… si ultimul din aceasta serie, in care va spun de ultimele “fitze” in domeniu, dar si cateva vorbe despre alte tipuri de tigai disponibile pe piata. Si niste concluzii, ca asa-i frumos.

 

Industria acestor indispensabile instrumente in orice fel de bucatarie este una extrem de dinamica; se cerceteaza mult in domeniu si se fac foarte multe teste, totul in goana asta de a veni pe piata cu o tigaie wow din toate punctele de vedere: rezistenta, utilitate, aspect, proprietati antiaderente etc.

Asa s-a ajuns si la titan, care este unul din cele mai rezistente materiale descoperite pana acum, raportata la o greutate mica, fiind de 2 ori mai usor decat fierul. Fiind, de asemenea, foarte stabil, rezistent la coroziuni si practic inert in contact cu tesutul uman, are o larga aplicabilitate in medicina. Probabil ati auzit de proteze din titan, implanturi s.a.

Dar de aici pana la a fi folosit la tigai a fost cale lunga…

Titanul insa este un material prost conductor de energie electrica si nu are proprietati magnetice; asa ca o oala sau o tigaie facuta 100% din titan nu e cine stie ce utila; astfel de vase se folosesc mai ales pentru camping, ca sunt usoare si rezistente, insa nu pe la noi, ca nici nu sunt tocmai ieftine.

(sursa foto: www.aliexpress.com)

De fapt, adevarata utilitate a titanului la vasele de gatit consta in folosirea unui strat protector din titan aplicat pe o baza din alt material, de regula aluminiu. Faza cea mai tare este ca in contact cu oxigenul se formeaza un strat de oxid de titan care creste treptat, aceasta fiind proprietatea care ii justifica utilizarea: daca tigaia se zgarie, oxidul de titan acopera buba, protejand astfel tigaia pe termen lung. Nu sunt nici pe departe experta in chimie, dar asta mi se pare de-a dreptul spectaculos!

La noi inca nu a inceput nebunia cu titanul asta, inca sunt pe val tigaile ceramice si de-abia razbesc pe piata cele cu particule minerale. Exista si confuzii, pentru ca unii producatori folosesc denumirea de titan la tigaile lor, dar nu e chiar asa sau nu folosesc titan pur, ci tot felul de amestecuri.

Deocamdata singurele pe care le-am vazut la noi sunt cele de la AMT Gastroguss, care se lauda a fi “the world’s best pan”, titulatura data de Asociatia bucatarilor profesionisti din Germania. Iar preturile sunt ridicate, insa sunt tigai super strong, nici nu aveau cum sa fie altfel. Poza de prezentare este cu una din aceste tigai.

(sursa foto: http://www.lumashospitality.com.au)

Nu sunt foarte sigura ca cele din gama Talent Pro a celui mai cunoscut brand de tigai prezent la noi au cu adevarat titan, am auzit niste zonuri cum ca nu. Dar nimic confirmat deocamdata, din poza par ok.

Aceasta este ultima aparitie in domeniu, ultima „gaselnita”; nu stiu daca vor razbi pe piata pana pe rafturile supermarket-urilor, parerea mea este ca vor ramane la stadiul de tigai mai exclusiviste, care se vor putea gasi doar in magazine specializate pe articole de gatit, pe online sau in retele gen cash&carry, orientate catre profesionisti cum e Selgros sau Metro.

Acum, ca le-am “rezolvat” si pe astea, haideti sa vedem daca putem raspunde la o intrebare pusa de una din doamnele care ma urmaresc:

“Si pana la urma, care e cea mai potrivita tigaie?!”

(sursa foto: http://foodal.com)

 

Pai… raspunsul nu e atat de simplu. O data, pentru ca ai de ales intre o varietate foarte mare de tigai, cu materiale, forme, proprietati si preturi diferite; apoi nu toata lumea are acelasi tip de plita – unii au aragaz obisnuit, unii au plite vitroceramice, electice, altii au pe inductie, si nu in ultimul rand – si poate cel mai important – este frecventa cu care gatim si felul in care o facem, cum ar veni stilul fiecaruia. De aceea va spun de pe acum ca nu exista tigaia perfecta la modul generic, ci exista cate o tigaie potrivita pentru fiecare dintre noi, in functie de criteriile enumerate mai sus.

Si daca tot am ajuns la asta, haideti sa facem un scurt rezumat de “pro” si “contra” la cele mai prezente tipuri de tigai de pe piata, tinand cont de avantajele si dezavantajele fiecareia:

Tigaile teflonate (adica din aluminiu cu strat antiaderent din teflon)

(sursa foto: www.tvs-spa.it)

Sunt de departe – si vor ramane – tigaile cele mai utilizate la lucrurile uzuale din bucatarie; sunt accesibile la pret si au avantajul ca proprietatile non-aderente fac sa nu fie necesara o cantitate mare de ulei atunci cand gatim. Baza de aluminiu le face sa se incalzeasca repede, dar si sa fie usurele. Sunt ok si sa prajim chiftele in ele, si sa sotam legume, si sa facem omlete dietetice.

Nu se pot utiliza impreuna cu ustensilele metalice si nu se pot curata cu agenti abrazivi, zgariindu-se foarte usor si deteriorandu-se, nemaifiind potrivite pentru gatit; unele modele mai vechi (sau cele foarte ieftine, facute “pe vapor”) inca mai pot contine tot felul de substante suspecte (nichel, plumb, BPOA). Totusi, cum va mai ziceam pe-aici, la brand-uri de incredere asta nu mai e o problema de mult timp.

