Aceasta tarta rasturnata se face in mod obisnuit cu mere, combinatia dintre caramel si acest fruct fiind deja una clasica. Eu insa n-am vazut nici un impediment din a combina perele parfumate primite de la vecinii mei si caramelul, unul din ingredientele mele preferate, asa ca am continuat nestingherita sa-mi vad de treaba in acest sens.:)

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 150 g faina
  • un galbenus
  • 100 g unt
  • un pic de apa rece
  • un praf de sare;

Pentru umplutura:

  • 5-6 pere
  • 150 g zahar
  • vanilie
  • 80 g unt.

Se amesteca faina cu un praf de sare, untul rece taiat cubulete, galbenusul si un pic de apa rece. Aluatul este unul fraged, de tarta (daca obisnuiti sa va uitati la Paprika, poate ati auzit de pate brisée sau shortcrust pastry, ala e:)), pe care nu trebuie sa-l framantati prea mult, de fapt e chiar contra-indicat sa o faceti. Trebuie doar sa „adunati” impreuna toate ingredientele pana stau cat de cat lipite intre ele. Altfel – ca sa ma dau desteapta:), se activeaza glutenul din faina, ceea ce face aluatul sa devina elastic, nu sfaramicios, cum ne dorim.

E foarte important ca untul si apa sa fie foarte reci si sa lucrati repede, pentru ca de la caldura mainilor se topeste untul si nu-i bine.:) Puteti astfel folosi un robot de bucatarie, e si mai simplu: puneti toate ingredientele inauntru si pulsati de cateva ori, pana se aduna toate la un loc.

Inveliti aluatul intr-o folie alimentara si tineti-l la frigider minim 30 min.

Perele se curata de coaja si se taie pe lung in sferturi, curatandu-le si de miezul tare. Zaharul se pune intr-o cratita, la foc mic, iar cand este topit si incepe sa capete o culoare maronie se adauga untul si perele. Se lasa pe foc pana cand fructele sunt patrunse, dar inca sunt ferme si siropul de caramel se ingroasa.

Puneti umplutura intr-o tava rotunda cu peretii drepti (daca cratita in care ati facut umplutura nu are peretii prea inalti puteti sa o folositi si la cuptor). Puteti aseza perele mai frumos in tava, formand un aranjament dragut sau puteti sa le lasati asa, e treaba voastra, in fond; ideea e sa fie distribuite cat mai uniform.

Aluatul se intinde pe o planseta pudrata cu faina pana cand se formeaza un disc cu diametrul mai mare decat cel al tavii in care ati pus umplutura. Asezati foaia deasupra fructelor, impingand marginile spre interior, si coaceti in cuptorul preincalzit la 180 grade cca 20 min, pana cand capata o crusta aurie.

Se scoate din cuptor si se rastoarna asa fierbinte pe o farfurie de-ajuns de intinsa. Aveti grija la degetele, sa nu va frigeti cu caramelul fierbinte, ca e bai mare…

Deci… fructe parfumate, sirop de caramel si aluat crocant… Mai lipseste ceva?:) Cica ar merge niste inghetata de vanilie, dar eu chiar nu cred ca mai e nevoie…

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)