Se coace zmeuricaa!!

Acasa la ai mei am avut dintotdeauna zmeura in gradina; taman cand incepea sa se coaca si venea si sora-mea in vacanta, ne facea mama spuma de zmeura cu albusuri batute, care pentru mine a ramas desertul suprem de vara al copilariei! Bine, poate si asociez acest dulce cu amintirea acelor vremuri, cand sora mea era la liceu si statea la internat, venind destul de rar acasa, iar eu eram mica, mica (sunt 12 ani diferenta intre noi) si o asteptam ca pe nu stiu ce sa vina…

Mai facea – si inca face – mama si dulceata de zmeura, parfumata si rubinie, numai buna de intins pe o clatita calda. Dar acum, ca am crescut, sunt absolut convinsa ca cea mai buna utilizare a zmeurei este divina zmeurata!:)

Astept sa se indeseasca suficient tufele de zmeura si la noi in curte, ca sa ne facem propria productie de zmeurata, de Vadu-Anei. Pana atunci ne multumim cu cea de Poiana.:)

Si daca tot i-am facut asa o pledoarie acestui fruct minunat, sa va dau si o idee de tarta cu branza dulce, zmeura proaspata si aluat fraged cu cacao. Ca sa mearga pe langa un paharel de zmeurata, na.:)

Ingrediente:

Pentru coaja de tarta:

  • 200 g faina
  • 50 g cacao
  • 125 g unt rece, 82% grasime
  • un praf de sare
  • un ou
  • 2-3 linguri de lapte

Pentru crema:

  • 3 oua
  • 500 g branza dulce
  • 200 g zahar
  • 2 linguri de faina
  • vanilie
  • coaja de lamaie
  • 200 g zmeura proaspata.

Mod de preparare:

Pregatiti aluatul de tarta, avand grija ca toate ingredientele sa fie foarte, foarte reci. E de preferat sa folositi un mixer planetar, cu paleta de aluat fraged montata sau un robot de bucatarie. Puneti faina, cacaoa, untul taiat cubulete si praful de sare si mixati sau pulsati robotul de cateva ori, pana observati ca aveti o compozitie nisipoasa si uniforma; adaugati oul si un pic de lapte, mixand pana cand aluatul incepe sa se adune intr-o gramajoara. Scoateti-l si puneti-l intr-o folie alimentara, apoi dati la rece minim 30 minute. Nu framantati excesiv, altfel aluatul copt va iesi tare, nu fraged.

Aveti si optiunea sa-l intindeti acum si sa-l puneti in tava de tarta, apoi sa-l dati la rece.

Preincalziti cuptorul la 170 grade; dupa ce coaja de tarta a stat suficient la frigider scoateti-o, perforati-o cu o furculita si coaceti-o in orb cca 15 minute (adica puneti in interior hartie de copt si umpleti coaja de tarta cu orez, fasole, paste pe care le pastrati apoi special pentru asta). Dupa cele 15 minute scoateti boabele si mai lasati 5 minute, sa se rumeneasca usor.

Pentru umplutura mixati branza dulce, ouale si zaharul, plus vanilia. Adaugati apoi cele 2 linguri de faina si coaja rasa de lamaie, pana obtineti o consistenta ca o crema, fara cocoloase. Daca e nevoie, puteti folosi si un blender, sa obtineti o compozitie mai fina daca branza dulce e mai granulata.

Turnati crema in coaja de tarta si asezati din loc in loc zmeura. Dati la cuptor din nou pentru inca 15-20 min, pana se incheaga si incepe sa se umfle un pic pe margini. Nu-i bai daca se crapa putin, ea se lasa cand se raceste, nu-i nicio tragedie.

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)