Nu-mi place deloc America si in general am o parere proasta despre americani, ma scot din sarite cu snobismul si figurile lor de smecheri, cand ei nu sunt decat niste grasi fara creier. Generalizez, evident ca nu este chiar asa. De 3 ani insa, de cand sora mea si fiul ei s-au stabilit acolo, am invatat totusi sa gasesc motive sa-mi si placa, macar cate o bucatica, asa… Fac eforturi, ok?

Uite, de exemplu am facut aceasta pumpkin pie; nu, nu in cinstea Halloween-ului, God damnit, ci mai degraba ca sa-mi exersez talentele la criss-cross-uit fasiile de aluat de deasupra.

Traditionalele tarte sau placinte in stil american (celebrele pies) sunt una din chestiile misto la neamul de dincolo de Atlantic; inseamna de fapt o coaja de aluat fraged cu o umplutura de fructe de cele mai multe ori (mere, cirese, piersici s.a.m.d.), acoperita fie cu un „capac” facut tot din aluat, fie cu un model din asta incrucisat (lattice), fie cu merengue (bezea din aia parlita) sau frisca.

Eu am ales o umplutura din dovleac copt condimentat cu nucsoara (si fara scortisoara, logic…), facut piure cu ajutorul smantanii dulci. Aluatul este un fel de pâte brisée clasic (sau schortcrust pastry, ca sa fim in tema momentului artistic), am sa va explic in pasi marunti care-i faza si cu asta. Nu e mare filozofie, stati linistiti, chiar daca suna pompos. De fapt, pentru aluatul asta sfaramicios aveti nevoie de faina de grau, muuult unt si un lichid care sa le lege (poate fi doar apa rece, lapte sau oua). Daca faceti o tarta sarata nu puneti zahar, e foarte simplu.

In cazul in care prezinta interes aspectul, reteta asta a fost publicata in numarul din oct 2015 al revistei culinare „Din bucataria Adinei„.

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 300 g faina
  • 150 g unt
  • 50 g zahar brun
  • un ou, plus inca unul pentru uns
  • 100 ml lapte.

Pentru umplutura:

  • un dovleac placintar de 1.8-2 kg
  • 150 g zahar brun
  • o lingura de miere
  • 50 g unt
  • vanilie
  • 100 ml smantana pentru gatit
  • 2 oua
  • 2 linguri de faina
  • un pic de nucsoara.

Dovleacul se taie in jumatate si se curata de samburi si de membranele din interior. Se portioneaza apoi in felii, care se pun intr-o tava, se acopera cu folie si se coc cca o ora si jumatate, la 180 grade. Cand dovleacul este patruns bine si usor rumenit se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca.

 

Intre timp se face aluatul pentru tarta: faina se amesteca cu zaharul, oul, laptele si untul rece, taiat cubulete, framantand usor cu varful degetelor, pana cand se incorporeaza toate ingredientele; nu este nevoie sa insistati prea mult, ci doar pana cand nu se mai simte nicio bucata de unt, iar compozitia ramane totusi faramicioasa. E foarte, foarte important sa fie toate ingredientele reci si sa manevrati cat mai putin aluatul. Se inveleste aluatul obtinut in folie alimentara si se lasa la frigider pentru minim o ora.

Pe o planseta pudrata cu faina se intinde aluatul rece intr-un disc de cca jumatate de cm grosime; cu ajutorul sucitorului (rulati aluatul pe sucitor) asezati-l in forma de tarta, unsa in prealabil cu unt.

Surplusul de aluat care depaseste marginile tavii se taie cu un cutit si se lasa deoparte; cu ele vom decora tarta, creand acel grilaj din fasii de aluat.

Intepati toata suprafata cu o furculita; aluatul trebuie copt inainte de a-l umple, altfel s-ar muia de la umplutura lichida. Ca sa obtinem un aluat perfect intins si copt uniform se folosesc pe post de “umplutura” boabe de fasole uscata, orez sau bile din ceramica special confectionate pentru acest scop; acestea se aseaza pe suprafata tartei, pe o folie alimentara sau pe hartie cerata. Acest procedeu se numeste blind bake si se foloseste la tartele cu fructe sau la cele a caror umplutura nu necesita coacere.

Lasati in cuptorul preincalzit timp de 10 minute, la 180 grade, apoi mai coaceti 5 minute crusta pentru tarta, indepartand boabele de fasole. Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca.

Bucatile de dovleac se curata de coaja si se amesteca cu ouale, zaharul brun, vanilia (daca ar fi bobite dintr-o pastaie ar fi ideal), mierea, untul topit, smantana si condimentele. La final se adauga faina cernuta si se mixeaza un pic cu blender-ul, pentru a obtine o compozitie fina, apoi se toarna in aluatul de tarta copt si racit.

 

Resturile de aluat se intind intr-o foaie subtire de 3 mm si se taie in fasii de cca 1 cm latime, folosind o rola cu marginile zimtate. Fasiile se aseaza alternativ pe suprafata tartei, la distante egale, astfel incat sa formati un “grilaj”.

Puteti sa faceti un grilaj impletit sau unul simplu; pentru cel impletit se intind pe suprafata tartei 5-6 fasii paralele. Din acestea se ridica din 2 in 2 cate o fasie, ca sa putem aseza prima fasie perpendiculara. Se intind la loc fasiile ridicate, apoi se ridica cele care au ramas la locul lor in prima faza. Se aseaza apoi a doua fasie perpendiculara, iar cele ridicate se intind la loc. Se continua pasii pana cand si ultima fasie perpendiculara este asezata pe tarta.

 

Pentru grilajul simplu se intind fasiile paralele, apoi cele perpendiculare pe deasupra, fara sa le mai impletiti.

Marginile fasiilor se taie si se uniformizeaza cu ajutorul unui foarfece. Se unge grilajul cu ou batut cu ajutorul unei pensule si se da la cuptor, la 180 grade, pana cand capata o culoare aurie si umplutura s-a intarit. Cand este rece scoateti tarta din forma si presarati pe deasupra cu zahar pudra.

 

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)