Tigaile ceramice (adica din aluminiu cu strat antiaderent din ceramica)

(sursa foto: www.tvs-spa.it)

Sunt dragute si elegante, iar pentru ca sunt din ce in ce mai raspandite pe piata au devenit si mai accesibile la pret; la fel ca la cele de mai sus, beneficiaza de aceleasi avantaje date de baza de aluminiu. La primele utilizari au proprietati antiderente rezonabile, fiind ok pentru gatirea preparatelor care nu necesita un timp indelungat pe foc. Ceramica este un material ecologic, care nu dauneaza sanatatii si nu-si modifica structura de baza si proprietatile la temperaturi mari, doar aspectul poate avea de suferit.

 Se pateaza destul de repede si isi schimba aspectul din cauza caldurii excesive sau din cauza aciditatii alimentelor; isi pierd proprietatile nonaderente destul de repede, necesitand o cantitate mai mare de ulei la gatit. Nici in ele nu se amesteca cu ustensile metalice.

Tigaile cu “stone effect” (adica din aluminiu cu strat antiaderent din particule minerale)

(sursa foto: www.tvs-spa.it)

 Retin caldura si o distribuie uniform pe toata suprafata (asta e “stone effect”-ul de fapt). Sunt nonaderente, necesitand o cantitate mica de ulei si se si curata foarte rapid. Sunt foarte rezistente la socuri si zgarieturi, putand fi folosite impreuna cu ustensilele metalice. Sunt ideale pentru retetele care necesita timp mai lung de gatire.

 O tigaie autentica cu particule minerale e mai greu de gasit pentru ca sunt multe pe piata care le imita doar aspectul, fara a avea aceleasi proprietati; de aemenea, preturile sunt mai ridicate si sunt si un pic mai grele decat o tigaie cu teflon sau cu ceramica.

Tigaile din inox

(sursa foto: https://food52.com)

 Rezistenta la socuri si zgarieturi; carnea se rumeneste mai bine si mai frumos intr-o tigaie de inox. Vasele de gatit profesionale sunt facute dintr-un inox special, 18/10, cu proprietati ridicate fata de cele din inox obisnuit. Sunt relativ accesibile la pret, insa depinde de grosimea lor si de calitate.

 Nu au proprietati antiaderente, necesitand o cantitate mare de ulei. Nu au nici o conductibilitate buna a caldurii, formandu-se zone mai fierbinti pe suprafata lor decat altele, gatind astfel neuniform preparatele.

Tigaile din fonta

(sursa foto: https://www.walmart.com)

 Sunt foarte rezistente si conduc foarte bine caldura. In timp, dupa utilizari repetate si o ingrijire corecta, formeaza un strat natural antiaderent de foarte buna calitate. Pana si gustul preparatelor gatite in tigai de fonta este mai bun. Contribuie chiar la mentinerea unui nivel optim al fierului in organism, la fiecare gatire el reactionand cu alimentele. Sunt tigai care pot fi, intr-adevar, lasate mostenire; chiar daca sunt ruginite, se pot restaura perfect. Gasiti pe net o gramada de articole despre cum se ingrijeste o tigaie de fonta. A, si sunt si destul de accesibile la pret. Si se pot folosi fara probleme pe plitele cu inductie.

 In primul rand sunt destul de grele, asta ar cam fi de fapt cel mai mare dezavantaj. Un altul ar fi ca unii ar putea gasi tot procesul de ingrijire si de asezonare a unei tigai de fonta destul de complicat, desi nu e. Pentru acestia au aparut tigaile de fonta emailate, care nu mai trebuie asezonate, insa isi si pierd proprietatile antiaderente din aceasta cauza, ramanand doar avantajul conductibilitatii bune a caldurii.

 

 

Care-i treaba cu inductia?

(sursa foto: www.tvs-spa.it)

Asa… si cu inductia iar ar mai fi ceva de zis: desi sunt disponibile in magazine, totusi plitele cu inductie nu sunt asa raspandite in bucatariile noastre, estimarea e ca sub 5% din gospodarii utilizeaza astfel de plite. Totusi, a devenit un “must” sa cautam pe rafturi tigai care sa fie potrivite pentru astfel de sursa de caldura ca… deh, sa fim cu motz, chiar daca degeaba.

Aceste plite functioneaza prin magnetism, adica daca pui pe ele o tigaie care nu are proprietati magnetice, o pui degeaba ca nu se incalzeste. Singurele care merg de capul lor sunt cele din fonta si din tabla emailata (da, oalele cu bulinute si flori ale lu’ mamaie😊). Celelalte vase au nevoie de un strat suplimentar pe fund, de regula un disc metalic aplicat, care evident ca le face mai scumpe nitel decat cele fara.

(sursa foto: www.bizoo.ro)

 

Deci, in concluzie, nu e usor de ales cea mai potrivita tigaie pentru orice, cel mai bine ar fi sa aveti 2-3 tigai diferite si sa le folositi alternativ in functie de ce vreti sa gatiti, astfel ca de fiecare data sa beneficiati de proprietatile fiecareia la maxim. Cel mai bun judecator aici este propria Dvs experienta…

 

Poate ca am sa revin asupra acestui subiect in viitor, sa va mai semnalez noutati in domeniu. Si poate ca vor aparea cine stie ce tigai minunate, care se invart dupa soare, eventual gatesc singure si costa 2 lei.:) Pana atunci insa, daca aveti intrebari despre cele care exista in realitate contactati-ma cu incredere, va promit ca-mi voi da silinta sa va ofer informatii corecte si pertinente!:)

(Sursa foto: http://www.quickmeme.com)

 

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)