Acum cativa ani au inceput sa fie tot mai vocale zvonurile despre cat de periculoase sunt tigaile teflonate, cum degaja ele la fiecare folosire vapori toxici care ne dau cancer, otravesc mediul si omoara pasarile. Serios, am citit articole in care se recomanda insistent sa nu mai tina oamenii pasarele in bucatarie, ca se otravesc de la teflon. (?!?!)

(sursa foto: www.angrybirds.com)

 

Taman odata cu iuresul de mai sus a aparut, ca prin miracol, salvarea! Un nou material se descoperise pentru tigaile noastre, mult mai eco si mai sanatos din toate punctele de vedere! In plus, cu un aspect mai select, asa, culori deschise – ca sa se evidentieze clar de infamele tefloane, linii cursive, placute ochiului…

 

Asa a intrat in viata noastra tigaia de ceramica.

 (sursa foto: www.cookwarejudge.com)

Ca la un semn, toti marii producatori au scos linii intregi de tigai acoperite cu acest strat revolutionar si care mai de care promiteau ca nu se va mai lipi in veci nimic de tigaie, ca gatitul a devenit brusc sanatos (pfiuu!!! va dati seama, cine stie ce ne-am facut singuri pana acum…) si ca acestea vor rezista de 100 de ori mai mult decat tefloanele obisnuite. Toate hypermarketurile s-au umplut de ele, la TV eram intoxicati de campanii agresive de promovare si brusc tigaia de ceramica a devent un „must” pentru oricine.

Bun… si care-i faza cu ceramica asta? 

Constienti fiind de calitatile indiscutabile ale vaselor fabricate din ceramica pura (adica din lut), inca printre cele mai sanatoase si mai rezistente recipiente de pregatit mancarea, majoritatea cumparatorilor au crezut ca si tigaile acoperite cu stratul protector numit la fel au preluat automat beneficiile lor. Din pacate insa, lucrurile nu stau chiar asa…

Ceramica de pe tigai nu prea are nici un fel de treaba cu ceramica din care e facut un vas pentru tajine de calitate sau cu tavile de copt Emile Henry.

(sursa foto: emilehenry.com)

E mai degraba un material care imita proprietatile ceramicii, aspectul lucios si perfect neted al acesteia, precum si rezistenta la temperaturi ridicate, insa cam asta e singura legatura. Adica e un fel de „ceramica” in ghilimele.

Acest strat antiaderent pentru tigai este obtinut printr-o tehnologie numita Sol-Gel, iar tigaile din „ceramica” se obtin scufundand baza de aluminiu de care va vorbeam in episodul anterior intr-un fel de mazga, formata din particule organice si anorganice, iar apoi se coc intr-un cuptor, ceea ce face ca acest strat sa adere la suportul de aluminiu si sa devina perfect lucios si neted, la fel ca si faianta.

Dar care sunt, pana la urma, avantajele si dezavantajele folosirii unei tigai ceramice, in comparatie cu cele care au teflon?

Am sa incerc sa raspund la aceasta intrebare atingand mai multe puncte-cheie:

  • aspectul: da, intr-adevar, arata spectaculos, cu suprafata aia perfect neted si lucioasa, de regula alba sau crem, care da senzatia de curatenie. Ok, problema este ca acest aspect nu tine mai mult de 6-8 luni, in functie de cat de mult o folositi; mancarurile acide si cu pigmenti puternici (cum ar fi sucul de rosii, de exemplu) sau lactatele, care au tendinta sa se arda, pateaza destul de repede suprafetele. Cu toate acestea, petele nu afecteaza in niciun fel proprietatile si rezistenta stratului de ceramica.

Producatorii insa au ales aceste culori deschise special ca sa induca ideea ca acest strat are proprietati similare cu ceramica adevarata si ca sa se diferentieze de cele teflonate, in general inchise la culoare.

Haideti sa va spun o faza tare: stiti ca si tigaile teflonate pot avea orice culoare? Producatorii insa aleg sa foloseasca nuante foarte inchise tocmai pentru ca se stie ca anumite alimente pateaza (fara a face, totusi, alt rau). Pe de alta parte, mai e si chestia ca, pentru a obtine anumite culori, gen rosu, galben, din astea, se folosesc metale grele cum ar fi plumbul sau cadmiul, care sunt periculoase si, deci, interzise.

  • proprietatile antiaderente: la primele utilizari, aceste tigai se comporta excelent; cu timpul insa – si intr-un timp chiar foarte scurt – isi pierd progresiv proprietatile. Adica o fi el stratul de ceramica perfect neted, insa tot se lipeste de el daca nu-i pui macar putin ulei. La asta n-au cum sa bata teflonul, care, daca e unul de calitate, poti sa gatesti pe el fara nici un pic de grasime.

