Tarta cu pui, conopida si curry

V-am mai povestit cat de mult ma scoate din sarite sa arunc mancarea. Si cum eu nu stiu si nu pot sa gatesc nimic in cantitati mici, adica atata cat sa manance doi oameni la o singura masa, intotdeauna ma confrunt cu situatia de a face ceva cu chestiile ramase; iar cand e vorba de carnita din supa sau friptura, salatele si tartele sunt primele optiuni.

Zilele trecute am facut niste piept de pui posat – fiert la foc mic-mic intr-o zeama aromata; eu am pus usturoi, cimbru, dafin si boabe de piper. Apropo, e una din metodele de gatire in care carnea ramane suculenta si frageda, e ideala pentru salate si nu numai. Poate va intrebati de ce am pus tot pieptul la fiert, nu? N-am raspuns pentru aceasta intrebare.:) Ideea e ca mi-a ramas mai mult de jumatate, asta dupa ce vreo 2 zile doar asta am mancat amandoi.

Si pentru ca s-a nimerit sa am musafiri la masa de duminica, m-am gandit sa fac ceva mai altfel: o tarta sarata cu pui, conopida si curry; n-am vrut sa iasa intr-o singura culoare, asa ca am pus si niste fasole verde in umplutura si am ornat-o cu plantute de la Microgreens, mai exact mazare si ridiche rosie.

Ingrediente:

Pentru coaja de tarta:

  • 250 g faina

  • 125 g unt rece, 82% grasime

  • un praf de sare

  • un ou

  • 2-3 linguri de apa foarte rece.

Pentru umplutura:

  • 500 g smantana, 25% grasime

  • 4 oua

  • 300 g piept de pui gatit deja  (fiarta/coapta/fripta) si desfacut in fasii

  • aprox un sfert de conopida, desfacuta in buchetele

  • o mana de fasole verde

  • sare si piper proaspat rasnit

  • un varf de lingurita de nucsoara

  • o lingurita curry (eu am pus si un praf de ghimbir macinat si un praf de pudra de mustar)

Mod de preparare:

Reteta de coaja de tarta e universala, am folosit-o si la tarta spirala cu legume si branzeturi; sa tineti cont de faptul ca ingredientele trebuie sa fie foarte reci si e de preferat sa folositi un robot sau un mixer planetar ca sa faceti aluatul fraged, pentru ca de la caldura mainilor untul se topeste mai repede si coaja nu va avea consistenta nisipoasa dorita, va iesi mai compacta si mai tare. Deci amestecati rapid faina cu praful de sare si untul rece, apoi puneti si oul si mai amestecati scurt; daca aluatul incepe sa se adune pe paleta mixerului sau in jurul lamei robotului, e gata; daca nu, inseamna ca mai e nevoie de lichid, asa ca adaugati pe rand cate o lingura de apa. De regula, maxim 2. Puneti aluatul in folie alimentara si lasati la frigider pentru minim 30 minute.

Intre timp blansati legumele pentru umplutura, conopida si fasolea verde; adica scufundati-le in apa clocotita cu sare, lasati-le cam un minut, doua si scoateti-le, scurgand bine apa. In cazul fasolei, clatiti-o cu apa rece, ca sa-si pastreze culoarea.

Preincalziti cuptorul la 170 grade; scoateti aluatul din frigider si intindeti-l uniform, fie pe o planseta pudrata cu faina, fie intre doua foi de hartie de copt. Grosimea ar trebui sa fie de maxim 5 mm si diametrul sa-l depaseasca pe cel al formei de tarta, ca sa puteti acoperi si marginile. Asezati uniform discul de aluat in forma de tarta, fara sa-l apasati prea tare cu degetele, sa nu-l subtiati in anumite portiuni; taiati cu un cutit excesul de pe marginea tavii, dati gauri pe fund cu o furculita si mai lasati-l la frigider vreo 15 minute.

Se coace in orb timp de 12-15 minute, apoi se da la o parte falsa umplutura si se mai lasa la cuptor un pic, pana se usuca bine si incepe sa se rumeneasca.

O scoatem si o lasam sa se raceasca.

Preparam umplutura, batand bine smantana cu ouale, sarea si condimentele.

Aranjam in interiorul cojii fasiile de piept de pui, fasolea verde si buchetelele de conopida, apoi turnam peste ele amestecul de smantana si oua; dam la cuptor pentru cca 30 minute, pana se rumeneste frumos deasupra.

Am fost 6 oameni la masa, dintre care eu nu am mancat tarta; a mai ramas o feliuta. Deci cred ca a fost buna.:)