:

  • 500 g capsuni
  • 500 g mascarpone
  • 100 g zahar pudra
  • 200 g piscoturi
  • 600 g smantana pentru frisca
  • vanilie (semintele de la o pastaie, extract de vanilie, zahar vanilat Bourbon, ce aveti)
  • 200 ml capsunata (lichior de capsuni)
  • jumatate de tableta de ciocolata amaruie.

(cantitatile sunt pentru vasul din poza principala, care e patrat cu latura de 21 cm si cu inaltimea de cca 8 cm. Pentru vasul  mai mare de sticla in care i-am facut desertul tatalui meu, din poza cu cifre, am folosit mai multe capsuni, cca 300 g piscoturi, 3 cutii de mascarpone x 250 g si 800 ml smantana pentru frisca).

Spalati capsunile, curatati-le de codite si alegeti unele mai frumoase si cam de aceeasi marime, ca sa le puneti deasupra. Pe restul taiati-le in doua sau in patru, in functie de cat de mari sunt.

Mixati smantana pentru frisca, care trebuie sa fie foarte rece, de la frigider, ca sa se intareasca, ar trebui sa stea acolo minim 3-4 ore dupa ce o cumparati. Indulciti cu 2-3 linguri de zahar pudra. Separat frecati branza mascarpone cu o lingura de lemn, adaugand restul de zahar pudra si vanilia. Eu as zice sa nu puneti mai mult zahar, pentru ca si restul ingredientelor sunt destul de dulci. Incorporati frisca usor, cu o spatula si ati terminat partea cea mai grea.

Puneti capsunata intr-un bol mai larg, suficient de mare ca sa puteti insiropa in el piscoturile, unul cate unul si apucati-va de montat.

Pe fundul vasului puneti 2 linguri de crema, intinzand-o uniform pe toata suprafata. Asezati primul strat de piscoturi, insiropate pe rand in capsunata (nu tineti mai mult de o secunda piscoturile pe fiecare parte in lichid, ele se inmoaie foarte repede si nu isi vor mai pastra forma daca le lasati sa se imbibe mai tare). Acoperiti-le cu un strat de crema si aranjati uniform capsunile taiate. Urmeaza inca un strat subtire de crema, inca un rand de piscoturi si deasupra iar crema, pana umpleti vasul.

Aranjati frumos deasupra capsunile lasate intregi si stropiti-le cu ciocolata amaruie, topita pe bain-marie.

Este foarte usor de facut, dupa cum puteti constata, mai ales daca aveti fructe parfumate la dispozitie, un lichior de calitate si nici un chef de umblat la cuptor in zilele fierbinti de vara.

 

 

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)