Tarta asta s-a terminat inainte sa apuc sa o pun pe farfurie, direct din tava. Am facut-o pe vremea cand aveam muncitori la casa si unul din ei, din satul vecin, crestea prepelite. Prin urmare, asa a si fost strigat de noi si de coechipieri pe toata durata lucrarilor: Nicu Prepelita.:)

Intr-o dimineata m-am pomenit cu el ca vine cu ditamai punga, plina cu ousoarele astea super dragute, ca cica sa le fac omleta din ele pentru micul dejun. Cred ca am spart vreo 80 de oua si a durat 40 minute sa fac o nenorocita de omleta… A fost prima si singura data, garantat!:)

Mi-au mai ramas totusi cateva si am apucat sa le pun in tarta asta cu spanac si sunca de Praga. Nu-i asa ca arata super dragut?

Ingrediente:

Pentru coaja de tarta:

  • 250 g faina
  • 125 g unt rece, 82% grasime
  • un praf de sare
  • un ou
  • 2-3 linguri de apa foarte rece

Pentru umplutura:

  • 400 g spanac congelat
  • 5 catei de usturoi
  • 100 g sunca de Praga
  • un ou
  • 100 g smantana
  • 50 g parmezan sau pecorino
  • 6-7 oua de prepelita
  • sare
  • piper proaspat rasnit
  • nucsoara
  • ulei de masline.

Mod de preparare:

Reteta de coaja de tarta e universala, am folosit-o si la tarta spirala cu legume si branzeturi, si la cea cu conopida si pui; sa tineti cont de faptul ca ingredientele trebuie sa fie foarte reci si e de preferat sa folositi un robot sau un mixer planetar ca sa faceti aluatul fraged, pentru ca de la caldura mainilor untul se topeste mai repede si coaja nu va avea consistenta nisipoasa dorita, va iesi mai compacta si mai tare.

Deci amestecati rapid faina cu praful de sare si untul rece, apoi puneti si oul si mai amestecati scurt; daca aluatul incepe sa se adune pe paleta mixerului sau in jurul lamei robotului, e gata; daca nu, inseamna ca mai e nevoie de lichid, asa ca adaugati pe rand cate o lingura de apa. De regula, maxim 2.

Acum aveti 2 variante: ori puneti aluatul in folie si lasati la frigider minim 30 minute, fie intindeti de pe acum aluatul in tava de tarta si il bagati la frigider asa. Cum doriti, eu de data asta am ales a doua varianta; e mai simplu pentru ca acum aluatul e mai maleabil acum decat dupa ce se intareste la rece.

Preincalziti cuptorul la 170 grade; dupa ce coaja de tarta a stat suficient la frigider scoateti-o, perforati-o cu o furculita si coaceti-o in orb cca 15 minute (adica puneti in interior hartie de copt si umpleti coaja de tarta cu orez, fasole, paste pe care le pastrati apoi special pentru asta). Dupa cele 15 minute scoateti falsa umplutura si mai lasati 5 minute, sa se rumeneasca usor.

Intre timp ocupati-va de adevarata umplutura: sotati spanacul intr-un pic de ulei de masline, in care ati adaugat cateii de usturoi feliati. Sarati si piperati din belsug si adaugati un pic de nucsoara, se potriveste de minune cu spanacul. Daca doriti, puteti pune si niste fulgi de chilli, dar nu exagerati.

Cand lichidul scade complet scoateti spanacul, stropiti din nou tigaia cu un pic de ulei de masline si rumeniti un pic sunca de Praga, taiata in fasii. Cand e gata adaugati din nou spanacul si amestecati, apoi opriti focul.

Oul se amesteca cu smantana si parmezanul ras si se adauga peste spanac si sunca, omogenizand compozitia.

Adaugati umplutura in coaja de tarta; din loc in loc faceti niste gauri adanci cu o lingurita, ca niste cuiburi, apoi dati la cuptor pentru 5 min, pana cand compozitia devine un pic ferma. In acest moment se sparge cu grija cate un ou de prepelita in fiecare cuib, se pudreaza cu un pic de sare si piper fiecare ou si se da din nou la cuptor, pana cand se intaresc albusurile.

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)