Voua nu vi se intampla sa ramaneti cu fructe in congelator din sezonul trecut? In general nu e OK sa pastram fructele atat de mult timp, dar nici nu m-as indura sa le arunc, drept sa spun. Asa ca m-am gandit ca n-ar strica sa fac o tarta in stil american, o lattice pie cum ar veni, adica o crusta din aluat fraged la baza, multe fructe in interior si grilaj tot din aluat fraged la exterior.

Desi pare complicat sa faci criss-cross-ul ala de deasupra, nu este deloc asa; e chiar amuzant sa faci asta! Daca esti si putin atent poate sa-ti iasa o chestie chiar faina. Cu siguranta mai frumoasa ca a mea.:)

Am mai exersat genul acesta de placinta cand am facut pumpkin pie.

La capitolul fructe puteti pune cam orice: capsuni, zmeura, mure, coacaze, afine sau puteti face o tarta cu caise sau cu prune. Ideea e sa fie fructe zemoase. Eu am avut, in proportii variabile, pentru ca am golit pungile din congelator, cam asa: capsuni, prune, coacaze negre, coacaze rosii, plus o jumatate de banana care n-a stricat cu nimic toata compozitia, dimpotriva. Dar doar nu era sa o arunc!

Ingrediente:

Pentru aluat e nevoie de:

  • 400 g faina
  • 200 g unt foarte rece, taiat cubulete
  • 50 g zahar pudra
  • un ou
  • un praf de sare
  • 2-3 linguri de apa foarte rece

Pentru umplutura e nevoie de:

  • 7-800 g fructe de padure congelate (sau ce aveti)
  • 2 linguri de zahar
  • 2 linguri de amidon
  • vanilie (am pus 1 plic de zahar vanilat Bourbon).

Mai aveti nevoie si de un ou batut pentru uns deasupra, eventual putin zahar tos tot pentru asta si unt pentru uns tava.

Mod de preparare:

Aluatul se pregateste cel mai bine intr-un robot de bucatarie sau intr-un mixer planetar; caldura mainilor face ca untul sa se topeasca mai repede si nu vom mai obtine consistenta nisipoasa si frageda pe care ne-o dorim la acest tip de tarte, ci se va intari. Tot ca sa preveniti acest lucru nedorit e necesar ca toate ingredientele pentru aluat sa fie foarte, foarte reci.

Asadar, puneti faina, sarea, zaharul pudra si untul taiat cubulete in bolul mixerului si amestecati la viteza mica, ca sa evitati supraincalzirea din cauza frecarii. Daca folositi robot de bucatarie, pulsati scurt, opriti, pulsati iar. Cand untul e incorporat in faina – nu se mai vad bucati de unt si faina pare usor umeda – se adauga oul si o lingura de apa rece. Mixati din nou; aluatul e gata cand incepe sa se adune pe paleta mixerului sau pe cutitele robotului. Daca nu se intampla asta, mai adaugati o lingura de apa.

Din aluatul astfel format rupeti o treime si puneti-o intr-o folie alimentara, la frigider. Cu aceasta vom acoperi placinta.

Pentru baza intindeti aluatul ramas pe o suprafata infainata si asezati-l in interiorul unei tavi, unsa cu unt inainte.

Dati la frigider si ocupati-va de umplutura.

Intr-o cratita incapatoare puneti fructele, zaharul, vanilia si amidonul si lasati pe foc mic, amestecand incontinuu, pana cand observati ca zaharul e topit si fructele si-au lasat un pic de zeama. Nu dureaza mult, cca 5 minute. Lasati apoi sa se raceasca.

Preincalziti cuptorul la 180 grade.

Scoateti coaja de tarta din frigider si puneti umplutura:

Scoateti aluatul pastrat si intindeti-l pe o planseta pudrata cu faina, cam la aceeasi grosime la care ati intins si baza.

Taiati fasii de cca 1 cm, de preferat folosind o rola cu margini zimtate:

Asezati fasii paralele pe suprafata tartei, pastrand cam aceeasi distanta intre ele:

Ridicati apoi cate o fasie, alternativ, adica una da, una nu, si puneti o fasie perpendiculara peste. Suna complicat, dar o sa vedeti ca e super simplu. Uitati, asa:

Lasati fasiile ridicate in jos si ridicati-le pe celelalte, asezand o noua fasie perpendiculara peste. Cand terminati ar trebui sa arate asa:

Taiati marginile in exces cu un foarfece, ungeti cu ou batut, presarati un pic de zahar si dati la cuptor, la 180 grade, pentru cca 40 minute, pana se rumeneste frumos deasupra.

Nu-i asa ca e super simplu de facut?

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)