(sursa foto: http://www.liveitdoit.com.au/2013/08/)

  • rezistenta: daca vorbim de rezistenta la caldura, da, stratul de ceramica este mai rezistent, incepand sa se deterioreze la temperaturi de peste 450 grade, spre deosebire de teflon, care ramane stabil pana la 260 grade. Cu toate acestea, nu conteaza asa de tare, va ziceam si in articolul precedent ca nu avem cum sa atingem astfel de temperaturi nici pe plita – de oricare ar fi ea – si nici in cuptor. Daca vorbim de durata de viata, atunci lucrurile se schimba dramatic in favoarea teflonatelor. Studiile spun ca durata de viata a unei tigai „ceramice” este de 4-5 ori mai scurta decat a uneia clasice, cu PTFE.

  • „prietenia” cu mediul inconjurator: vorbind strict de procesul tehnologic, da, cel al tigailor ceramice implica utilizarea de temperaturi mai scazute, deci un consum mai scazut de energie. In plus, nu implica utilizarea de gaze periculoase, cum ar fi acel PFOA de care probabil ati tot auzit in acelasi context cu teflonul. Pai si aici am ceva de adaugat: in primul rand, ca majoritatea producatorilor de acum nu mai folosesc PFOA, poate doar cine stie ce manufacturier din vreun sat bananier de prin China (de aia va ziceam sa nu cumparati porcarii ieftine, care costa cat un kil de ceapa!). Si in al doilea rand, daca durata de viata a unei tigai ceramice este de 4-5 ori mai scurta, atunci inseamna ca trebuie sa se faca mai multe astfel de tigai intr-o perioada mai scurta, nu? Atunci… unde e economia de energie?

(sursa foto: www.bialetti.com)

Concluzia? Dupa mine, tigaile de ceramica au fost un fel de „marketing bubble”, o gaselnita frumos ambalata a producatorilor de tigai, care au profitat de tendintele eco, bio s.a.m.d. din ultimii ani.

 

Aparitia tigailor de ceramica a fost, de fapt, o miscare desteapta a producatorilor din domeniu. Au tot inventat ei tot felul de modele de tigai – tigaia pentru paste, aia mai inalta pe o parte, tigai cu 2 manere, tigai wok s.a.m.d., au facut tigai de la 12 cm diametru – cat sa prajesti un ou, pana la 36 cm – cat sa prajesti aproape un bou, au pus 7 straturi de teflon, au pus termospoturi in ele, le-au colorat diferit, dar pana la urma ce sa mai faca, saracii, ca sa vina cu ceva nou?

(sursa foto: http://www.potsandpansplace.com)

Toti marii producatori au fost constienti ca va exista un boom in vanzari cand le vor scoate pe piata si ca toti cei care vor vrea sa reziste concurentei trebuie sa dezvolte linii de tigai folosind aceasta tehnologie. La fel de adevarat insa este si faptul ca, inca de la inceput, au fost constienti ca „bula de aer” se va sparge in cativa ani, interesul oamenilor fiind previzionat ca va scade, tocmai pentru ca trambitatele avantaje ale  ceramicii nu erau, cu adevarat, confirmate de utilizarea zilnica a lor.

Toate acestea au fost luate in calcul, credeti-ma, toti stiau ca se va termina cu tigaile ceramice mai devreme sau mai tarziu. Deja spatiul la raft dedicat lor este mult diminuat, semn ca producatorii ne pregatesc o alta descoperire revolutionara…

De „stone effect” ati auzit? Particule minerale, titan …ceva, ceva…?

Dar despre asta, in episodul urmator.:)

Atata va mai zic, ca daca aveti o tigaie cu ceramica acasa si vreti sa o pastrati cat mai mult timp, va recomand sa aveti mare grija de ea, sa nu umblati in ea cu ustensile de metal, sa o spalati lasand-o la inmuiat, apoi frecand-o usor cu partea moale a buretelui, sa nu o bagati in masina de spalat vase (chiar daca pe eticheta initiala vi se spunea ca puteti sa o faceti), sa o stergeti cu o carpa moale dupa ce o spalati si sa o depozitati evitand contactul cu alte oale sau tigai care ii pot deteriora suprafata.

(sursa foto: www.cookwarejudge.com)

Sau, si mai bine, n-o mai folositi deloc! Ea se va pastra la fel de frumoasa si de lucioasa ca in prima zi in care a intrat in viata voastra! Acum, pe bune, chiar ati vrea sa gatiti cu asa frumusete de tigaie?:)

P.S. Din nou, toate pozele fara sursa precizata sunt cu tigai produse de TVS.

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)