Genul asta de mancare te pune pe picioare oricat de greu ti s-ar parea, te scoala si din morti la o adica… It is the ultimate comfort food, that’s for sure! Nu stiu ce v-a zis Jamie pana acum, dar sigur n-a gustat o supa din asta, ca la mama acasa!

Cand eram in primul an de facultate si gatitul era pentru mine o chestie necesara, nu neaparat o placere (intre timp am mai imbatranit si m-am facut mai inteleapta; sau ma rog, speranta moare ultima…), numai la asta pofteam: la supa aia galbena facuta de mama, cu stelute de grasime de la gainile de curte si cu taitei galbeni si ei, de la ouale acelorasi gaini (ba pardon, de la supravietuitoare:)). Acum si ouale, si gainile „vad Bucurestiul” ocazional, asa ca acum pot sa-mi fac pofta si singura. Desi… tot supa mamei e mai buna… O fi ceva in apa, cine stie…:)

Secretul e sa o fierbeti incet, la foc mic, sa lasati toata bunatatea din carne si din legume sa iasa in zeama. Iar ca sa fie limpede, am invatat de la cealalta mama a mea, mama-soacra (experta in supa clara de vita cu taitei din aia, taiati milimetric, ca niste fire de ata… ), e musai sa pui carnea sa fiarba cu sare multa in apa rece, sa dai focul tare la inceput, cat se ridica spuma, apoi dupa ce o cureti pe toata dai focul la minim.

Deci am pus eu cap la cap toata intelepciunea „mamelelor” (asa le alint eu:)) si am aplicat-o in practica, rezultand cele de mai jos:

Ingrediente:

  • 500 g carne de pasare cu os (de preferat de curte – pulpe, piept)
  • 3 morcovi
  • 2 cepe
  • 2 ardei grasi
  • o telina medie (pastarnac, radacina de patrunjel, ce va place)
  • o capatana de usturoi
  • piper boabe
  • sare
  • patrunjel proaspat, pentru servit;

Pentru taitei aveti nevoie de:

  • 2 galbenusuri
  • un praf de sare
  • 100 g faina.

Carnea de gaina se pune la fiert, la foc mare, in apa rece cu sare, intr-o oala fara capac. Cand da in clocot se spumeaza pana cand ramane supa limpede, apoi se reduce focul la minim si se adauga in supa legumele curatate, intregi sau taiate in bucati mai mari, usturoiul si boabele de piper.

Se lasa sa fiarba pana cand carnea se desprinde de pe oase si legumele sunt bine patrunse. Cand e gata se scot legumele si carnea si supa se strecoara.

Intre timp se face un aluat din galbenusuri, sare si faina si se intinde, pe o planseta pudata cu faina, pana la grosimea dorita. Foaia se presara cu faina, se ruleaza strans si se taie cu un cutit bine ascutit, spiralele imprastiindu-se cu degetele ca sa se desfaca si ca sa indepartam excesul de faina.

Taiteii se lasa cca 15 min sa se usuce un pic, apoi se pun la fiert in apa clocotita cu sare, pana cand sunt aproape gata, cum s-ar zice „al dente”.

Se scurg si se adauga in supa fierbinte, impreuna cu bucatile de carne desprinse de pe oase si cu morcovii fierti, taiati rondele. Se mai lasa sa dea un clocot, apoi se opreste focul si se presara patrunjel verde.

Puteti sa lasati supa asa, fara sa puneti carne in ea, ci doar taitei si cateva rondele de morcov. Carnea fiarta si dezosata poate fi folosita intr-o salata; eu de regula fac si salata „boeuf” – cu pasare, evident:), pentru ca astfel pot folosi si telina fiarta in supa, si morcovul. Mai fierb cu tot cu coaja 2 cartofi medii si oparesc o mana de mazare, apoi fac o maioneza dintr-un ou si gata treaba! Doua mancaruri dintr-un foc!

 

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)